Vol zelfvertrouwen aan het werk (voor managers)

Omgaan met het imposter syndroom op je werk (hand-out)

Ken je het ‘imposter syndroom’? Je bent dan bang dat andere mensen erachter komen dat je stiekem helemaal niet zo slim, goed of capabel bent. En dat je als ‘bedrieger’ door de mand gaat vallen.

 

Het interessante is dat ‘bedriegersgedachten’ veel voorkomen: zo’n 70 procent van de mensen – jong en oud, bekend en onbekend, CEO of student – heeft er weleens last van in hun leven.

 

Ondanks hun prestaties hebben mensen met het imposter syndroom dus niet het gevoel dat ze hun succes verdienen. Ze twijfelen dus sterk aan hun eigen kennis en kunnen, en geloven dat hun succes eerder te danken is aan geluk dan aan hun eigen kwaliteiten.

 

Zo kan imposter syndroom er uitzien:

  • Lang stilstaan bij fouten, ook de kleinste
  • Constant het gevoel hebben dat je jouw functie niet waard bent
  • Moeite hebben met het accepteren van complimenten
  • Niet goed voor jezelf zorgen, omdat je werk veel tijd en ruimte in je hoofd inneemt
🪜 Imposter syndroom onder leidinggevenden

Imposter gedachten komen vaker voor in leidinggevende functies. Als er van je verwacht wordt dat je andere mensen leiding geeft en begeleidt, strategische keuzes maakt en belangrijke gesprekken leidt, is het niet gek dat onzekere gedachten sneller de kop opsteken. Zeker beginnend managers – die kort geleden promotie hebben gemaakt tot een leidinggevende functie – lopen meer kans op het imposter syndroom, omdat hun nieuwe functie een relatief grote stap is ten opzichte van een uitvoerende rol. 

 

Volgens een artikel van Harvard Business Review:

  • Heeft 58% van de leidinggevenden weleens te maken gehad met imposter gedachten;

  • Ziet 70% van de leden van MT’s, directies en besturen het imposter syndroom als een uitdaging in hun eigen carrière;

  • Hebben vrouwen in leidinggevende functies relatief vaker last van imposter gedachten: 75% van hen herkent zichzelf erin.

 

 

Tijd om te oefenen

 

Klinkt het herkenbaar? Hoewel je dus niet alleen bent, kan het imposter syndroom je zelfvertrouwen wel in de weg staan. Gelukkig kun je met de juiste tools en tips goed leren omgaan met ‘imposter’ gedachten:

Hand-out

5 tips om imposter gedachten te overwinnen

 

➡️ Tot zover de theorie! Klaar om je kennis te testen en de cursus af te ronden? Ga dan door naar de quiz