Veerkracht kweken in roerige tijden (video)

Vraag je je weleens af waarom sommige mensen verandering zo goed aan lijken te kunnen, en anderen van slag zijn van de kleinste tegenslag? 

 

Het heeft allemaal te maken met veerkracht – de kracht om je aan te passen na verandering of tegenslag. 

 

Hoewel sommige mensen veerkrachtiger zijn dan anderen, is veerkracht geen superkracht. Het is ook geen onderdeel van je persoonlijkheid, maar een vaardigheid die je kunt aanleren en trainen. Het gaat erom dat je leert om beter met uitdagingen om te gaan – dankzij je gedrag, gedachten en acties.

💡 Wat is veerkracht?

Bekijk deze video, waarin psycholoog Kim uitlegt:

Hoe je veerkracht kunt kweken als een vaardigheid

• Hoe veerkracht je helpt om tegen een stootje te kunnen en beter om te gaan met onverwachte gebeurtenissen

Hoe kweek je veerkracht en word je beter in omgaan met verandering?

1. Zorg voor je basisbehoeften

Zorg dat je goed eet, drinkt, voldoende rust neemt en genoeg dingen onderneemt voor je plezier en ontspanning. Daarmee sterk je je lichaam en geest om de verandering te verwerken – en alle emoties die erbij horen.

2. Zoek de verbinding op

Steun van mensen om je heen is de basis van veerkracht opbouwen. Lucht je hart bij vrienden, familieleden of een psycholoog voor emotionele steun en aanmoediging. Of sluit je aan bij een club of gemeenschap in de buurt. Zoek hoe dan ook mensen op die je opvrolijken en je een goed gevoel geven.

3. Houd je aan een routine

Juist als er veel verandert, kan het rust geven om zoveel mogelijk ‘normale dingen’ te doen. Hou vast aan gewoontes die werken voor jou. Probeer elke dag minstens drie activiteiten te ondernemen – klein of groot – die passen bij hoe je op dat moment mentaal en fysiek in je vel zit.

4. Stel kleine doelen

Verdeel een grote verandering als het kan in kleine stappen, en maak een actieplan waaraan je elke dag een beetje kunt werken. Ben je bijvoorbeeld bezig met verhuizen naar een nieuwe plek, dan kun je die verandering opdelen in kleinere taken: zoeken naar leuke buurten, een nieuwe baan of appartement vinden, en later pas op zoek gaan naar activiteiten of clubjes om mensen te leren kennen. Het hoeft niet allemaal tegelijk!

5. Leer van eerdere ervaringen

Reflecteer op uitdagingen waarmee je in het verleden te maken hebt gehad. Bepaal voor jezelf wat goed werkte als reactie, en wat niet. Dat helpt om je probleemoplossend vermogen en copingmechanismen (strategieën om met verandering om te gaan) beter te ontwikkelen – voor veranderingen in de toekomst.

In de volgende les verkennen we hoe jouw manier van denken en tegen jezelf praten je kan helpen bij verandering.