Omgaan met verandering

Je reactie op verandering beter begrijpen (video)

Onze hersenen gaan automatisch op zoek naar wat vertrouwd en bekend is. Die hang naar routine geeft je een gevoel van veiligheid, verlaagt je stressniveau en kan zelfs dopamine vrijgeven – een feel good hormoon.

 

Dus als gewoonte je mentale ‘comfortzone’ is, kan verandering soms best lastig zijn.

 

Je brein draait overuren om alle nieuwe informatie te verwerken en beslissingen te nemen. En het is dus helemaal niet gek als je eerste reactie op verandering is om je ertegen te verzetten. Want dat is de natuurlijke neiging van je hersenen!

🧠 Hoe onze hersenen reageren op verandering

In deze video legt psycholoog Kim Schlüter uit hoe ons brein op verandering reageert – en hoe zelfcompassie kan helpen als je weerstand voelt tegen verandering:

De verandercurve


Nu we de reactie van onze hersenen beter begrijpen, duiken we in de invloed van verandering op je emoties. 👇🏾

 

🎢 Een achtbaan van emoties

 

Iedereen reageert anders op verandering. Toch blijkt uit onderzoek dat je emotionele reactie volgens een voorspelbaar patroon verloopt, de ‘Verandercurve’. Dat patroon kent vijf fases: shock of ontkenning, weerstand of woede, verkenning (op zoek gaan naar een oplossing), acceptatie en integratie.

 

Je doorloopt die fases bijna nooit in een rechte lijn. Vaak blijf je wat langer steken in één stadium of stuiter je heen en weer tussen bijvoorbeeld woede en verkenning. Dat is normaal: die achtbaan van emoties hoort bij het proces.

🏃 Meebewegen met verandering: het is een proces, geen wedstrijd

 

Als we met verandering te maken krijgen, voelen we vaak de druk om ons zo snel mogelijk aan te passen. Maar het is goed om te onthouden dat verandering niet lineair is. Het is vaak een rommelig proces en je mag er de tijd voor nemen. Het kan juist heel leerzaam zijn om stil te staan bij het proces. 

 

Door jouw reactie op verandering te onderzoeken, krijg je inzicht in je waarden, doelen en prioriteiten. En zo kun je weer betere beslissingen nemen over hoe je ermee om wilt gaan.

 

In de volgende les gaan we aan de slag met manieren om veerkracht op te bouwen, zodat je vol vertrouwen met verandering leert omgaan.