Het herkennen van angst in je lichaam (video)

⏸️ Neem voordat we verder gaan even de tijd om bij jezelf in te checken. Hoe is het op dit moment met je stressniveau? Voel je je rustig, gespannen of iets daartussenin?

 

Haal een paar keer diep adem en als je er klaar voor bent, beginnen we met les 2.

Angst versus stress: de symptomen

Stress en angst lijken op elkaar. Het zijn allebei emoties die een “vecht-of-vlucht”-modus triggeren in je lichaam.

 

In het geval van stress weten we vaak wel wat de oorzaak is. Maar echt angstige gevoelens zijn niet altijd makkelijk te begrijpen, terwijl die juist hevige, langdurige gevoelens van bezorgdheid bij je kunnen veroorzaken.

 

Daarom duiken we nu in de oorzaken en symptomen van angst, ook de minder bekende. Bekijk deze video (4 min.) waarin psycholoog Paul daarop in gaat:

 

Oefening 1: Reflectie

Zoals we in de video zagen, wordt angst veroorzaakt door onze interpretatie van een situatie, niet per se door de situatie zelf.

 

💡 1. Denk eens terug aan een situatie die je interpreteerde als stressvol, spannend of beangstigend, maar toen die voorbij was, was er eigenlijk niets aan de hand. Wat kun je leren van deze ervaring?

 

✍️ 2. Probeer je nu de laatste keer voor de geest te halen dat je gespannen, bezorgd of angstig was. Welke symptomen van angst ervoer je toen?

 

Wat denk je dat je lichaam je probeerde te vertellen? Schrijf wat gedachten op papier en probeer zo achter de oorzaak van je angstige gevoelens te komen – want die hoeft niet altijd negatief te zijn.

Samengevat, dit kunnen ook signalen van angst zijn:
  • Last van je maag en darmen, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree of verstopping
  • Overmatig zweten of opvliegers
  • Vaker moeten plassen
  • Droge mond of moeite met slikken
  • Duizeligheid of licht in je hoofd
  • Trillen of beven

Onthoud dat je niet van alle symptomen hierboven last hoeft te hebben. En dat spanning en angst zich bij iedereen anders uiten. Waar de ene persoon een hoge hartslag krijgt en gaat zweten, kan het zijn dat jij misselijk wordt.

 

Daarom oefenen we nu met het herkennen van jouw angstsignalen.

Oefening 2: geleide bodyscan (5 minuten)

Om beter met angstige gevoelens om te gaan, is de eerste stap de signalen in je lichaam leren herkennen.

 

Met een lichaamsscan of bodyscan oefen je met je bewuster worden van fysieke gewaarwordingen. Je komt uit je hoofd, en meer in verbinding met je lichaam.

 

Dus zoek een rustige plek om te zitten (of liggen) en start de opname:

 

Hoe voel je je nu? Merk je verschil in je lichaam? We moedigen je aan om even de tijd te nemen voordat je verder gaat met de volgende module. Doe dat bijvoorbeeld later op de dag of in de week 💆‍♂️