Begrijpen hoe angst werkt (video)

 

Onze kijk op angst is langzaam aan het veranderen. Jarenlang waren onderzoekers ervan overtuigd dat angst altijd slecht is voor je gezondheid. 

 

Maar wist je dat angst ook voordelen kan hebben? Dat laat nieuw onderzoek inmiddels zien.

 

Het helpt je om alert te blijven, risico’s te herkennen en problemen op te lossen – kortom om te presteren.

 

 

Hoe werkt angst?

 

In deze video (4 min.) legt OpenUp-psycholoog Paul Hessels uit wat angst precies is:

 

 

✍️ Neem na het bekijken van de video de tijd om stil te staan bij de laatste keer dat je je angstig, gespannen of zenuwachtig voelde.

 

Schrijf op welke positieve effecten dat had. Voelde je je misschien alerter, meer gemotiveerd, gedreven om in actie te komen?

 

 

Oefening 1: reflectie

 

Nu gaan we in op hoe angst voor jou werkt. Wanneer worden bij jou angstige gevoelens getriggerd? En hoe reageer je erop?

 

1. Denk terug aan een situatie of gebeurtenis die je hebt vermeden omdat je spanning of angst voelde. Hoe voelde je je op de korte termijn door de situatie uit de weg te gaan?

 

De vermijdingsstrategie werkt over het algemeen goed op de korte termijn; je voelt je daarna meestal kalm en opgelucht. Ga bij jezelf na of je dat gevoel herkent.

 

 

2. Hoe zit het met het effect op de lange termijn? Sta stil bij wat er op de lange termijn gebeurt als je deze situatie vermijdt. Verdwijnt je angst door die uit de weg te gaan?

 

Schrijf vervolgens 3 positieve effecten op die je zou kunnen ervaren als je de lastige situatie juist onder ogen ziet.

 

 

In de herhaling: een korte samenvatting

 

 

 

1. Angst kan ook goed voor je zijn (met mate)

Angst beschermt je, door je voor te bereiden op actie wanneer je je bedreigd voelt. 

 

En hoewel het dus heel normaal is om je soms gespannen of angstig te voelen, kan te veel angst wel schadelijk zijn voor je fysieke en mentale welzijn. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden, maar angstige situaties ook niet volledig uit de weg te gaan in je leven. Dat kan juist tot meer angst leiden.

 

 

 

2. Mind over matter: hoe onze gedachten het gevoel van angst beïnvloeden

Hoe we angst ervaren is voor iedereen anders en beïnvloedt het effect dat het op ons heeft.

 

Angst kan een reactie zijn op een gebeurtenis buiten jezelf, maar soms zorgen je eigen gedachten ervoor dat je in de “vecht-of-vlucht”-modus gaat. Je voelt dan spanning in je lichaam en als die aanhoudt, kan het je fysieke gezondheid beïnvloeden.

 

 

3. De cyclus van angst doorbreken

Het is normaal om je weleens angstig te voelen, maar wanneer het langer aanhoudt heeft dat een negatieve invloed op je dagelijks leven.

 

Misschien vermijd je bepaalde situaties die je spanning of stress geven. Zo kan er een negatieve cyclus ontstaan van ‘angst om angstig te zijn‘, waardoor je je steeds angstiger gaat voelen.

 

 

Oefening 2: het ABC-model

 

Om de ‘angst voor de angst’ te doorbreken, kun je oefenen met een framework dat psychologen veel gebruiken: het ABC-model.

 

Dit model helpt je om je gedachten uit te dagen. Je leert om een gebeurtenis die angstige gevoelens bij je ’triggert’ te analyseren – en er anders op te reageren. 

 

👉 Klik op de afbeelding hieronder, en pas het ABC-model toe op een recente gebeurtenis die jou spanning gaf:

 

oefening-ABC-model-angst-rationaliseren

 

 

Meer oefenen? 🧘‍♀️ Volg onze geleide meditatie tegen angstige gevoelens (10 min.) of ontdek hier meer ademtechnieken tegen stress