Zo geef je bewuste, opbouwende feedback (voor managers)

Een feedbackmodel in 4 stappen (video)

Hoe geef je feedback? Wat kun je zeggen, en hoe bouw je dat het beste op?

Het ‘Four-step feedback model’

We duiken nu in de praktijk! Willemijn neemt je mee in een framework voor betere communicatie en samenwerking:

Klik op de link hieronder voor een samenvatting van de 4 stappen – en oefen zelf verder met een aantal vragen:

✏️ Zelf aan de slag

 

Feedback ontvangen & de impact evalueren

 

Actief luisteren

 

Ben jij degene die feedback krijgt, bijvoorbeeld in een retro- of evaluatiemeeting? Dan is de basis van bewust feedback ontvangen actief luisteren:

 • Luister aandachtig naar wat je teamleden of collega’s zeggen, zonder ze te onderbreken en zonder meteen na te denken over je reactie. Het is normaal als je eerst de behoefte voelt om je te verdedigen, maar geef daar niet aan toe. Focus bijvoorbeeld op oogcontact maken.

 

 • Luister ook zonder oordeel: herhaal eerst wat je collega geeft gezegd om te controleren of je het goed hebt begrepen. En vraag iemand om hun punt toe te lichten met een open vraag. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik begrijp dat je graag meer samenwerking met andere afdelingen wilt op dit project. Hoe zou dat er voor jou uitzien?”

 

Weten welke impact je feedback heeft: O-I-K

 

Nadat je opbouwende feedback hebt gedeeld, wil je na verloop van tijd ook weten of het impact heeft gehad: is een collega met jouw feedback aan de slag gegaan? Zijn er dingen veranderd?

 

Om de impact van je feedback te evalueren, kun je na een aantal weken of maanden inchecken met collega’s. Je kunt elkaar dan vragen stellen volgens het OIK-model: Observatie, Impact en Kansen. Die werken beide kanten op; je kunt ze jezelf stellen maar ook aan je collega:

Observatie

Wat denk je dat wij/ik heel goed doe(n)? Wat waardeer je aan de manier waarop ik werk en waarop we samenwerken? Waar zie je ruimte voor verbetering?

Impact

Welke invloed heeft de manier waarop jij hebt gehandeld gehad?

Kansen

Welke kansen zie je om in de toekomst nog beter te handelen? Wat moet(en) wij/jij blijven doen, gaan doen, uitproberen of anders doen?

 

👉🏾 In de volgende en laatste les blikken we terug op de belangrijkste punten die we in deze cursus besproken hebben.