Veelgestelde vragen
Hieronder staan antwoorden op veel van je vragen.
Liever direct aan ons je vraag stellen? Neem dan contact met ons op.
Hoe werkt OpenUp?
OpenUp biedt laagdrempelig toegang tot (online) begeleiding door een psycholoog via videosessies, telefoon (020 2444888) of chat. De consults duren 25 minuten.
We starten altijd met een gratis kennismaking om te onderzoeken wat er speelt en of jouw hulpvraag past bij de dienstverlening van OpenUp. Is dat het geval, dan is het mogelijk om vaker met elkaar in gesprek te gaan. Past jouw vraag niet bij OpenUp, dan denken we graag met je mee over alternatieven.
OpenUp werkt ook samen met een aantal werkgevers en verzekeraars. In het eerste gesprek kan je psycholoog precies vertellen welke afspraken er gemaakt zijn en wat je kan verwachten.
Wat is het verschil tussen OpenUp en een reguliere psychologische behandeling?
OpenUp maakt mentale begeleiding toegankelijk voor iedereen, zodat iedereen zijn of haar mentaal welzijn kan verbeteren.
Of je nu met iets kleins zit, of iets groots. In je werk of in je privéleven. Anders dan reguliere psychologische zorg, richten we ons niet op diagnoses en behandelingen. Je hebt daarom ook geen verwijsbrief nodig van je huisarts. OpenUp richt zich op preventie en een duurzame (gedrags)verandering. Allemaal als doel om jouw mentaal welzijn te verbeteren.
OpenUp is geen vervanging voor reguliere psychologische zorg. Wanneer de aard en de ernst van je klachten voldoende zijn voor het stellen van een diagnose, zullen we je doorverwijzen naar de reguliere zorg. Ook als je hulpvraag niet bij OpenUp past, denken we graag mee over alternatieven. Daarover krijg je altijd eerlijk advies.
Is er een wachtlijst?
Er is geen wachtlijst. Wij geloven in een wereld waarin mentaal welzijn voor iedereen toegankelijk is. OpenUp is binnen 24 uur beschikbaar. Boek hier je consult hier.
Wat zijn de openingstijden van OpenUp?
We staan voor je klaar op
ma. t/m do. van 08.30 tot 21.00
vrij. van 08:30 tot 17:00
za. van 13.00 tot 17.00
Ik wil graag weten of OpenUp bij mijn organisatie past. Hoe leer ik meer?
Wil je weten wat OpenUp voor jouw organisatie kan betekenen? Boek dan een vrijblijvend gesprek. We horen graag wat jullie huidige uitdagingen zijn.
Dit gesprek duurt zo’n 25 minuten. Tijdens deze meeting laten we je kennismaken met OpenUp. We laten je zien hoe OpenUp jouw werknemers, en daarmee jouw organisatie, vooruit helpt. Ook tonen we hoe makkelijk het is voor werknemers om (anoniem) in contact te komen met een psycholoog of zelf aan de slag te gaan. Je krijgt een kijkje op ons online platform en we laten je zien hoe we samen impact maken binnen jullie organisatie.
Hoe waarborgen jullie de kwaliteit van de psychologen?
Het bieden van de beste kwaliteit is voor ons prioriteit. Daarom hanteren wij een strenge selectieprocedure voor al onze psychologen. Onze psychologen hebben minimaal een MSc Psychologie. Daarnaast maken we tijdens de selectieprocedure gebruik van rollenspellen en intervisies om te zorgen dat wij werken met psychologen met de juiste mindset, kennis en vaardigheden.
De kennis van onze psychologen blijft continu op peil door onder andere (verplichte) cursussen en intervisies om zich verder te verdiepen in de materie en te specificeren in bepaalde onderwerpen. Ook worden onze psychologen ondersteund door klinische psychologen.
Hoe lang duurt een OpenUp demo, en wat krijg ik te zien?
Wil je weten wat OpenUp voor jouw organisatie kan betekenen? Boek dan een vrijblijvende demo. Een demo duurt zo’n 25 minuten. Tijdens deze meeting laten we je kennismaken met OpenUp. We laten je zien hoe makkelijk het voor medewerkers is om in contact te komen met een psycholoog, of zelf aan de slag te gaan. Je krijgt een kijkje in onze online omgeving, en we laten je zien hoe we samen jullie werknemers activeren om aan de slag te gaan met OpenUp.
Hebben werknemers echt toegang wanneer zij dat willen?
Ja, bij een samenwerking tussen werkgever en OpenUp hebben werknemers toegang wanneer zij dat willen tot alle diensten die OpenUp aanbied. Hier vallen dus ook de 1:1 sessies en de 1:1 mindfulness-sessies onder. De psycholoog zal samen met de werknemer beoordelen hoeveel gesprekken nodig zijn om met een hulpvraag aan de slag te gaan. Gemiddeld kan een werknemer na 3-5 gesprekken zelf verder met zijn of haar hulpvraag.
Wat gebeurt er nadat ik mijn organisatie heb aangemeld bij OpenUp?
Zodra je organisatie is aangemeld, kunnen werknemers gebruik maken van 1:1 sessies met onze psychologen en van mogelijkheden voor self-guided care. Om van jouw samenwerking met OpenUp een succes te maken, wil je hier natuurlijk iedereen over informeren. Om je hierbij te helpen, krijg je een persoonlijke customer success manager aangewezen. Samen ontwikkelen we een communicatieplan en enthousiasmeren we jouw medewerkers om met hun mentaal welzijn aan de slag te gaan.
Wat is het OpenUp HR Platform en hoe kan ik inloggen?
Ons HR Platform is een hulpmiddel voor onze HR klanten om toegang te krijgen tot bruikbare inzichten en praktische hulpmiddelen.
Als je een HR-klant bent, ga dan naar hr.openup.com en meld je aan met je e-mailadres om een persoonlijke toegangslink in je mailbox te ontvangen.
Als je nog geen HR-klant bent, kun je vandaag nog een demo inplannen om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen prioriteit te geven aan mentaal welzijn op de werkvloer.
Ik kan niet inloggen op het HR Platform, met wie kan ik contact opnemen?
Als je problemen met inloggen hebt, neem dan contact op met je OpenUp Customer Success Manager of stuur een e-mail naar csteam@openup.com.
Hoe krijg ik toegang tot mijn maandelijkse bedrijfsoverzicht?
Om toegang te krijgen tot de maandelijkse bedrijfsbrede inzichten via ons HR Platform, ga je naar hr.openup.com en meld je je aan met je e-mailadres om een persoonlijke toegangslink in je mailbox te ontvangen, of klik je op de link in je maandelijkse e-mail, die wordt verzonden zodra er nieuwe gegevens beschikbaar zijn.
Ik wil graag iemand spreken over een vacature bij OpenUp
Dankjewel voor je interesse in OpenUp! Je kunt het beste contact opnemen met de persoon die in de vacature op onze website vermeld staat. Zij kunnen de vragen die je hebt over de rol bij OpenUp het beste beantwoorden.
Ik kan niet langer bij een Space aanwezig zijn, moet ik annuleren?
Je hoeft een Space niet te annuleren. Als je je voor een groepssessie hebt aangemeld, zouden we het wel waarderen als je het aan ons team kunt laten weten, zodat we jouw plek aan iemand anders kunnen geven.
Worden Spaces opgenomen?
Al onze masterclasses zijn nadien terug te kijken op onze website. Wegens privacy-redenen worden groepssessies en mindfulness-sessies niet opgenomen.
Wat zijn Spaces en hoe boek ik een Space?
Spaces zijn de online sessies van OpenUp, onder leiding van onze psychologen. In deze sessies ontdek je handvatten om je mentaal welzijn te verbeteren en verbind je met en leer je van anderen. We hebben drie soorten Spaces:
Masterclasses in een grotere groep. Je kunt de masterclass bekijken en met onze psychologen in gesprek gaan in de chat.
Groepssessies – een kleine, veilige, en privé- groepssessie waar je dieper op een onderwerp ingaat en met onze psychologen en anderen in gesprek gaat. Deze sessie vraagt om volledige deelname, met camera en microfoon aan.
Mindfulness – Mindfulness-sessies in een groep, geleid door een psycholoog. Bekijk hier onze agenda en boek een Space.
Hoe kan mijn sollicitatie eruit springen?
OpenUp van tevoren leren kennen helpt altijd! Check onze social media, verdiep je in onze missie. Wanneer je solliciteert, maak het persoonlijk en vertel ons over jouw grootste passies en successen. Laat ons weten waarom je bij OpenUp wil werken. Wij kijken ernaar uit je te leren kennen! 💚
Wanneer weet ik de uitslag van mijn proces?
We proberen jouw proces binnen 1 maand af te ronden. Er zijn verschillende factoren van invloed op de duur van jouw proces zoals onze beschikbaarheid en de hoeveelheid sollicitanten. Voel je altijd vrij jouw vragen of zorgen met ons te delen.
Remote werken?
Bij OpenUp hanteren wij een hybride model. Wat betekent dat je deels vanuit huis en deels vanuit kantoor kan werken. Dit is afhankelijk van jouw eigen voorkeuren en de voorkeuren van jouw team.
Wat zal ik aandoen?
Dress code? 💃 Draag vooral waar jij je goed in voelt! Wij willen dat jij jezelf bent. Of dit nou tijdens je eerste gesprek is of tijdens jouw bedrijfsjubileum!
Wie zal ik ontmoeten gedurende de gesprekken?
Je zal verschillende OpenUp teamleden van verschillende afdelingen ontmoeten. Denk hierbij aan onze recruiters, potentiële teamleden en jouw potentiële manager.
Waar vinden de gesprekken plaats?
We verwelkomen mensen van over de hele wereld, daarom kunnen we het gehele proces ook online doen. Maar wanneer je in Nederland of Duitsland woont nodigen wij je graag uit op ons kantoor in Amsterdam of Berlijn om je in levende lijve te ontmoeten.
Uit hoe veel rondes bestaat het sollicitatieproces?
De meeste processen bestaan uit 4 rondes. We starten altijd met een introductie om jou beter te leren kennen. Afhankelijk van de rol zullen er verschillende online/offline gesprekken en/of een case study plaatsvinden.
Hoe lang duurt het sollicitatieproces?
Het hele proces kan tussen de 1 en 4 weken duren. Wij hebben natuurlijk ook de voorkeur voor een snel proces maar we gunnen ook iedereen de tijd om elkaar te leren kennen.
Hoe werken de 1:1 sessies?
Werkt jouw organisatie met OpenUp, dan kan de werknemer via onze website een consult inplannen met één van onze psychologen. Een werknemer kan gemakkelijk via onze website een consult inplannen met één van onze psychologen. Dit is altijd anoniem: als werkgever zie je nooit wie er een consult heeft aangevraagd. De werknemer kiest tussen een regulier of een mindfulness consult. Gewoonlijk kan binnen 24 uur het eerste gesprek plaatsvinden.
In het eerste gesprek leren de werknemer en de psycholoog elkaar beter kennen en maken ze samen een plan van aanpak. In 95% van de gevallen zijn er drie tot vijf gesprekken nodig om de hulpvraag op te lossen. De psycholoog kan tijdens het intakegesprek constateren dat er intensievere zorg nodig is dan onze psychologen kunnen bieden. Wij begeleiden de werknemer dan bij het vinden van de juiste zorg. Totdat de werknemer daar terecht kan, blijven wij de nodige support geven.
Onze psychologen gebruiken verschillende technieken om alledaagse uitdagingen aan te pakken. Deze technieken zijn praktisch en werken preventief.
Waar kan ik de gebruiksvoorwaarden vinden?
De gebruiksvoorwaarden van OpenUp download je hier.
Wie kan ik contacten voor meer informatie?
Als je meer wilt weten over commerciële en marketingfuncties – voel je vrij om contact op te nemen met Dora, dora@openup.com.
Als je geïnteresseerd bent in het DACH team – email Tobi op tobi@open.com en hij zal je graag helpen.
Voor de functies van psycholoog is Lone beschikbaar op lone@openup.com.
En als je vragen hebt over Tech & Product, ping Mirjam op mirjam@openup.com
In welke talen is OpenUp beschikbaar?
Wij vinden diversiteit en cultuur erg belangrijk, daar hoort ook het praten over je emoties in je moedertaal bij. Daarom kun je bij OpenUp met iemand praten het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Arabisch, Bosnisch, Chinees (Mandarin), Italiaans, Kroatisch, Oekraïens, Pools, Portugees, Russisch, Servisch, Spaans, Turks en Vlaams. Er volgen meerdere talen. Bekijk onze team pagina voor het actuele aantal laten dat door onze psychologen wordt gesproken.
Is toegang tot OpenUp anoniem?
Bij OpenUp staat privacy voorop. Wij delen dus geen gegevens die terug te leiden zijn naar het individu. Werknemers kunnen zonder dat een werkgever dit te weten komt contact met ons maken en wij delen nooit en te nimmer wie er met ons in contact staat en wat er is besproken.
Wat als mijn psycholoog afwezig is door ziekte of vakantie?
Als je psycholoog ziek is of vakantie heeft, spreken jullie samen af wat voor jou het beste is. Je kunt hierbij kiezen om het contact voort te zetten met een vervangende psycholoog of juist even een pauze te nemen. Indien het niet mogelijk is om dit samen met jouw psycholoog te bespreken (bijvoorbeeld in het geval van ziekte van de psycholoog) nemen wij binnen 2 werkdagen contact met je op om de opties te bespreken.
Kan ik OpenUp ook gebruiken als ik jonger ben dan 16 jaar?
Nee, helaas, dat kan niet. Onze diensten worden alleen aangeboden aan personen van 16 jaar en ouder.
Ben je jonger dan 16 jaar en wil je toch professionele begeleiding? Kijk dan op de website van de Kindertelefoon of de website van Jongerenhulp.
Hoe is mijn privacy bij jullie gewaarborgd?
Bij OpenUp vinden we dat wederzijds vertrouwen en onze beroepscode leidend zijn in onze dienstverlening. Daarom is het voor ons vanzelfsprekend dat privacy een belangrijk recht is. Wij zijn dan ook NEN7510 en ISO27001 gecertificeerd, wat betekent dat wij voldoen aan de (wettelijk) gestelde eisen voor informatiebeveiliging binnen de zorg.
Onze bedrijfsvoering is zodanig ingericht dat je er als (toekomstig) gebruiker van onze diensten zeker van kan zijn dat de persoonsgegevens die je met ons deelt in veilige handen zijn. Hieronder hebben we de uitgangspunten beschreven waarop ons beleid omtrent privacy & data trust. Voor meer informatie verwijzen we je naar onze gedetailleerde privacy statement.
Wat gebeurt er met mijn persoonlijke gegevens?
Wanneer je aan een van onze psychologen een hulpvraag stelt ga je een zogenoemde ‘geneeskundige behandelovereenkomst’ aan. Hiermee geef je ook toestemming voor het gebruik van je gegevens daar waar wij deze nodig hebben om jou goed te helpen met jouw hulpvraag. Behalve voor (psycho)medische en wettelijke doeleinden verwijderen wij gegevens, met betrekking tot je behandeling, zoveel mogelijk nadat deze is afgelopen. Je kan ten alle tijden je gegevens bij ons opvragen of laten verwijderen. Wij vragen je om toestemming voor het gebruik van je gegevens in geanonimiseerde of gepseudonimiseerde vorm voor de verbetering van onze diagnostiek en behandeling. Daarmee verbeteren wij onze (psycho)medische zorg voor toekomstige cliënten. Wij verwerken je gegevens alleen voor de doeleinden waarvoor deze noodzakelijk zijn.
Wie mogen mijn persoonlijke gegevens inzien?
Inzichtelijkheid in en verwerking van je persoonsgegevens is beperkt. Wij verstrekken je persoonsgegevens niet aan derden, behalve als dit noodzakelijk is voor het uitvoeren van onze dienstverlening. Alleen medewerkers die betrokken zijn bij de behandeling hebben toegang tot je (psycho)medische gegevens, overige persoonsgegevens zijn alleen inzichtelijk voor medewerkers die deze nodig hebben voor onze bedrijfsvoering. Onze behandelaars zijn medisch gecertificeerd en vallen onder een beroepsgeheim. Overige medewerkers hebben een geheimhoudingsplicht. Daar waar mogelijk werken wij zoveel mogelijk met geanonimiseerde of gepseudonimiseerde gegevens.
Hoe zit het met de beveiliging van onze online systemen en partijen waarmee wij samenwerken?
Onze systemen en processen zijn beveiligd om te voorkomen dat je gegevens gebruikt worden voor andere doeleinden dan waarvoor deze bedoeld zijn. Alle partners waar wij mee werken voor het leveren van onze diensten zijn geselecteerd op basis van strikte eisen met betrekking tot hun betrouwbaarheid, integriteit en veiligheid. Wij hebben een verwerkersovereenkomst afgesloten met al onze partners.
Voldoet OpenUp aan alle geldende wetten en juridische richtlijnen?
Ja, wij voldoen aan alle geldende wetten en juridische richtlijnen. Wij voldoen aan alle richtlijnen die gelden binnen het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en bestaande regels over privacy in de zorg. Wij zijn NEN7510 en ISO27001 gecertificeerd, wat betekent dat wij voldoen aan de (wettelijk) gestelde eisen voor informatiebeveiliging binnen de zorg.
Heeft mijn psycholoog het recht om de sessies of het chatcontact stop te zetten?
Ja, mocht jouw psycholoog tijdens de sessies of het chatcontact inzien dat een andere vorm van begeleiding toch beter bij jou past, dan mag de psycholoog besluiten om geen vervolg te geven aan jullie contact.
Dit gaat uiteraard in duidelijk overleg met jou, waarin ook uitgelegd wordt waarom deze keuze gemaakt is.
Eventuele voorafbetaalde consults zullen worden terugbetaald indien onze psycholoog besluit de consults te stoppen.
Op welke tijden vindt een sessie plaats?
Wij zijn maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 21:00 beschikbaar voor een online sessie. Op de zaterdag zijn wij beschikbaar van 13:00 tot 17:00. Tijdens het boeken van een sessie kan jij zelf aangeven welke tijd jou het beste uitkomt.
Zit je in een crisissituatie en zijn wij niet beschikbaar? Neem dan contact op met de (vervangende) huisarts of huisartsenpost.
Hoeveel online sessies mag ik boeken?
Tijdens de kennismaking onderzoek je samen met je psycholoog of jouw hulpvraag passend is bij de dienstverlening van OpenUp. Als dat zo is, starten we met 3-5 gesprekken als uitgangspunt. Het is mogelijk om dat aantal te vergroten. In een gezamenlijke evaluatie met je psycholoog bespreken jullie of er behoefte is aan een vervolg en zo ja, in welke vorm.
Wat is de relatie tussen OpenUp en iPractice?
OpenUp is een initiatief van psychologenpraktijk iPractice. Benieuwd naar iPractice? Neem dan eens een kijkje op de website.
Wanneer is chat contact nuttig?
Chat contact kan passend zijn wanneer je:
- Behoefte hebt aan kennis of inspiratie over een bepaald thema
- Wilt dat een psycholoog meekijkt met jouw gedachten, gevoelens en gedrag
- Meer inzicht wilt in jouw persoonlijke situatie
- (Nieuwe) inzichten graag toe wilt passen in de dagelijkse praktijk
- Een psychologisch traject hebt afgerond en deze een goed vervolg wilt geven
Of chat contact geschikt is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Dit onderzoeken we in de gratis kennismaking.
Hoeveel kost het chat contact?
We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk mensen te kunnen ondersteunen in hun mentale welzijn. Daarom is het chat contact met een psycholoog van OpenUp kosteloos.
Wat is het verschil tussen het chat contact en de overige diensten van OpenUp?
Via het chat contact heb je op regelmatige basis contact met je psycholoog, via een online chat applicatie.
Daarnaast biedt OpenUp ook de mogelijkheid om op eenmalig of op regelmatige basis in gesprek te gaan met een psycholoog via een videoconsult. Deze consults duren 25 minuten. In een gratis kennismakingsgesprek onderzoeken we of jouw hulpvraag bij de dienstverlening van OpenUp past. Is dat het geval, dan kan vervolg geven aan deze gesprekken door een strippenkaart aan te schaffen. Je betaalt dan €249,- voor 3 consults van 25 minuten.
Hoeveel kost OpenUp?
Heeft jouw werkgever een samenwerking met OpenUp?
Dan worden de consulten betaald door je werkgever.
Heeft jouw werkgever geen samenwerking: wij geloven dat psychologen toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Daarom is de eerste kennismaking altijd gratis. Daarna kan je een strippenkaart kopen voor 3 consults van 25 minuten. Je betaalt hiervoor €249.
Hoe kan ik mijn online sessie het beste voorbereiden?
Om je sessie zo goed mogelijk te benutten, is het handig als je van tevoren nadenkt over de volgende vragen:
- Wat is voor jou de reden om een consult bij OpenUp te boeken?
- Wat zou een goede uitkomst van deze sessie voor jou zijn?
Tijdens de sessie gaan we dieper in op deze vragen.
Is het chat contact wel veilig?
Zeker! Voor het chatten gebruiken wij de beveiligde app Wire. Daarnaast zijn wederzijds vertrouwen en onze beroepscode leidend in onze dienstverlening.
Daarom is het voor ons vanzelfsprekend dat privacy een belangrijk recht is. Wij zijn dan ook NEN7510 en ISO27001 gecertificeerd, wat betekent dat wij voldoen aan de (wettelijk) gestelde eisen voor informatiebeveiliging binnen de zorg.
(Zie ook: Hoe is mijn privacy bij jullie gewaarborgd?)
Hoe vaak mag ik chatten?
Je mag een onbeperkt aantal berichten sturen naar je psycholoog via de chat, wanneer het jou uitkomt. Vaak geldt dat het goed is om je gedachten of gevoelens meteen op (het ‘digitale’) papier te zetten.
Hoe verloopt chat contact als ik op vakantie ga of ziek ben?
Als jij zelf met vakantie gaat of ziek bent, dan geef je dit door aan je psycholoog. Na terugkomst kunnen jullie het chat contact weer voortzetten.
Kan ik mijn psycholoog ook spreken via video?
Zeker! Al onze sessies vinden online plaats, via een veilige videoverbinding. Je boekt jouw 1-op-1 videosessie met een psycholoog hier.
Als OpenUp je niet wordt aangeboden door je werkgever, kun je een strippenkaart kopen van 3 sessies voor €249,-. Deze gesprekken kun je inzetten wanneer jij dat wilt. De psycholoog kan jou adviseren over het aantal sessies.
Wat is de doorlooptijd van het chat contact?
Het chat contact loopt door, tot jullie samen besluiten dat de begeleiding niet langer nodig is.
Je psycholoog zal regelmatig vragen om het chat contact te evalueren, om na te gaan of het chat contact jou nog steeds de juiste ondersteuning biedt.
Hoe verloopt chat contact als mijn psycholoog vakantie heeft of ziek is?
Als je psycholoog ziek is of vakantie heeft, spreken jullie samen af wat voor jou het beste is. Je kunt hierbij kiezen om het chat contact voort te zetten met een andere psycholoog, of om een pauze in te lassen. Indien het niet mogelijk is om dit samen met jouw psycholoog te bespreken (bijvoorbeeld in het geval van ziekte van de psycholoog) nemen wij binnen 2 werkdagen contact met je op om de opties te bespreken.
Is OpenUp NEN7510 en ISO27001 gecertificeerd?
Ja zeker. Ons informatiebeveiligingssysteem is NEN7510 en ISO27001 gecertificeerd, wat betekent dat onze processen voldoen aan de (wettelijk) gestelde eisen voor informatiebeveiliging binnen onze sector.
Is het videobellen wel veilig?
Zeker! Voor het videobellen gebruiken wij een beveiligde applicatie. Daarnaast zijn wederzijds vertrouwen en onze beroepscode leidend in onze dienstverlening.
Daarom is het voor ons vanzelfsprekend dat privacy een belangrijk recht is.
(Zie ook: Hoe is mijn privacy bij jullie gewaarborgd?)
Hoe vertrouwelijk is de informatie die ik deel met OpenUp?
Informatie die je met ons deelt is vertrouwelijk en wordt behandeld als onderdeel van ons beroepsgeheim en onze geheimhoudingsplicht.
Bij OpenUp is wederzijds vertrouwen en onze beroepscode leidend in onze dienstverlening. Daarom is het voor ons vanzelfsprekend dat privacy een belangrijk recht is. Wij zijn dan ook NEN7510 en ISO27001 gecertificeerd, wat betekent dat wij voldoen aan de (wettelijk) gestelde eisen voor informatiebeveiliging binnen onze sector.
Wij delen geen persoonlijke informatie met jouw werkgever.
Hoeveel online sessies mag ik boeken?
Tijdens de kennismaking onderzoek je samen met je psycholoog of jouw hulpvraag passend is bij de dienstverlening van OpenUp. Als dat zo is, starten we met 3-5 gesprekken als uitgangspunt. Het is mogelijk om dat aantal te vergroten. In een gezamenlijke evaluatie met je psycholoog bespreken jullie of er behoefte is aan een vervolg en zo ja, in welke vorm.
Ik zet liever mijn video uit tijdens een sessie. Kan dat ook?
Een online sessie met je psycholoog is effectiever met video, maar uiteraard kun je je video uitzetten.
Ik heb een sessie geboekt, maar het tijdstip komt mij toch niet goed uit. Wat nu?
In de bevestigingsmail die je hebt ontvangen, staat een link om je online sessie eenvoudig te verzetten of te annuleren.
Kan ik een vervolgsessie inplannen bij dezelfde psycholoog?
Jazeker. In de link die we je per mail toesturen na afloop van je eerste sessie kun je een vervolg inplannen bij dezelfde psycholoog.
Weet mijn werkgever dat ik gebruik maak van de diensten van OpenUp?
Nee, wij delen geen persoonlijke informatie met je werkgever. Bij OpenUp zijn wederzijds vertrouwen en onze beroepscode leidend in onze dienstverlening.
Mocht het consult worden aangeboden door je werkgever, dan betalen zij wel de rekening. Wij hebben afgesproken dat op de rekening niet aangegeven wordt om wie het gaat. Zo is de vertrouwelijkheid gewaarborgd.
Heb ik een verwijsbrief nodig van mijn huisarts?
Nee, je hebt geen verwijsbrief nodig om gebruik te maken van de diensten van OpenUp.
Kan ik mezelf uitschrijven van nieuwsbrieven en andere promotionele emails?
Uiteraard. Je kan ervoor kiezen om geen nieuwsbrieven of andere promotionele emails van OpenUp te ontvangen door de instructies onderaan in de emails te volgen of door in te loggen bij Mijn OpenUp.
Na afmelding kunnen wij jou nog steeds niet-promotionele emails sturen, zoals die over jouw Mijn OpenUp account of de details van jouw geboekte consulten.
Hoe werkt OpenUp Family?
Aangezien sterke, gezonde relaties met onze familie cruciaal zijn voor ons geluk en welzijn, maakt OpenUp ‘Family’ het mogelijk voor jouw dierbaren om toegang te krijgen tot dezelfde OpenUp diensten (Self guided-care, Spaces en 1-op-1 sessies) die jij gebruikt. Je kunt ‘Family’ delen met maximaal drie directe familieleden.
Wie kunnen er gebruik maken van deze diensten?
- Je partner(s): We erkennen alle vormen van romantische relaties.
- Je kinderen: Biologisch, geadopteerd en stiefkinderen. *
- Je voogden: Ook adoptie- of stiefouders.
*Leeftijdsbeperkingen zijn van toepassing, afhankelijk van je locatie. In Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje moeten kinderen 16 jaar of ouder zijn. Voor alle andere landen is de minimumleeftijd 18.