Veelgestelde vragen

Hieronder staan antwoorden op veel van je vragen.
Liever direct aan ons je vraag stellen? Neem dan contact met ons op.

Wat is het verschil tussen OpenUp en een reguliere psychologische behandeling?

OpenUp maakt psychologische hulp toegankelijk voor iedereen, zodat iedereen zijn of haar mentale gezondheid kan ontwikkelen of behouden. 

 

Of je nu met iets kleins zit, of iets groots. In je werk of in je privéleven. Anders dan reguliere psychologische zorg, richten we ons niet op diagnoses en behandelingen. Je hebt daarom ook geen verwijsbrief nodig van je huisarts. OpenUp richt zich op preventie en een duurzame (gedrags)verandering. Allemaal als doel om jouw mentale gezondheid te verbeteren.

 

OpenUp is geen vervanging voor reguliere psychologische zorg. Wanneer de aard en de ernst van je klachten voldoende zijn voor het stellen van een diagnose, zullen we je doorverwijzen naar de reguliere zorg. Ook als je hulpvraag niet bij OpenUp past, denken we graag mee over alternatieven. Daarover krijg je altijd eerlijk advies.

Hoe werkt het chat contact bij OpenUp?

We starten met een kennismaking

Om te kijken of chat contact voor jou geschikt is, starten we altijd met een gratis kennismaking. Samen bekijken we wat jouw hulpvraag is en of deze past bij de de dienstverlening van OpenUp. Past jouw vraag niet bij OpenUp, dan denken we graag met je mee over alternatieven.

Kosteloos

We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk mensen te kunnen ondersteunen in hun mentale welzijn. Daarom is het chat contact met een OpenUp psycholoog kosteloos. Als na de kennismaking blijkt dat het chat contact bij jou en je hulpvraag past, gaan we direct van start.  Daarnaast evalueren we regelmatig, om na te gaan of het chat contact jou nog steeds de juiste ondersteuning biedt.

We chatten via een veilige applicatie Wire

Wanneer jij je geregistreerd hebt voor de chat contact, vragen wij jou om Wire te downloaden, dat is onze veilige chat applicatie. Vervolgens mail je jouw Wire username naar team@openup.care. Binnen 2 werkdagen koppelen wij jou aan jouw psycholoog en kan je van start.

Wanneer is chat contact nuttig?

Chat contact kan passend zijn wanneer je:

  • Behoefte hebt aan kennis of inspiratie over een bepaald thema
  • Wilt dat een psycholoog meekijkt met jouw gedachten, gevoelens en gedrag
  • Meer inzicht wilt in jouw persoonlijke situatie
  • (Nieuwe) inzichten graag toe wilt passen in de dagelijkse praktijk
  • Een psychologisch traject hebt afgerond en deze een goed vervolg wilt geven

 

Of chat contact geschikt is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Dit onderzoeken we in de gratis kennismaking.

Hoeveel kost het chat contact?

We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk mensen te kunnen ondersteunen in hun mentale welzijn. Daarom is het chat contact met een OpenUp psycholoog kosteloos.

Wat is het verschil tussen het chat contact en de overige diensten van OpenUp?

Via het chat contact heb je op regelmatige basis contact met je psycholoog, via een online chat applicatie. 

 

Daarnaast biedt OpenUp ook de mogelijkheid om op eenmalig of op regelmatige basis in gesprek te gaan met een psycholoog via een videoconsult. Deze consults duren 25 minuten. In een gratis kennismakingsgesprek onderzoeken we of jouw hulpvraag bij de dienstverlening van OpenUp past. Is dat het geval, dan kan vervolg geven aan deze gesprekken door een strippenkaart aan te schaffen. Je betaalt dan €99,- voor 3 consults van 25 minuten. Als jouw werkgever of verzekeraar samenwerkt met OpenUp worden deze kosten (deels) gedekt. 

 

Het is ook mogelijk om onze diensten met elkaar te combineren.

Is het chat contact wel veilig?

Zeker! Voor het chatten gebruiken wij de beveiligde app Wire. Daarnaast zijn wederzijds vertrouwen en onze beroepscode leidend in onze dienstverlening.

Daarom is het voor ons vanzelfsprekend dat privacy een belangrijk recht is. Wij zijn dan ook NEN7510 en ISO27001 gecertificeerd, wat betekent dat wij voldoen aan de (wettelijk) gestelde eisen voor informatiebeveiliging binnen de zorg.

 

(Zie ook: Hoe is mijn privacy bij jullie gewaarborgd?)

Hoe vaak mag ik chatten?

Je mag een onbeperkt aantal berichten sturen naar je psycholoog via de chat, wanneer het jou uitkomt. Vaak geldt dat het goed is om je gedachten of gevoelens meteen op (het ‘digitale’) papier te zetten.

Hoe vaak krijg ik bericht terug van mijn psycholoog?

Je kunt 2 keer per week een reactie verwachten van jouw psycholoog. Jouw psycholoog houdt jouw berichten in de gaten en kiest van daaruit een moment om te reageren.

Hoe verloopt chat contact als ik op vakantie ga of ziek ben?

Als jij zelf met vakantie gaat of ziek bent, dan geef je dit door aan je psycholoog. Na terugkomst kunnen jullie het chat contact weer voortzetten.

Kan ik mijn psycholoog ook spreken via een videoconsult?

Zeker! Je kunt ervoor kiezen om een strippenkaart (3 gesprekken) bij de psycholoog te kopen voor €99,-. Als jouw werkgever of verzekeraar samenwerkt met OpenUp worden deze kosten (deels) gedekt. 

 

Deze gesprekken kun je inzetten wanneer jij wilt. Jouw psycholoog kan jou adviseren of dit bij jou past.

Wat is de doorlooptijd van het chat contact?

Het chat contact loopt door, tot jullie samen besluiten dat de begeleiding niet langer nodig is. 

 

Je psycholoog zal regelmatig vragen om het chat contact te evalueren, om na te gaan of het chat contact jou nog steeds de juiste ondersteuning biedt.

 

Via welke applicatie verloopt het chat contact?

Voor het chatten gebruiken wij de beveiligde app Wire, die je makkelijk kunt downloaden via de App of Play Store.  Wire voldoet uiteraard aan de privacywetgeving.

smartphone

Hoe verloopt chat contact als mijn psycholoog vakantie heeft of ziek is?

Als je psycholoog ziek is of vakantie heeft, spreken jullie samen af wat voor jou het beste is. Je kunt hierbij kiezen om het chat contact voort te zetten met een andere psycholoog, of om een pauze in te lassen. Indien het niet mogelijk is om dit samen met jouw psycholoog te bespreken (bijvoorbeeld in het geval van ziekte van de psycholoog) nemen wij binnen 2 werkdagen contact met je op om de opties te bespreken.