De meester over je ademhaling

Hoe halen we adem? (video)

Er zijn verschillende manieren om te ademen: snel of langzaam, oppervlakkig of diep en via je neus of via je mond. Heb je er al eens bij stilgestaan hoe jij ademhaalt? 

 

En wat is eigenlijk de beste manier van ademhalen, voor je lichaam en je geest? Dat legt Aäron uit in deze video (3:30 min.):

Samengevat: 2 manieren om adem te halen

 

Je ademhaling is gekoppeld aan je zenuwstelsel: het kan het activeren, of juist kalmeren

 

👄 Mondademhaling: activeert je zenuwstelsel. Het leidt tot een snellere en actievere ademhaling, maar ook vaak oppervlakkiger – vanuit je borst. Het is nuttig tijdens lichamelijke inspanning, maar vergroot ook het risico op virussen en allergieën. Je verliest tot wel 40% meer vocht dan bij ademen via de neus, en droogt dus sneller uit.

 

👃🏿 Neusademhaling: kalmeert je zenuwstelsel en is vaak langzamer dan ademen via je mond. Het is gelinkt aan je middenrif, je belangrijkste ademhalingsspier. Je neusholten filteren de ingeademde lucht voordat die je longen bereikt én produceren stikstofoxide, waarmee je virussen en vervuiling uit de lucht doodt.

 

Tot zover de theorie! 👉 In de volgende lessen gaan we aan de slag met manieren om je ademtechniek te testen en bewuster te ademen