Les 1: Omgaan met verlies
Lesson 1 of 10
Verlies en rouw: inleiding & definitie
Lesson 1

Verlies en rouw: inleiding & definitie

In onze inleidende les verkennen we de definitie van rouw en onderzoeken we wanneer en hoe rouw optreedt.

Wat is rouw?

Volgens de American Psychological Association is rouw het verdriet dat je ervaart na een groot verlies, meestal om iemand die is overleden (APA, 2018). Maar in bredere zin komt rouw voor nadat je afscheid moet nemen van een dierbaar iemand in je leven – of dat nu komt door de dood, ziekte of het verbreken van een relatie.

Wanneer treedt rouw op?

Bij rouw denk je misschien vooral aan de dood, maar het kan breder zijn: je rouwt om het verlies van iemand die (of iets wat) je dierbaar is. Je kunt rouwen om de mensen die je bent kwijtgeraakt die belangrijk voor je waren. De mensen die het dichtst bij je staan, zoals je gezin, familieleden, goede vrienden, partners. Maar je kunt ook rouwen om het kwijtraken van plaatsen waaraan je gehecht bent – denk aan het huis waarin je bent opgegroeid – of bezittingen van grote emotionele waarde.

Daarnaast bestaat er verlies in de vorm van het kwijtraken van een baan, het missen van een grote kans, of zelfs afscheid nemen van een levensfase, bijvoorbeeld nadat je kinderen hebt gekregen. Ook daarom kun je rouwen.