Waarom je vaker aan teambuilding wil doen (en 13 dingen die je kunt doen)

25 aug ‘22
5 min
Werkprestaties
Gecontroleerd door psycholoog Ida Dommerholt
Als er elf mensen op het voetbalveld staan met ieder een eigen bal en iedereen probeert zelf een doelpunt te maken, dan wordt het één grote chaos. In plaats daarvan werkt het team samen om als team een doelpunt te scoren. Zo werkt het ook in organisaties: een groep individuen met individuele doelen maakt geen team. Een groep samenwerkende mensen met gezamenlijke doelen wel. Maar hoe bouw je nou een sterk team? En welke rol speelt teambuilding daarin?

 

In dit artikel vertellen we je wat teambuilding kan betekenen voor het bouwen van een goed team en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

 

Waarom is teambuilding belangrijk?

 

Het bouwen van een sterk team gaat verder dan het aannemen van mensen met de juiste skills, mindset en persoonlijkheden. Want hoe goed je ook bent, als je niet in een effectief en productief team terechtkomt is de kans klein dat je je volledige potentie kunt benutten.

 

En dat is waar teambuilding om de hoek komt kijken. Teambuilding is het actief samenbrengen van teamleden om hun onderlinge relaties te versterken en te verdiepen. 

 

Zoals we al zeiden, is teambuilding een belangrijk onderdeel van het bouwen van effectieve teams, want het… 

 

1.   Versterkt vertrouwen

 

Onderling vertrouwen is één van de belangrijkste basisvoorwaarden voor een effectief team. Een deel van ons brein is namelijk continu bezig met ergens bij willen horen. Als we doorhebben dat we ergens thuishoren, komt dit deel van ons brein tot rust en komt er capaciteit vrij voor andere dingen. 

 

Vertrouwen leidt tot een veilige omgeving waarin werknemers zelf beslissingen durven nemen, fouten durven maken, proactiever aan de slag gaan met hun eigen ideeën en minder moeite hebben om zich kwetsbaar op te stellen. 

 

2.   Verbetert communicatie

 

Of je nou gaat bowlen, naar de karaokebar gaat of een workshop volgt, samen leuke dingen doen is tegelijkertijd een goede communicatietraining. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is een fijne manier om elkaar op een informele manier te leren kennen.

 

Je leert andermans communicatiestijl kennen en kunt tegelijkertijd je eigen communicatieve vaardigheden aanscherpen. 

 

Als iemand bijvoorbeeld moeite heeft om zich tijdens meetings in de discussie te mengen, kunnen teambuildingactiviteiten helpen om hiermee te oefenen wanneer er minder druk op ligt. 

 

3. Lost sluimerende conflicten op

 

Tijdens teambuildingactiviteiten creëer je ruimte voor kleine botsingen, competitie of andersoortige interactie waarvoor op de werkvloer geen ruimte is. Daar gaat beleefdheid vaak voor, waardoor conflicten worden onderdrukt en daardoor groter worden dan nodig. 

 

Teambuildingactiviteiten fungeren als ‘social norming activiteiten’. Op een veilige en speelse manier onderzoek je als team welk gedrag acceptabel is en hoe je met elkaars grenzen omgaat. 

 

4.  Maakt iedereen benaderbaar

 

Tijdens teambuildingactiviteiten is iedereen gelijk. Een manager of iemand met veel ervaring kan op de werkvloer wellicht onbenaderbaar of intimiderend zijn, maar tijdens een borrel, workshop of activiteit is dat bijna altijd anders en blijkt die manager eigenlijk heel op te zijn!

 

Dit was in de startfase van Google een bepalende factor: er werden street hockey wedstrijden georganiseerd met het hele bedrijf, waarbij iedereen all in ging. 

 

5.   Hernieuwt de energie in het team

 

Een ‘change of scenery’ is de perfecte energieboost. Als een team terugkeert op kantoor na een dag vol plezier, heeft dit een positief effect op het energielevel op kantoor. En ook daarna kan dit doorwerken, bijvoorbeeld als er weer leuke herinneringen worden opgehaald. 

 

6.   Versterkt de samenwerking

 

Logisch, maar daardoor niet minder belangrijk. Als je teamleden elkaar niet (goed) kennen, wordt goed samenwerken lastiger. Door samen leuke dingen te doen, leren collega’s elkaar beter begrijpen op een ongedwongen manier. Ze ontwikkelen respect voor elkaar, leren waar collega’s enthousiast van worden of juist wanneer ze geïrriteerd raken. Allemaal goed voor de samenwerking. 

 

7.   Helpt bij hybride werkmodellen

 

Wanneer een deel van het team niet (altijd) vanuit kantoor werkt, heeft dat effect op de sociale banden. Vooral in dit soort situaties is het goed regelmatig teamactiviteiten te organiseren. Probeer het hele team fysiek bij elkaar te krijgen, want via een scherm zien ze elkaar al genoeg. 

 

8.   Vergroten creativiteit en innovatie

 

Teambuilding doorbreekt de dagelijkse routine. Een team uit hun normale werkomgeving halen, is goed voor de creativiteit en helpt om nieuwe inzichten op te doen. 

 

Daarnaast groeit ons verbeeldingsvermogen als we in een groep mensen zijn. Ook dit komt de creativiteit ten goede. 

 

En tot slot: door teamleden die normaal gesproken weinig of eentonige interactie met elkaar hebben op een andere manier met elkaar in contact te brengen, groeit ook de kans op creatieve en innovatieve ideeën. 

 

9.   Zorgt voor blije teamleden

 

Een uitje op z’n tijd houdt werknemers tevreden. Het is een manier om als bedrijf je waardering uit te spreken voor de bijdrage die iedereen levert aan het bedrijf en hen aan te moedigen dit te blijven doen. 

6 tips voor effectieve en leuke teambuilding 

Teambuilding hoeft natuurlijk niet gelijk te staan aan samen met je collega’s een vlot bouwen. Want daar heeft niet iedereen zin in. Met de volgende randvoorwaarden maak je je teambuilding wél leuk, en tegelijkertijd waardevol. 

 

  1.  Leg niet te veel nadruk op lessen, ga vooral voor plezier. Kies een activiteit die je werknemers daadwerkelijk leuk vinden. De geleerde lessen zijn dan minder expliciet, maar niet minder waardevol.
  2. Ga voor analoog! Online borrels blijken toch niet zo leuk als real-life borrels en persoonlijke verbinding zoeken via een scherm gaat gewoon niet zo lekker. Organiseer je teambuildingevenement daarom offline. Zorg ervoor dat ook werknemers die op afstand werken erbij kunnen zijn.
  3. Organiseer de activiteit tijdens werkuren. Door je teambuildingactiviteit tijdens werkdagen te organiseren, zorg je ervoor dat meer mensen aanwezig zijn en moedig je een gezonde werk-privébalans aan door vrije tijd te respecteren.
  4. Betrek iedereen. Inclusie is belangrijk tijdens een teambuildingactiviteit. Zorg ervoor dat je activiteiten kiest waaraan iedereen kan meedoen.
  5. Teambuilding kan ook in een uurtje. Ook wekelijkse of maandelijkse korte teambuildingactiviteiten zijn de moeite waard. Bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Zo zorg je ervoor dat teambuilding in het alledaagse werkleven wordt geïntegreerd. We hebben immers constant behoefte aan het gevoel ergens bij te horen.
  6. Teambuilding doe je óók in je eentje. Een sterk team hangt niet alleen af van sterke onderlinge banden. Het hangt ook af van mentaal gezonde individuen. Samen met jou activeert OpenUp tot 100% van jullie medewerkers hun mentale gezondheid op peil te houden en verhogen we werkprestaties door hun mentaal welzijn te verbeteren.

13 activiteiten waar teams blij van worden

 

Maar wat doe je dan? Je wilt natuurlijk niet in herhaling vallen en ook niet altijd terugvallen in standaard opties. Dit lijstje helpt:

 

1. Sociaal verantwoorde activiteiten: Ga eens een dagje vrijwilligerswerk doen of ga plastic vissen met Plastic Whale

 

2. (Wekelijkse) pubquiz: Bijvoorbeeld vrijdagmiddag, voordat de vrijmibo wordt ingezet. Maak de vragen deels algemeen, deels over het bedrijf en deels over het team. 

 

3. Talentenshow: Organiseer ‘Holland’s Got Talent’, waarin individuen of groepen collega’s hun fantastische skills kunnen showen. Teamleden die liever niet in het middelpunt van de aandacht staan, kunnen als publiek of jury fungeren. 

 

4. Kookcursus: Kies een boeiende wereldkeuken uit. Of inspireer het team door te oefenen met vegetarisch of veganistisch koken.

 

5. Dragon’s Den: Organiseer een Dragon’s Den-middag. Dit kan serieus – waarin mensen een nieuw product of nieuwe dienst voor het bedrijf pitchen – of juist triviaal. Bijvoorbeeld nieuwe gerechten op het lunchmenu.

 

6. Take your dog to work: Als mensen en dieren samenkomen, bloeit er vaak iets op. 

 

7. Team retreat: Trek je team terug uit de dagelijkse omgeving en ga op retreat. Een interessante overnachtingsplek maakt dit uitje extra speciaal. Denk aan een boomhut of een yurt. 

 

8. Escape room: Geen betere manier om elkaar te leren kennen dan tijdens een escape room sessie. 

 

9. Mockumentary: Laat verschillende (sub)teams een documentaire maken over hun ‘day at the office’. Maak filmpjes van 5 minuten en organiseer daarna een rooftop cinema.

 

10. Proeflokaal: Er zijn veel verschillende proeflokalen waar je samen in een informele sfeer nieuwe smaken kunt ontdekken, van bier- en kaas tot aan wijn of jenever proeverijen. 

 

11. Mixology lessons and (mock)cocktail competition: Leer samen deftige drankjes maken, misschien bedenk je samen wel een signature cocktail voor het team (hoeft niet per se alcohol te bevatten om leuk te zijn).

 

12. Teamplaylist: Maak een team-playlist aan op Spotify, waar iedereen nummers in kan plaatsen. Zet deze aan tijdens jullie teambuildingactiviteiten. Het kan erg grappig zijn om te raden wie welk nummer erin heeft gezet. 

 

13. Weekend in een GIF: Start de maandagochtend door iedereen een GIFje die hun weekend omschrijft in de groepsapp te plaatsen. Bespreek ieders weekend aan de hand hiervan, voordat je de werkweek officieel start.

 

Met deze tips zorg je voor en sterk team, waardoor ze doelpunt na doelpunt kunnen scoren. Aan de hand van onderling vertrouwen, goede communicatie, energie, samenwerking, creativiteit én plezier! 

Hoe wil jij OpenUp gebruiken?

Groepssessies

Interactieve groepssessies en masterclasses om ervaringen te delen en praktische inzichten op te doen

Boek Space
1:1 sessies

Gemakkelijk toegang tot online sessies & chats met een gecertificeerde psycholoog, wanneer je wilt.

Boek consult
Zelfbegeleiding

Online cursussen & self-care materialen voor het verbeteren van je mentaal welzijn in je eigen tempo.

Ontdek meer