Vertrouw op je gevoel: 5 tips om beter op je intuïtie af te gaan

25 jul ‘22
6 min
Zelfvertrouwen
Arianna Freni
Gecontroleerd door psycholoog Madelief Falkmann
Intuïtie, voorgevoel, dieper inzicht, zesde zintuig, innerlijke stem… hoe je het ook noemt, we hebben allemaal minstens één keer in ons leven dat plotselinge gevoel van inzicht ervaren zonder dat we er bewust bij stil stonden. Onder de juiste omstandigheden blijkt het “buikgevoel” een waardevol hulpmiddel te zijn als het gaat om intuïtieve besluitvaardigheid, omdat we daardoor trouw kunnen blijven aan onszelf.

 

Intuïtie kan een spelbreker zijn in ons dagelijks leven, maar toch onderschatten we dit vermogen meestal. Het goede nieuws? Vertrouwen op je intuïtie is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen door er bewust mee te oefenen.

 

Het onzichtbare draadje

 

Wanneer was de laatste keer dat je de onverklaarbare overtuiging had dat iets verkeerd of juist was, zonder dat je de exacte redenen daarvoor kon aanwijzen? Weet je nog hoe dat voelde? Zo ja, dan is dat een perfect voorbeeld van een “onderbuikgevoel”.

 

De uitdrukking “vertrouw op je gevoel” betekent dat je de gevoelens van je intuïtie volgt wanneer je lichaam je iets probeert te vertellen. Hoewel dit klinkt als een mysterieuze superkracht, heeft het idee dat de darmen en hersenen nauw met elkaar verbonden zijn een diepe neurologische basis en is het ruimschoots bewezen.

 

Talloze onderzoeken, van fysiologisch tot neurowetenschappelijk, hebben de bronnen van ons buikgevoel en de fundamentele rol daarvan in ons leven aan het licht gebracht.

 

Het tweede brein

 

Vanuit fysiek oogpunt wordt de menselijke darm vaak het “tweede brein” genoemd. Het beschikt over een eigen onafhankelijk zenuwstelsel met meer dan 100 miljoen zenuwcellen in het spijsverteringskanaal.

 

Met dit complexe neurale netwerk stuurt het tweede brein via chemische boodschappers berichten van triljoenen bacteriën door naar het eerste brein. Op die manier hebben ze een krachtige invloed op je emotionele reacties en beslissingen.

 

Zoals we maar blijven herhalen, zijn geest en lichaam niet gescheiden. Ze maken daarentegen deel uit van een uniek levend stelsel waarin wat we lichamelijk voelen, het resultaat is van wat er in de hersenen gebeurt en vice versa.

 

Voorbij het bewustzijn

 

Wanneer je op het punt staat een beslissing te nemen, te reageren of je instinctief te bewegen, werken je hersenen samen met je gevoel om een snelle inschatting te maken. In een perfecte versnelling vergelijkt het eerste brein je huidige ervaringen en binnenkomende zintuiglijke reacties met je herinneringen, leerervaringen uit het verleden, persoonlijke behoeften en kennis. Dan probeert het de verstandigste volgende stap te voorspellen, afhankelijk van de omstandigheden.

 

De lichamelijke effecten – zoals vlinders in je buik voelen – treden op wanneer de hersenen de bestaande cognitieve modellen (gebaseerd op onze eerdere ervaringen) hebben bijgewerkt en (verkeerd) op elkaar afstemmen, waardoor vaak een vecht- of vluchtinstinct op gang komt. Dit alles gebeurt onmiddellijk en buiten ons bewustzijn. Ongelooflijk!

 

Het onderbuikgevoel maakt dus deel uit van de manier waarop we informatie en gebeurtenissen om ons heen verwerken. Of het nu gaat om het waarnemen van iemands uitdrukking, het overwegen van een nieuwe kans of het beoordelen van een specifieke situatie. Natuurlijk, hoe meer ervaring je met iets hebt, hoe meer informatie de hersenen zullen hebben om de huidige ervaring correct af te stemmen en je ertoe te brengen zo goed mogelijk met de situatie om te gaan.

 

👇 Ook interessant: Tips van een psycholoog: authentiek jezelf zijn

 

‘Voel’ je beter

 

Het oefenen van onze intuïtieve vaardigheden is een langdurig proces en kost tijd. Vaak schrikken we terug voor onze instinctieve reacties omdat het veiliger voelt om met logica en verstand de controle te bewaren. Toch zijn onderbuikgevoelens ontzettend nuttig als ze op de juiste manier worden gebruikt.

 

Hier zijn een paar tips om te beginnen en deze vaardigheid onder de knie te krijgen:

 

1.       Let op je lichamelijke reacties

 

De fysieke signalen van je lichaam dat probeert te communiceren met je geest zijn moeilijk te voorkomen. Hoe vaak heb je je niet licht in je hoofd gevoeld als je emotioneel werd of misselijk als je angstig was? Misschien gaan je handen zweten, krijg je een droge mond en gaat je hart sneller kloppen.

 

Wat de reden ook is, goed of slecht, het zijn reacties die we elke keer weer moeten accepteren. Check in bij jezelf, observeer je lichamelijke reacties en let op de omstandigheden waarin deze gevoelens komen en gaan.

 

Wat kun je leren van deze reacties? Wat vertelt je gevoel je en hoe helpt het je? Dit begrijpen kan je nuttige inzichten geven in jezelf en anderen.

 

2.      Begin met kleine stappen

 

Zoek een goede gelegenheid om je intuïtie te trainen, zelfs wanneer je kleine beslissingen neemt. Neem niet teveel hooi op je vork en neem kleine risico’s.

 

Door snelle acties met kleine gevolgen te ervaren, voel je je in de toekomst comfortabeler bij het volgen van je intuïtie en beperk je eventuele overweldigende gevoelens door het maken van impulsieve beslissingen. Door klein te beginnen en op zoek te gaan naar veilige manieren om je gevoel te testen, kun je geleidelijk aan je zelfvertrouwen vergroten.

 

3.      Houd je vooruitgang bij

 

Probeer regelmatig bij te houden wat je onderbuikreacties zijn en door welke gebeurtenissen of situaties ze worden veroorzaakt. Het bijhouden van een dagboek, bijvoorbeeld, kan een nuttige manier zijn om een volledige bibliotheek van informatie over je reacties en besluitvormingsproces te verzamelen.

 

Noteer het moment waarop je je buikgevoel waarnam, hoe je daarop reageerde, wat je er mee deed en waarom. Dit kan een geweldige manier zijn om een patroon in je gedrag te herkennen en meer te begrijpen over je mentale processen.

 

💬 Lees meer: Zo stel je jouw dagelijkse ‘mental toolkit’ samen

 

4.      Daag je vooroordelen uit

 

Vertrouwen op je gevoel kan in veel situaties nuttig zijn, maar dat betekent niet dat het in alle situaties de beste oplossing is. Het vergt heel wat zelfbewustzijn om te beslissen welke momenten geschikt zijn om op je gevoel te vertrouwen. In sommige gevallen kan je onderbuikgevoel zelfs een (onnauwkeurige) weerspiegeling zijn van je onbewuste vooroordelen.

 

Het beseffen van deze onbewuste neigingen kan moeilijk zijn, omdat ze ons gedrag beïnvloeden zonder dat we dit doorhebben. Onze hersenen verwerken een enorme hoeveelheid gegevens die we onbewust in categorieën indelen en sorteren in patronen die als vertrouwd aanvoelen.

 

Het probleem van dit onbewuste gedrag is dat we geneigd zijn ons te laten leiden door mensen en gedachten die overeenkomen met onze eigen opvattingen, en dat we zo de kans op vooroordelen creëren.

 

Inzicht in je eigen vooroordelen bij het volgen van je intuïtie helpt je bij het nemen van meer ruimdenkende beslissingen in plaats van je vast te houden aan je gewoonlijke wereldbeeld.

 

5.      Duik erin

 

Als iets niet klopt, neem dan een pauze en evalueer je acties zorgvuldig. Als het kan, neem even de tijd om een stap terug te zetten en meer bewijs te vinden om je beslissingen te ondersteunen.

 

Als je geen zin hebt om de situatie meteen aan te pakken, probeer dan informatie te verzamelen die je zal helpen om de omstandigheden beter te analyseren en je risico’s te minimaliseren. Positieve resultaten zullen je alleen maar aanmoedigen om in de toekomst meer en meer op je gevoel te vertrouwen.

 

Kop op

 

Leren op je gevoel te vertrouwen is een fundamenteel onderdeel van het nemen van beslissingen en tegelijkertijd trouw blijven aan jezelf. En, zoals met elke vaardigheid, oefening baart kunst.

 

Luisteren naar je intuïtie is nodig om er baat bij te hebben. Hoe meer je traint in luisteren, hoe nauwkeuriger – en nuttiger – deze gevoelens worden. Raak afgestemd op je lichaam en let op de kleinste veranderingen in je reacties. Als het nodig is, kijk dan terug naar wat je hebt bereikt en hoe ver je bent gekomen.

 

En onthoud, vertrouwen op je gevoel is niet perfect, maar een fout maken geeft je alleen maar de kostbare kans om te leren, te groeien en het opnieuw te proberen.