Therapie toen en nu: hoe is de psychische gezondheidszorg in de loop der tijd veranderd?

15 aug ‘22
6 min
Leefstijl
Arianna Freni
Gecontroleerd door psycholoog Madelief Falkmann
therapie
In de afgelopen tien jaar is therapie sterk veranderd. In het verleden werd het bezoek aan een psycholoog gezien als een middel om psychische problemen te behandelen, maar tegenwoordig blijkt een psychologisch traject een nuttig hulpmiddel te zijn voor iedereen die zijn algemene gezondheid wil verbeteren. 

 

Na een lange tijd van vooroordelen verliest het begrip ‘psychische gezondheid’ meer en meer zijn stigma. Hoe heeft deze bewustwording zich ontwikkeld en hoe is de rol van psychische ondersteuning in het dagelijkse leven veranderd?

 

Minder stigma, meer preventieve actie

 

In therapie gaan werd lange tijd gezien als ‘gek’. Uit meerdere studies is gebleken dat deze barrière tot terughoudendheid leidt, waardoor mensen hun problemen minder snel erkennen. De stereotypen die hieruit voortvloeien, hebben invloed op de bereidheid om hulp te zoeken en zelfs op het genezingsproces.

 

Maar goed nieuws: doordat het steeds normaler wordt om over alle uitdagingen omtrent mentaal welzijn te praten, neemt het stigma af. Steeds meer mensen pleiten voor een beleid dat mentaal welzijn aanmoedigt en wereldwijd investeren organisaties in diensten die (online) ondersteuning bieden en geestelijke gezondheid toegankelijk maken.

 

Tegenwoordig is ‘gezond zijn’ niet alleen de afwezigheid van een fysieke ziekte, maar heeft het een holistische benadering die zowel lichamelijke als geestelijke aspecten omvat. Bezig zijn met je mentale gezondheid is heel normaal geworden, met als gevolg dat steeds meer mensen zichzelf beter leren kennen en ook preventief actie ondernemen.

 

👉 Ook interessant: Zo stel je jouw dagelijkse ‘mental toolkit’ samen

 

Op weg naar de verandering

 

Hoewel dit alles niet van de ene dag op de andere is gebeurd, heeft de pandemie een grote spotlight gezet op het (bespreekbaar maken van) het onderwerp. Waar we onszelf eerst liever niet uitlieten over onze psychische uitdagingen, is mentale gezondheid nu een onderwerp waar we open over kunnen praten. En ook een bezoek brengen aan de psycholoog is genormaliseerd. Net zoals je jaarlijks naar de tandarts gaat, kun je ook zo af en toe inchecken bij de psycholoog. Een nieuw perspectief dat beperkende overtuigingen de das om doet.

 

Bovendien blijken digitale media een goed middel op mensen preventief te helpen met allerlei mentale uitdagingen. Dankzij deze nieuwe media hebben mensen nu op flexibele wijze toegang tot psychologische ondersteuning, waar dan ook ter wereld je bent. 

 

Stel je voor: het was een drukke dag op kantoor vol intensieve vergaderingen. Je had tussendoor een snelle lunch met een collega en moet na werk nog dat cadeautje voor je vriendin halen voordat de winkel sluit. De dag is al voorbij en je to-do lijst is nog behoorlijk lang. 

 

Als je eindelijk op de bank zit, wil je alleen nog maar een moment voor jezelf. Een online gesprek met een psycholoog in de gemoedelijke sfeer van je eigen huis verlaagt de drempel om support te zoeken. Waar het normaal veel moeite is om naar een psycholoog toe te gaan, maakt digitale media het mogelijk om de psycholoog naar jou te halen.

De rol van social media

Sociale media hebben binnen dit bloeiende landschap ook bijgedragen aan een grotere bewustwording. Jongeren laten van zich horen, doorbreken de vooroordelen rondom therapie en moedigen anderen aan ook hulp te zoeken als ze ergens mee zitten.

 

Daarnaast ligt de informatie die je nodig hebt aan je vingertoppen, denk aan video’s, artikelen of podcasts over mentale gezondheid en persoonlijke groei. Het internet geeft je toegang tot een bibliotheek van psychologie-gerelateerde wijsheid die voorheen voor velen onbereikbaar was.

Nieuwe perspectieven

 

Kortom: de voordelen van therapie en preventieve zorg komen steeds meer aan het licht en het taboe breekt verder af. De volgende factoren maken hierbij in onze ogen echt een verschil:

 

1. Meer bekendheid 

 

De komst van digitale media heeft ervoor gezorgd dat informatie altijd en overal beschikbaar zijn. Ook over mentale gezondheid. Door kennis te verspreiden, het topic te normaliseren en mensen aan te moedigen om vroegtijdig aan de bel te trekken, creëren we meer positieve bewustwording rondom het onderwerp.

 

Deze bewustwording draagt bij aan respectvolle en eerlijke gesprekken over mentaal welzijn en vermindert de vooroordelen die mensen hierover hebben. 

 

2. Meer toegankelijkheid

 

De digitalisering heeft de manier waarop we therapie kennen drastisch veranderd. Bedrijven zoals OpenUp geven cliënten de mogelijkheid om digitaal geholpen te worden via video, chat of telefoon. Dit maakt professionele therapie steeds toegankelijker voor meer en meer mensen.

 

Desondanks hebben we nog een lange weg te gaan. De vraag naar goede therapie groeit en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen de juiste support krijgt die hij nodig heeft.

 

3. Meer steun

 

Veel mensen maken zich niet alleen sterk om de discussie over mentale uitdagingen te normaliseren, ook zijn ze er voor elkaar. Zowel online als offline worden veilige omgevingen gecreëerd waar iedereen zijn ervaringen kan delen en leren omgaan met zijn situatie. Omgevingen waar mensen elkaar steunen, zich inleven in elkaars situatie en zich verbonden voelen door herkenbare situaties en onderwerpen.

 

4. Meer erkenning

 

Ons lichaam en geest zijn sterk met elkaar verbonden en werken perfect samen. Een concept dat tegenwoordig meer en meer erkent wordt. Niet alleen binnen de gezondheidszorg, maar ook daarbuiten. Het is normaal om goed voor je lichaam te zorgen door te sporten en het is normaal om goed voor je geest te zorgen door bijvoorbeeld mindfulness te beoefenen.

 

Ook op het werk is mentale gezondheid een punt van aandacht. Tal van organisaties financieren nu ook programma’s voor mentale gezondheid om het welzijn van hun werknemers te verbeteren en een omgeving te creëren waarin mensen zich op hun gemak voelen en hun gedachten en gevoelens kunnen delen. 

 

Wat de toekomst brengt

 

De ontwikkelingen in de digitale wereld en technologie maken het bieden van betere mentale gezondheidszorg makkelijker. Online coaching, meditatie-apps en 1:1 mindfulness-sessies met professionals dragen bij aan een mentaal gezondere wereld. Mentale gezondheidszorg is op weg net zo toegankelijk te worden als fysieke gezondheidszorg.

 

Onze boodschap? De beste manier om de psychische gezondheidszorg te verbeteren – nu en in de toekomst – is door ervoor te zorgen dat iedereen er toegang tot heeft.