Psycholoog of coach? Twee belangrijke personen voor je mentale gezondheid

22 jun ‘22
4 min
Leefstijl
Redactie OpenUp
Gecontroleerd door psycholoog Judith Klenter
psy-coach
Van tijd tot tijd hebben we allemaal wel eens een steuntje in de rug nodig. Ben je op zoek naar opvoedkundige ondersteuning? Heb je een fitness doel? Waarschijnlijk heb je hiervoor een mentor of trainer gezocht. Maar weet je waar je terecht kunt voor mentale gezondheidszorg? Kies je hiervoor een psycholoog of coach?

 

Judith Klenter (psycholoog bij OpenUp) en Élodie Ley (zelfhulp- en leiderschapscoach voor particulieren en bedrijven – Eloflow) vertellen je daar meer over.

 

De mentaliteit is aan het veranderen

 

In 2022 spraken de feiten voor zichzelf: mentale gezondheid staat meer dan ooit in de schijnwerpers. Bedrijven beginnen het belang ervan in te zien en richten hun doelstellingen steeds meer op hun personeel. 

 

Coaches zijn al geruime tijd in opkomst. In feite werd de term “coaching” in de jaren 1980 in de zakenwereld bedacht. Maar wat is coaching nu precies? “Het is ondersteuning gebaseerd op de toekomst”, antwoordt Élodie. “We kiezen een precies doel en we ondersteunen de persoon om dat te bereiken. We creëren dialoog en stellen een actieplan op.”

 

Taboes doorbreken

 

Laten we het echte probleem eens aanpakken: het bezoeken van een psycholoog wordt dikwijls verkeerd begrepen. Nee, er is niets mis met je.  Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar een teken van kracht. “We hebben het over genezen, behandelen”, legt Elodie uit. “Bij de psycholoog gaat het meer om luisteren; de patiënt krijgt opluchting door te praten.”

 

Wanneer we het hebben over het bezoeken van een psycholoog, oordelen mensen sneller. Echter, psychologie is niet beperkt tot analytische behandeling. In de verste verte niet. 

 

“Een psycholoog kan cliënten hebben met psychiatrische stoornissen, maar lang niet iedereen heeft ernstige problemen”, zegt Judith. “Iemand kan bij een psycholoog terecht om te werken aan slaapstoornissen, zelfvertrouwen, levensstijl of werkprestaties.”

 

Zo ook bij OpenUp. Want je mentale welzijn kan enorm verbeteren wanneer je deze dagelijkse uitdagingen aanpakt met professionele hulp. Bij OpenUp krijg je via online video consults of via chat contact met je psycholoog, die jou in drie sessies – of meer als dat nodig is – helpt jouw uitdagingen aan te pakken. Of deze uitdagingen te voorkomen, want voorkomen is beter dan genezen.

 

Wist je dat je als organisatie je medewerkers ongelimiteerde toegang tot onze psychologen, tot begeleide groepssessies en tot talloze online zelfhulpmodules kunt geven? Anoniem en daardoor laagdrempelig. Lees meer over OpenUp voor bedrijven op deze pagina.

 

Meer duidelijkheid om je te helpen kiezen

 

Op dit moment is het volkomen normaal dat je nog vragen hebt. De eerste afspraak is soms een beetje verwarrend. Als je dan toch de doos van Pandora opent, kun je net zo goed je wensen kenbaar maken. “Je moet proberen de persoon te begrijpen”, legt Elodie uit, “maar vooral kijken of er een klik is en of we goed samen kunnen werken.”

 

Openheid is cruciaal, want oude clichés zijn moeilijk te doorbreken: een persoon die op een bank gaat liggen en over zijn jeugd praat, en een psycholoog die aantekeningen maakt zonder een woord te zeggen. Deze “old school” psychologie is grotendeels verdwenen en maar goed ook! We hebben het over een ware revolutie voor een beroep dat zich in een recordtempo ontwikkelt.

 

“Bij OpenUp gebruiken we vooral ACT (Acceptance and Commitment Therapy)”, benadrukt Judith. “Daarnaast bieden we oplossingsgerichte kortdurende therapie, mindfulness, maar ook elementen van cognitieve gedragstherapie en positieve psychologie.

 

Twee methodes om je te helpen de beste versie van jezelf te worden

 

Zoals je ziet, werken coaches en psychologen aan hetzelfde doel: mensen helpen hun volledige potentieel te bereiken, terwijl ze streven naar meer autonomie en zelfvertrouwen.

 

“In coaching werken we alleen aan welzijn”, zegt Élodie. Het verleden bestaat niet meer. De situatie die ervoor zorgde dat je klasgenoten je uitlachten, stelt de coach in staat om zich te richten op het “hoe” van het trauma, zoals de angst om in het openbaar te praten of om naar anderen uit te reiken.

 

Psychologen ondersteunen deze benadering door het “waarom” toe te voegen, want “we proberen ook de onderliggende oorzaak van het onbehagen te begrijpen,” voegt Judith toe. Een patiënt zal de relevante situatie opnieuw bekijken om deze te begrijpen, te verwerken en te overwinnen.

 

Tussen coach en cliënt, psycholoog en patiënt, is niets mogelijk zonder een bondgenootschap. Het is in feite een relatie tussen een individu dat wil veranderen, groeien en ontwikkelen, en een ander die, zonder als kompas te dienen, hen ondersteunt in hun zoektocht naar oplossingen.

 

Dezelfde missie, dezelfde passie

 

Eén ding is zeker: deze twee disciplines hebben elkaar de afgelopen twee decennia enorm beïnvloed. Aan de ene kant zijn er binnen de psychologie korte therapieën ontstaan die zich meer richten op het “hoe” (oplossing) dan op het “waarom” (oorzaak). Aan de andere kant heeft coaching zijn intrede gedaan op het gebied van de mentale gezondheidszorg, die zich tegenwoordig niet meer beperkt tot alleen psychische aandoeningen.

 

Élodie geeft toe dat het soms ook een kwestie is van je grenzen kennen. “Ik hanteer een holistische benadering, dus ik verwijs mensen soms door naar een psycholoog of een therapeut, omdat dat niet mijn rol meer is. Sommige mensen die ik begeleid, lopen tegelijkertijd ook bij een psycholoog.”

 

Deze samenwerking is erg zinvol als het gaat om het combineren van het beste van twee werelden. Dit zal je in staat stellen om je eigen verleden te begrijpen, meer in het heden te leven en je volledige potentieel te ontwikkelen.

 

Bij OpenUp helpen we je de ondersteuning te vinden die je nodig hebt voor een optimale mentale welzijn. Start een programma over het onderwerp van jouw keuze of maak een afspraak met een van onze psychologen. Judith kijkt ernaar uit kennis met je te maken.

 

Of, als je werkgever of HR-professional bent en wil weten hoe je de mentale gezondheid van je medewerkers kunt ondersteunen, bekijk dan hier hoe we jou kunnen helpen. Honderden bedrijven binnen Europa gingen je voor.