16 situaties waarin een gesprek met een psycholoog je verder helpt

6 dec ‘21
4 min
Lisanne van Marrewijk
illustratie van vrouw die via laptop aan het parten is met een psycholoog

Over het algemeen zijn mensen terughoudend om naar een psycholoog toe te stappen. We vragen ons af of die gevoelens, gedachten of emoties waar we mee zitten wel ‘genoeg’ zijn en wuiven een gesprek met een psycholoog gauw weg. Terwijl het in de ogen van een psycholoog altijd een goed moment is om in gesprek te gaan. Als je klem zit in je leven maar ook als het goed gaat, kan het fijn zijn om te praten met een psycholoog.

 

Wil je graag met iemand praten? 👉 Boek jouw eerste kennismaking met één van onze psychologen

 

 

Praten met een psycholoog

 

Praten met een psycholoog mag en kan altijd! Want het helpt je verder in het leven. Er zijn ontzettend veel situaties waarin een psycholoog met je mee kan denken en je verder kan helpen. Daarom maakten we een lijst met redenen waarom mensen bij ons aankloppen voor een gesprek met een psycholoog.

 

1. Als je nieuwsgierig bent of het gevoel hebt dat je er baat bij hebt

 

Soms weet je niet zo goed welke gedachten of gevoelens je dwars zitten, maar weet je wel dat je graag je hart wil luchten. Als dat gevoel je bekruipt – ook al weet je nog niet zo goed hoe je het onder woorden moet brengen – kan een psycholoog je helpen om te ontdekken wat het precies is en hoe je ermee om kunt gaan.

 

2. Als je taken blijft uitstellen

 

Uitstelgedrag is heel normaal, maar kan wel vervelend zijn. Een psycholoog helpt je meer focus te krijgen, beter te plannen en jouw uitstelgedrag aan te pakken.

 

3. Als je gezonder wilt leven

 

Gezond leven draagt bij aan hoe jij je mentaal voelt. Voeding en beweging zijn een essentieel onderdeel van een gezonde geest. Waar begin je? Welke onderdelen zijn van invloed? En hoe houd je dit vast?

 

4. Als je beter je grenzen aan wilt geven

 

“Door het stellen van grenzen geef je eerlijk aan een ander aan wanneer je ergens wel of niet tijd en energie in kunt steken. Zo ga je meer leven volgens jouw waarden en zorg je beter voor jezelf,” vertelt psycholoog Jan Helder.

 

De één kan dit beter dan de ander. “We willen het graag goed doen voor de ander,” meent Jan. Een psycholoog helpt je om hier beter in te worden.

 

Meer lezen: Hoe word je beter in het stellen van grenzen?

 

 

5. Als het niet goed gaat in je relatie of vriendschap

 

Jouw relaties, zowel met je partner als met je familie, vrienden of collega’s, zijn belangrijk voor je mentale gezondheid en van grote invloed op jouw geluksgevoel. Of het nu gaat om het gevoel dat jouw leidinggevende je niet serieus neemt of dat je het moeilijk vindt om iemand te vertrouwen, een psycholoog helpt jouw relaties te verbeteren.

 

6. Als je hulp wilt bij het nemen van een grote beslissing

 

Niet iedereen is even besluitvaardig. Met name bij een grote beslissing kan je het gevoel hebben dat je een grote verantwoordelijkheid met je meedraagt. Een psycholoog helpt jou om beter zicht te krijgen op de situatie en de mogelijkheden, zodat jij tot een goed besluit kunnen komen.

 

7. Als je meer rust in je leven wilt inbouwen

 

Onze levens zijn druk en we vliegen van hot naar her. Vaak zonder te genieten van dit moment, hier en nu, en zonder rust te nemen. Een psycholoog kan jou helpen meer rust in te bouwen in het dagelijks leven. Niet alleen om stress te voorkomen, maar ook om veerkrachtiger te zijn in uitdagende situaties en meer plezier te ervaren.

 

Tip: doe een mindfulness-oefening om op een speelse manier met meer rust, bewuster en minder gejaagd door het leven te gaan.

 

8. Als je piekert of stress hebt

 

Stress is niet altijd slecht. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek, deadline of andere uitdagende gebeurtenis.

 

Heb je, naast piekergedachten, ook wel eens lichamelijke klachten zoals een continue hoge hartslag, druk op je borst of slaap je slecht? Dit betekent dat de stress naar de verkeerde kant is doorgeslagen. Praten met een psycholoog helpt je als je merkt dat je bijvoorbeeld niet van je vrije tijd kan genieten of als je je druk maakt om de toekomst.

 

9. Als je meer balans zoekt in het leven

 

Elke dag moeten we ontzettend veel van onszelf: werken, sporten, er voor de kinderen zijn of leuke dingen doen met vrienden. Maar we hoeven niet altijd productief te zijn en overal bij te zijn. Sterker nog: dat is op de langere termijn ook niet mogelijk. Er is een kans dat dingen je meer energie kosten in plaats van opleveren. Met als gevolg dat je opbrandt. Het vinden van een goede balans tussen in- en ontspanning helpt je om je leven anders in te richten.

 

10. Als je slecht(er) slaapt

 

Slaap is het moment waarop jouw lichaam zich fysiek en mentaal herstelt. Het verwerkt alle indrukken van de dag en maakt zich weer klaar voor een nieuwe.

 

Er kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen aan jouw slechte nachtrust, maar wat de oorzaak ook is: slecht slapen breekt je op in het dagelijks leven. Gelukkig valt hier in de meeste gevallen veel aan te doen. Een psycholoog helpt jou bij het vinden van ritme en het verbeteren van je slaap.

 

11. Als je meer zelfvertrouwen wilt

 

De manier waarop we naar onszelf kijken verschilt van dag tot dag, maar het is fijn als jouw zelfbeeld voornamelijk positief is. Dit maakt dat je stevig in je schoenen staat en het beste uit jezelf haalt. Iedereen voelt zich wel eens onzeker.

 

Merk jij dat jouw onzekerheid je tegenhoudt of heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Praten met een psycholoog kan je de inzichten geven om zelfverzekerder in het leven te staan.

 

12. Als je je somber voelt

 

Emoties fluctueren van dag tot dag of moment tot moment. Je soms somber voelen is volkomen normaal. Beschouw het als iets dat los staat van wie je bent en maak geen onderscheid tussen degene die op dit moment somber is en degene die goed in zijn vel zit.

 

Je bent één en dezelfde persoon. Een psycholoog helpt je om met afstand naar jou gedachten te kijken en te accepteren dat het normaal is om je soms wat somberder te voelen.

 

13. Als je op zoek bent naar meer zingeving in je werk

 

Een groot deel van ons leven brengen we werkend door. Het kan dus maar beter een leuke plek zijn waar je het naar je zin hebt. Voel je je verbonden met wat je doet, gesteund door je collega’s en trots op je prestaties? Jouw werkgeluk heeft een grote invloed op je mentaal welzijn. Het beste uit jezelf halen geeft energie en zorgt ervoor dat je het maximale bereikt.

 

14. Als je jezelf beter wilt leren kennen

 

Soms ligt er niet per se een concrete uitdaging ten grondslag aan een gesprek met een psycholoog. Als je jezelf beter wilt leren kennen, helpt een psycholoog je om te reflecteren op situaties.

 

Hij houdt hij je een spiegel voor en vraagt waar nodig door. Zelfreflectie is niet altijd even makkelijk. We hebben allemaal onze blinde vlekken, een psycholoog kan je hier goed in ondersteunen.

 

15. Als je op zoek bent naar jouw doel of niet goed weet wat je belangrijk vindt

 

Het hebben van een doel of (betekenisvolle) baan die bij jou past, is van invloed op een gezonde geest. Maar hoe weet je wat er bij je past of wat jou gelukkig maakt? En hoe streef je die idealen vervolgens na? Praten met een psycholoog helpt jou om te ontdekken waar je blij van wordt en wat belangrijk voor je is.

 

16. Als je het beste uit jezelf wilt halen

 

Er hoeft niet direct een aanwijsbare reden te zijn om met een psycholoog te praten. Als jij je goed voelt, kan een psycholoog je bijvoorbeeld stimuleren om bepaalde stappen te nemen of helpen om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken.

 

Ook interessant: Je emoties en gevoelens delen is goed voor je – en zó doe je het

 

 

Zie het als een periodieke check-in

 

“Het is vrij normaal om één of twee keer per jaar naar de tandarts te gaan,” vertelt Jochem Bukman, psycholoog bij OpenUp. “Maar als ik vraag wat mensen liever hebben: gaatjes in hun kiezen of een depressief gevoel, kiezen de meeste mensen kiespijn,” gaat hij verder.

 

“Toch is het minder gebruikelijk om naar een psycholoog te gaan. In mijn ogen is een periodieke check-in met een psycholoog één van de meest basale redenen en simpelweg gezond om te doen.”

 

👉 Heb jij een vraag voor onze psychologen? Boek vrijblijvend een kennismaking.