Hoe je mindfulness kunt gebruiken om beter te slapen

29 dec ‘21
3 min
Slaap
Mindfulness
Lisanne van Marrewijk
illustratie van poppetje die mindfulness doet voor het slapen gaan

Ruim een derde van de mensen wereldwijd is niet tevreden over zijn kwaliteit van slapen, blijkt uit onderzoek (bron: World Sleep Day). Terwijl juist onze slaap zo belangrijk is voor onze gezondheid. Het houdt de hersenen en het lijf gezond en verkleint de kans op depressieve gedachten. Na één nacht goed slapen, merk je al dat je focus en geheugen verbeteren.

 

Gelukkig heb je de kwaliteit van je nachtrust voor een groot deel zelf in handen. Je kunt allerlei tips voor ‘slaaphygiëne’ toepassen, maar ook mindfulness kan je helpen om beter te slapen.

 

Mindfulness kalmeert je zenuwstelsel en je brein, vermindert gevoelens van stress en maakt dat je beter kunt ontspannen. Ideaal voordat je je bed induikt.

 

🪴 Wil je mindfulness een keer proberen, of het weer oppakken? Probeer eens deze korte mindfulness-oefeningen voor beginners

 

 

Het effect van mindfulness op je slaap

 

In een eerder artikel legden we al uit wat mindfulness precies voor je kan betekenen. Psycholoog Jasmijn Eerenberg vertelt dat de manier waarop we leven – altijd aan, veel prikkels, gehaast – op de lange termijn niet goed voor ons is. Met o.a. vermoeidheid en een verstoorde nachtrust als gevolg.

 

Voor veel mensen is ’s avonds het moment dat (pieker)gedachten door ons hoofd beginnen te spoken en we maar moeilijk de slaap kunnen vatten. Maar ook stress van gedurende de dag kan ervoor zorgen dat we ’s avonds wakker liggen. En andersom houdt een mindere nachtrust de stress en piekergedachten weer in stand.

 

Mindfulness is daarentegen een manier om juist even niet aan te staan. Het helpt ons vertragen, verstillen en bewust te zijn van het hier en nu, in plaats van denken aan dingen uit het verleden of in de toekomst. Die vertraging en verstilling zorgt ervoor dat spanning en stress in ons lijf vermindert en ons brein de tijd krijgt om te herstellen.

 

Ook interessant 💡 Zo slaap je goed, ondanks veel stress

 

 

Mindfulness triggert een ontspanningsreactie

 

Mindfulness helpt je om te focussen op het moment, in plaats van op alle gedachten en stressgevoelens die door je hoofd gieren. Het maakt je mentaal veerkrachtiger en meer ontspannen.

 

Mindfulness maakt een zogenaamde ‘relaxation response‘ los in je lichaam. Die ontspanningsreactie is het tegenovergestelde van wat er gebeurt bij stress: je lichaam ontspant op een diep niveau. Dit helpt niet alleen bij pijn en depressies, maar ook bij een betere nachtrust.

 

 

Mindfulness om beter te slapen

 

Hoe beoefen je dan mindfulness om beter te slapen? Dr. Herbert Benson, oud-directeur van het Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine adviseert om dagelijks zo’n twintig minuten mindfulness te beoefenen op een manier die bij jou past (bron: Hardvard Health Publishing). Door de dagelijkse oefening wordt het makkelijker om ook ’s avonds of ’s nachts voor die ontspanningsreactie te zorgen.

 

Ook voordat je je bed induikt – of als je in bed ligt – kun je mindfulness toepassen om beter te slapen. Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van Mindfulness-Based Stress Reduction, oppert om op zo’n moment bewust te worden van je ademhaling. Volg hoe je adem door je lichaam beweegt met elke in- en uitademing en voel hoe je met elke adem dieper in je bed zakt. En verder zinkt, en verder, en zzz…

 

🙏
Probeer ook deze 3 ademoefeningen die direct ontspannen (binnen 5 minuten)

 

 

Aan de slag met ‘mindful’ slapen

 

Probeer eens om twee weken lang 5-15 minuten per dag vrij te maken voor een mindful moment. Je kunt beginnen met deze korte mindulness-oefeningen, of ga naar ons Spotify-kanaal voor allerlei fijne geleide meditaties:

 

Liever geen Spotify? Je vindt deze geleide meditatie ook hier