Meer dan alleen schrijven: hoe een journal je mentale gezondheid verbetert

1 sep ‘22
4 min
Zingeving
Mindfulness
Annemarie Andre
Gecontroleerd door psycholoog Ida Dommerholt
A woman writing a journal.
Zodra het over bullet journaling gaat, stellen we ons al snel die mooie Instagram foto’s voor met kleurpotloden en markeerstiften. Het bijhouden van een journal, of dagboek, biedt echter veel meer dan mooie gekleurde pagina’s. Door regelmatig een dagboek bij te houden kun je gedachten ordenen, stress en angst verminderen en negatieve gewoonten identificeren en doorbreken.

 

Journaling heeft wetenschappelijk bewezen voordelen en wordt in de VS al sinds de jaren zeventig gebruikt als een vorm van therapie. Onderzoek toont aan dat het bijhouden van een dagboek de symptomen van depressie en angst kunnen verlichten. Ook is het makkelijker om trauma te verwerken (blijkt uit ander onderzoek) als je dingen opschrijft. En trauma verwerken heeft weer een positief effect op het immuunsysteem. We vertellen je meer over de manieren waarop schrijven aan je mentale gezondheid kan bijdragen.

 

De invloed van journaling op je mentale gezondheid

 

Had je als kind een dagboek? Dan ben je waarschijnlijk al bekend met de principes van journaling. Het verschil is dat je met een journal niet schrijft over je dagelijkse bezigheden, maar je focust op je innerlijke reis. Je kunt jezelf vragen stellen als:

  • ‘Hoe voel ik me vandaag?’
  • ‘Wat heb ik vandaag goed gedaan?’
  • ‘Wat ging er vandaag niet zo goed?’

 

Zoals psycholoog Ida Dommerholt zegt: “De sleutel tot succes is totale eerlijkheid”. Alleen als je eerlijk bent tegen jezelf en je niet beter voordoet dan je bent, kun je je gevoelens, onzekerheden, gedachten, gedrag en angsten objectief bekijken.

 

“Als je schrijft over gebeurtenissen die bepaalde emoties hebben opgeroepen, doe je automatisch een stap terug en observeer je de situatie van een afstand”, legt Ida uit. Het analyseren van deze gevoelens heeft een positief effect op je welzijn. Dit zijn de voordelen van het bijhouden van een journal.

 

1. Minder stress en angst

 

Journaling stelt je in staat om negatieve emoties van je af te schrijven. Je confronteert jezelf ermee waardoor je beter wordt in het herkennen van de verbanden tussen je gedrag en je emoties.

 

Door je sterke gevoelens aan te pakken, bevrijd je jezelf van hun negativiteit en blijft er meer cognitieve hersencapaciteit over voor andere dingen.

 

2. Beter slapen

 

Journaling geeft je de mogelijkheid om problemen op te schrijven en hierdoor alles los te laten wat zich in een dag heeft opgebouwd. Als onderdeel van je avondroutine kan het heel bevrijdend zijn om een journal bij te houden, omdat je je gedachten van je af kunt schrijven voordat je naar bed gaat.

 

3. Meer zelfvertrouwen

 

Met journaling kun je orde creëren in de chaos van je emoties. Door regelmatig bij te houden wat je voelt, kun je je identiteit versterken. Je zelfvertrouwen neemt toe en je staat sterker in je schoenen.

 

4. Doelen identificeren

 

Het opschrijven van je gevoelens maakt je ook bewust van de dingen in het leven die voor jou belangrijk of juist minder belangrijk zijn. Journaling-technieken kunnen je daardoor ook goed helpen met het ontdekken van jouw doelen en weten waar je naartoe wilt.

 

5. Geheugen en IQ trainen

 

Verschillende onderzoeken tonen aan dat er een verband bestaat tussen schrijven en intelligentie. Je woordenschat en het vermogen om jezelf uit te drukken kunnen toenemen als je een dagboek bijhoudt. Dit heeft op zijn beurt weer een positief effect op je IQ.

 

Daarnaast helpt je je hersenen als je je gevoelens opschrijft. Je brein hoeft op dat moment niet zoveel sensaties en emoties te verwerken, waardoor het zich beter op andere dingen kan concentreren – dit verbetert je geheugen.

 

Maak van schrijven een gewoonte

 

En het leuke is: er zijn geen regels omtrent het bijhouden van een dagboek of journal. You do you. Het gaat erom dat je je gevoelens kunt verwerken en jezelf beter leert kennen. Probeer er daarom een vaste gewoonte van te maken en het niet te zien als een to-do op je toch al veel te lange takenlijst.

 

“Ik beschouw het bijhouden van een dagboek als een vorm van mentale hygiëne – gelijkwaardig aan tandenpoetsen”, legt Ida uit. “Vijf minuten journaling kan deel uitmaken van je avondroutine.”

 

Wil je meer weten over hoe een journal meer mindfulness en duidelijkheid in je leven kan brengen? Download ons handboek “The Ultimate Guide to Journaling”. In dit handboek introduceren we nog meer journaling-technieken en geven we 19 verschillende voorbeelden om direct mee aan de slag te gaan.