“Aandacht voor mentaal welzijn moet door het hele bedrijf verweven zijn.” Lara Herpers (Director People & Culture @ Team5pm)

20 apr ‘22
9 min
Redactie OpenUp
Dagelijkse oefening is de sleutel tot duurzame verandering. Dit werkt zo als je iets nieuws wilt leren, lichamelijk fit wilt worden, en als je mentaal weerbaarder wilt zijn. Net zoals je meerdere keren per week je sportschoenen aantrekt om beter te worden in hardlopen, wil je ook regelmatig voor je geest zorgen om flexibeler met uitdagende situaties om te gaan, sterker te zijn en sneller te herstellen na een setback.

 

Wij zijn niet de enige die vanuit deze filosofie werken. Andere bedrijven houden zich op hun manier bezig met het topic. We spreken met Lara Herpers, Director People & Culture bij Team5pm, over haar kijk op mentaal welzijn op en buiten het werk.

 

Hoi Lara, hoe werkt Team5pm aan de welzijn en de duurzame inzetbaarheid van haar werknemers?

 

“Mentaal welzijn en betrokkenheid op de werkvloer zijn de prioriteiten van ons als People & Culture-team. Onze samenwerking met OpenUp helpt ons om hier het hele jaar door aandacht aan te besteden”, trapt Lara het gesprek af.

 

“Het aanbieden van de service an sich is al een belangrijk signaal. We laten zien dat we het normaal vinden om met een psycholoog te praten en bezig te zijn met je mentale gezondheid”, vertelt Lara overtuigend.

 

“Daarnaast maakt OpenUp het laagdrempelig om te praten over je mentale gezondheid. Naast een consult, kun je ook mindfulness doen of een masterclass volgen. Die toegankelijkheid vind ik belangrijk.”

 

“Alleen al het feit dat de optie om met iemand te praten er is, is een fijn gevoel. En als het dan nodig is, weet je hoe je daar kunt komen.”

 

“Maar OpenUp helpt ook bij het informeren over het onderwerp. Zo sturen we maandelijks inhoudelijk sterke content uit over de dingen die ertoe doen en waar mensen daadwerkelijk mee struggelen. Hoe vaker je dat doet, hoe lager de drempel wordt voor mensen om er open over te zijn”, meent Lara.

 

En daar blijft het niet bij. Ook los van de samenwerking probeert de organisatie actief bij te dragen aan het onderwerp. “Zo geven we elk kwartaal een interne training, zoals ‘The Art of Not Knowing’ of ‘The Fundamentals of Wellbeing’, gaat Lara verder.

 

“Welzijn is immers zo’n containerbegrip. In zo’n sessie vind ik het belangrijk dat we collega’s goed informeren, maar hen niks opleggen. Na afloop kan iemand dan zelf bepalen wat diegene uit de sessie meeneemt en wat niet.”

 

“Mentaal welzijn moet niet alleen een onderdeel zijn van People & Culture, het moet door het hele bedrijf verweven zijn.”

 

Wordt er bij Team5pm open over mentaal welzijn gesproken?

 

Open over je mentale gezondheid kunnen praten, draagt bij aan een veilige en open cultuur op de werkvloer, meent Lara.

 

“Het is belangrijk dat je open over mentaal welzijn kunt praten met je peers en collega’s. Welzijn is een onderdeel van je werk, maar ook van je hele zijn en leven. Hierover praten, moet net zo normaal zijn als praten over je fysieke gezondheid en je wekelijkse bezoekjes aan de sportschool.”

 

“Als werkgever willen we laten zien dat we actief aan fysiek en mentaal welzijn werken. We hebben een voorbeeldrol en moeten dat ook uitstralen.”

 

Ook het management speelt daar een rol in. Goed voorbeeld doet immers goed volgen. Hoe gaan zij daarmee om?

 

Lara: “Daar proberen we meer aandacht aan te geven. Zo heeft één van de oprichters laatste een interview gegeven over zijn manier van omgaan met mentale gezondheid. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een team guide waarin alle guidelines staan over gezond werkgeverschap en onze way of working met elkaar.”

 

Want een fijne omgang met collega’s zit ‘m soms in de kleine dingen, is Lara van mening: “Zo stimuleren we om berichten in Slack en Gmail in te plannen. Als jij ‘s avonds wilt werken, is dat oké. Maar we adviseren dan om je bericht in te plannen voor de volgende ochtend, zodat je niemand stoort tijdens een vrije avond.”

 

“Ik vind het belangrijk om regelmatig over het topic te communiceren, omdat ik mensen wil laten ervaren dat het daadwerkelijk helpt om actief met mentaal welzijn bezig te zijn.”

 

Hoe ga jij zelf om mentale uitdagingen, zoals stress en onzekerheid?

 

“Ik praat zelf ook met een psycholoog. Dat helpt mij om in te checken bij m’n gevoel en te reflecteren op mezelf”, vertelt Lara. “Daarnaast sport ik graag. Het haalt me uit m’n hoofd en brengt me in m’n lichaam.”

 

En hoe zorg jij voor een goede balans in je leven?

 

“Ik denk dat balans niet gaat over een strakke scheiding tussen werk en privé, maar over bij jezelf inchecken wat je op welk moment nodig hebt. De ene keer is dat een avondje alleen op de bank of met vrienden eropuit. De andere keer is dat een avondje wat extra werk verzetten, omdat je iets graag af wilt krijgen.

 

Geen strakke regels dus, maar op je gevoel afgaan en kijken wat je op dat moment nodig hebt. Maar balans gaat niet alleen over werken of niet werken, meent Lara. “Die balans zit ‘m ook in het kunnen loslaten van je werk.

 

Lukt het je om mentaal niet met je werk bezig te zijn als je ‘s avonds thuis bent? Ben je echt in het moment of zijn je gedachten stiekem nog bij dat project waar je aan werkt?”

 

Jij had er geen twijfel over om in zee te gaan met OpenUp. Hoezo niet?

 

“Als je iets aanbiedt als werkgever en je stuurt je collega’s er naartoe, wil je er zeker van zijn dat jouw mensen de juiste ondersteuning en begeleiding krijgen. Dat vertrouwen heb ik bij OpenUp”, vertelt Lara.

 

De mix van gecertificeerde psychologen, inhoudelijk sterke content en een laagdrempelige aanpak, vormt de kracht van het platform. “Je hoeft geen groot probleem te hebben om in gesprek te gaan”, gaat Lara verder. “En daarnaast is het goed dat er een plek buiten werk is, waar je anoniem over je gevoelens en gedachten kunt praten. Je werkgever hoeft nergens vanaf te weten.”

 

“Je kunt als werkgever wel zeggen dat je welzijn belangrijk vindt, maar zolang je er niks aan doet zijn dat loze woorden. OpenUp helpt ons om actief met mentaal welzijn bezig te zijn en steun en kennis te bieden waar nodig.”