Hoe gaat het met je, Michiel?
“Het gaat goed met me, dank je wel. Afgelopen jaar was enorm druk en ondanks Corona gelukkig ook met mooie ontwikkelingen en activiteiten, dat geeft me energie. Zo hebben we deze week in september ons vijfjarig bestaan gevierd met onder meer een gigantische live TV-show en allerlei kleinere festiviteiten. Er is daarnaast van alles gaande en in ontwikkeling bij Picnic, zoals onze verdere uitbreidings merk en een door ons te bouwen voedselbos, stuk voor stuk mooie projecten waar ik erg veel positiviteit uit kan putten.
“Zolang dingen niet écht ontsporen, is het allemaal te overzien.”
Uiteraard gaat het als ondernemer niet altijd van een leien dakje, het hoort erbij dat er soms dingen verkeerd gaan. Daar weet ik alles van, maar inmiddels heb ik – gelukkig in dat opzicht – genoeg grijze haren en ervaring zodat ik goed kan inschatten wat écht een probleem is, en wat niet. Zolang dingen niet écht ontsporen, is het allemaal te overzien. Ondernemen is ook risico nemen en dan moet je onzekerheid eigenlijk ook leuk vinden.”
Waar ligt voor jou de grens tussen druk en te druk, wordt het ook wel eens te veel?
“Het druk zijn hoort erbij en een stuk stress ook. Hard werken vind ik erg leuk, als je daar ook iets mee bereikt. Het gaat mis wanneer je te lang in die stress blijft hangen, wanneer je niet meer kunt terugschakelen naar een relaxt gevoel. De stress gaat zich dan opstapelen, dat is de killer.
“Mijn lichaam vertelt me direct wanneer ik gas terug moet nemen”
Wanneer het mij te druk wordt, merk ik dat direct in mijn lijf. Ik heb vroeger ooit een whiplash opgelopen in mijn diensttijd. Daar heb ik nu geen last meer van, tenzij ik te lang achter elkaar veel te druk ben. In die zin is het mijn raadgever geworden, een dankbaar waarschuwingssignaal. Mijn nekwervels vertellen me direct dat ik gas terug moet nemen als het nodig is, alsof er een spijkertje in mijn rug wordt geslagen. Dat is niet bepaald prettig, dus daar luister ik dan naar.”
Wat doe je in dit soort momenten, waarin vind je ontspanning?
“Als eerste ga ik schuiven in mijn agenda. Er zijn altijd dingen – vooral in de avond – die naar morgen of later kunnen worden geschoven, ik zorg dus dat daar meer ruimte ontstaat. Verder kan ik ook erg genieten van een lang stuk fietsen of een boswandeling, een paar uur offline is heerlijk wanneer je altijd aan staat en overal bereikbaar bent. Maar ik vind ook ontspanning in juist de ‘drukte’ en gezelligheid opzoeken van vrienden en familie. Een avond uit eten of een film pakken: het doet me goed om dierbare mensen om me heen te hebben. Wat dat betreft kan ik niet kiezen, maar dat hoeft gelukkig ook niet.
“Het is de kunst om met volle aandacht aanwezig te zijn in het moment”
Ik heb sowieso de ‘mazzel’ dat ik makkelijk kan schakelen, ik kan snel van actie naar ontspanning gaan. Ik hoef bijvoorbeeld als ik op vakantie ben niet eerst drie dagen te ‘ontstressen’, het lukt me goed dit in het moment te doen, ook op een normale dag. Dit heeft ook te maken met het bewust aanwezig kunnen zijn en genieten in het moment. Als voorbeeld: soms heb ik een zogenaamde ‘donut call’ via Slack, waarbij je random aan een collega wordt gekoppeld voor een spontaan gesprek van een half uurtje. Soms komt het niet echt goed uit, maar ik maak bewust tijd. Want ik weet dat ik een berg energie krijg wanneer ik een half uur met iemand over van alles en nog wat kan praten en hoor hoe enthousiast die collega is en waar deze buiten werk nog meer mee bezig is. Dat inspireert mij enorm. Ik ben daar dan voor de volle honderd procent met mijn aandacht bij en kan daar erg van genieten, ook dat maakt relaxt.”