6 tips voor meer mindfulness in je leven

13 jul ‘21
4 min
Mindfulness
Myrthe Weijschedé
vrouw geeft mindful de planten water

Mindfulness is een manier om bewuster en minder gejaagd door het leven te gaan, en meer te leven naar jouw persoonlijke behoeftes. Volledig aanwezig zijn in het ‘hier en nu’: dat klinkt mooi, maar hoe doe je dat in de praktijk?

 

We kennen allemaal wel ervaringen van volledig aanwezig zijn in het moment: een adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een avond uit met je liefde. Onze geest is stil, we zijn één en al aandacht.

 

In de dagelijkse praktijk is het lastig die bewuste aandacht in het ‘hier en nu’ te behouden. We zijn drukker dan ooit, staan altijd aan en worden dagelijks overspoeld door een grote hoeveelheid prikkels. Hoe zorg je dat je bij jezelf blijft? Mindfulness kan je hierbij helpen.

 

Ook interessant ☀️ Slow living: 6 tips om elke dag een beetje bewuster te leven

 

 

Mindful genieten van het moment

 

Van meeting naar meeting en van mijlpaal naar mijlpaal. Vaak zijn we zo gefocust op onze ‘doe-stand’, dat we vergeten stil te staan bij wat er zich nu afspeelt, en we ook amper kunnen genieten van het moment.

 

Psycholoog Sarah Takens ziet dit vaak terug in de praktijk. “Een cliënt vond het moeilijk om stil te staan bij successen in haar leven. Het ene succes of doel was gehaald, en het andere stond alweer voor de deur. Tijdens onze consults hebben we geoefend met het bewust stilstaan bij een ervaring.

 

Hoe voelt een succes? Inmiddels voelt ze de dankbaarheid nu ook echt: “De vlinders in mijn buik, mijn mondhoeken die optrekken, de energie die in mijn hele lichaam aanwezig is”. Haar doelgerichte karakter is er nog steeds, maar nu er meer aandacht is voor de positieve gevoelens, ervaart ze dit niet langer als belemmerend.”

 

Wat kan mindfulness jou opleveren?

 

Mindfulness is voor veel mensen van grote waarde, helemaal in deze tijd. Welke voordelen kan het jou geven? Sarah legt uit:

 

a. Meer leven naar jouw behoeftes

 

“We zijn drukker dan ooit en vaak erg gefocust op actie: lijstjes maken en afvinken, doelen stellen, analyseren en overdenken. Die ‘doe-stand’ ontstaat vaak vanuit het idee dat het anders en beter moet. Dit zie je niet alleen in werk, maar ook in onze vrije tijd, in onze relaties en hobby’s. Mindfulness kan een middel zijn om beter naar jezelf te leren luisteren en jezelf de vraag te stellen: wat heb ik nodig? In plaats van: wat moet ik allemaal?”

 

Ook interessant: Hoe je mindfulness kunt gebruiken om beter te slapen

 

b. Betere balans in alle rollen die je vervult

 

“In onze huidige samenleving staan we altijd ‘aan’, dit zorgt voor veel stress. Stress is dan ook een veelvoorkomend thema in de consults bij OpenUp. Vaak gaat dit gepaard met de vele verschillende rollen die we in ons leven hebben en met name het combineren daarvan.

 

Mindfulness kan een middel zijn om je daarvan bewust te worden. Zo wordt het makkelijker om afstand te kunnen nemen van gedachten, beter te focussen en bewuster keuzes te maken. In plaats van onbewust meegaan in alle prikkels en ervaringen.”

 

c. Meer focus en concentratie

 

“We hebben veel prikkels en informatie te verwerken. Daardoor is onze aandacht vaak versnipperd. Multitasking is lang een heilige graal geweest, maar dit blijkt vaak mindere in plaats van betere resultaten op te leveren. We vinden het vaak lastig om onszelf toe te staan om maar één ding tegelijk en met aandacht te doen, alsof het anders ‘niet genoeg’ is.

 

Toch is het de moeite waard dit wel te proberen, het resultaat is namelijk opvallend. Meer aandacht, focus en concentratie, en minder gevoel van overprikkeling.”

 

Mindfulness in de praktijk

 

Mindfulness is iets wat je op elk moment van de dag en in elke situatie kunt toepassen. Het vergt bewuste aandacht en oefening, iets waar we bij OpenUp graag bij helpen.

 

Sarah: “Wij hebben bij OpenUp specifieke mindfulness consults. We doen dan samen met de cliënt verschillende oefeningen, bijvoorbeeld een ademmeditatie, een zintuigenmeditatie of het observeren van gedachten. Ook bieden we gelegenheid om na de mindfulness-oefening samen te reflecteren op de ervaringen die voorbij gekomen zijn.

 

Cliënten komen dan vaak tot mooie, waardevolle inzichten. Wat ik zelf altijd een prachtige vraag vind is: “Wat willen die signalen die je opmerkt je vertellen?”. Dat is een vraag die vaak ook na het consult nog even doorsijpelt.”

 

Meer mindfulness in je leven

 

Wat kan je vandaag nog doen voor meer mindfulness in je leven? Sarah deelt zes tips.

 

1. Sta stil bij successen

 

Het zit in onze natuur om ons te focussen op wat nog niet zo goed gaat of waar we kunnen verbeteren. Maar ongemerkt zitten er ook veel grote en kleine successen in een dag.

 

Schrijf eens op waar je dankbaar voor bent en neem een moment om dit ook echt te voelen. Waar voel je die positiviteit of het succes? Is het een tinteling in je buik? Is het de lichtheid in je hoofd? Is het de creativiteit aan nieuwe ideeën?

 

2. Doe een alledaagse taak mindful

 

We zitten zo vaak op de autopilot, dat we veel momenten en handeling niet bewust beleven. Dat kan je in je werkleven ervaren, maar ook privé. Probeer eens mindful te tandenpoetsen of mindful te eten.

 

Zorg dat je tijdens die handelingen dan nergens anders mee bezig ben, zet al je zintuigen volledig aan. Hoe voelt het om één ding met aandacht te doen? Wat merk je op?

 

3. Ademmeditatie van 3 minuten

 

Doe een 3 minuten ademmeditatie en stel jezelf daarna de vraag: Wat heb ik nu nodig? Handel daar vervolgens ook naar, ga niet direct terug naar de drukte van de dag. De behoefte kan groot zijn, maar ook klein, denk aan een pauze met een kopje koffie in de zon.

 

Ook interessant: Deze 3 ademoefeningen ontspannen direct (en duren slechts 5 minuten)

 

4. Voel met al je zintuigen

 

Overvalt het leven je een beetje, door drukte, onverwachte omstandigheden of een pittige periode? Doe dan eens een zintuigenoefening. Ga ergens zitten op een mooie plek en neem in je op wat je ziet, hoort, ruikt en voelt.

 

Om het gevoel van aandacht vast te houden, kan het helpen om na de oefening op te schrijven wat je hebt opgemerkt. Deze oefening is ook heel bruikbaar in het kader van preventie van overspannenheid of burn-out.

 

5. Schakel alle prikkels uit!

 

Probeer tijdens een volgende afspraak met iemand helemaal in het moment aanwezig te zijn. Leg je telefoon even weg en zet hem uit. Probeer niet met de omgeving of met straks bezig te zijn, niet met wat er verder nog moet gebeuren. Focus je alleen op degenen in dat moment. Dit is een oefening die je samen kunt doen, leuk om ervaringen uit te wisselen!

 

6. Zorg voor een goede avond- of ochtendroutine

 

Wat de dag ook brengt: goed opstarten of afsluiten kan een groot verschil maken in hoe je je voelt. Een routine die je regelmatig herhaalt, kan je lichaam en geest helpen om meer mindful te zijn – en dit mindful moment ook te herkennen.

 

Denk aan aandachtig douchen, jezelf insmeren met een favoriete bodycrème of een boek lezen. Sluit de dag af met een oefening zoals de bodyscan, waardoor je je geest tot rust laat komen na een drukke dag.

 

🪴 Wil je verder oefenen met mindfulness, of het weer oppakken? Je kunt laagdrempelig beginnen met deze 5 korte mindfulness-oefeningen