De link tussen lichaam en geest: in beweging voor je mentale welzijn

Doe mee met Mental Health Awareness Week en kom in beweging om je mentale welzijn te verbeteren.

Maak van bewegen een dagelijkse gewoonte

Bij OpenUp geloven we in een 360-graden aanpak van welzijn: je lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

En uiteindelijk bepalen je dagelijkse gewoonten of je goed in je vel zit. Beweging is een onmisbaar onderdeel van een gezonde levensstijl – het zorgt ervoor dat je zowel fysiek als mentaal goed in je vel zit. Dat betekent niet per se keihard trainen: het gaat om bewegen op een manier die past in jouw dagelijkse leven. Of dat nu wandelen of hardlopen is, tennis of voetbal, yoga of crossfit.

Ontdek onze praktische tips om te bewegen op een manier die bij je past.

Vind jouw manier van bewegen

Onze lichamen en levens zijn allemaal anders. Wil je beginnen met bewegen, maar weet je niet zo goed hoe? Of twijfel je nog welke sport bij je past? Om een gezonde manier van bewegen te blijven volhouden, is het juist belangrijk dat die aansluit bij je ritme, sociale behoeften en lichamelijke conditie.

Ontdek hoe
Mindful wandelen

Bewegen hoeft geen intensieve sportsessie te zijn: een korte wandeling helpt al om tot rust te komen. Wandelen heeft enorm veel voordelen, zoals het tegengaan van stress. Dat geldt helemaal voor deze wandelmeditatie: je komt erdoor uit je hoofd, en in je lijf.

 

Word de meester over je ademhaling

Het beste voorbeeld van de link tussen lichaam en geest is je ademhaling. Ben je gespannen of boos, dan merk je het meteen aan je adem: die staat in directe verbinding met je zenuwstelsel. 

Maar het werkt ook andersom: je ademhaling is het krachtigste middel om jezelf tot rust te brengen. In deze online cursus duik je in de wetenschap achter ademen, en leer je hoe je het inzet voor meer rust in je hoofd en lijf:

Bekijk de cursus
Meer tips voor een gezonde levensstijl

Beweging is één onderdeel van een levensstijl die je helpt om goed in je vel te zitten. Gezonde dagelijkse gewoonten bestaan ook uit je voedingspatroon, slaap en hoe je omgaat met stress: alles is met elkaar verbonden. Op onze themapagina vind je alle praktische tips van onze experts – in de vorm van cursussen, artikelen en video’s:

Ontdek alle tips

Persoonlijk advies van een lifestyle-expert

Ben je op zoek naar persoonlijke begeleiding om je welzijn te verbeteren? Fysiek of mentaal? Onze psychologen en lifestyle-experts staan voor je klaar. Boek een 1-op-1 sessie voor persoonlijk advies over bijvoorbeeld voeding, beweging, menstruele gezondheid en slaap.