Zorgen over je werk in het weekend? Een psycholoog geeft advies

12 dec ‘22
4 min
Stress en piekeren
Werkprestaties
Lisanne van Marrewijk
Gecontroleerd door psycholoog Judith Klenter
iemand ligt relaxt op de bank in het weekend en denkt niet aan werk
Het is niet raar dat werk ons bezighoudt. Het is voor velen iets waar we veel tijd in stoppen – soms zelfs meer tijd dan we besteden aan onze familie of vrienden. Daar is niks mis mee, want werk geeft ons een doel, biedt zingeving en zorgt er uiteraard voor dat we onze rekeningen kunnen betalen. Belangrijk dus, dat werk. Maar het wordt anders als je je werk niet kunt loslaten. Als je in het weekend niet écht ontspant, omdat je to-do-lijst op repeat staat in je hoofd.

 

Psycholoog Judith Klenter vertelt waarom we ons soms zo druk maken over werk en hoe je die zorgen loslaat.

 

Of je even je werk wilt loslaten

 

Je werk loslaten klinkt zo simpel, want wat heeft het voor nut om je er druk om om te maken op de momenten dat je er niks aan kunt doen? 

 

“Ondanks dat we weten dat het geen zin heeft om ons zorgen te maken over werk als we niet aan het werk zijn, doen we het toch”, vertelt Judith. “Dat is te verklaren, want het is een manier van het brein om ons te beschermen.”

 

Vroeger bestond er niet zoiets als chronische stress. Er was dreiging of er was geen dreiging. En aan die dreiging wilde je direct ontsnappen. Denk aan een leeuw die voor je neus verschijnt of een storm waar je voor wilt schuilen. Acute stress. Angst. En dus gaat ons brein aan de slag om een oplossing te vinden: het zoeken van een schuilplaats.  

 

“Tegenwoordig werkt ons brein nog altijd op die manier, maar staan we voor andere uitdagingen”, gaat Judith verder. De storm maakt plaats voor hoge targets en de leeuw voor een omvangrijk project. Allemaal dingen waar we ons wel zorgen over maken, maar waar we niet direct iets aan kunnen doen. 

 

“Als je begrijpt waarom je hersenen dit doen, wordt het makkelijker om je zorgen over werk los te laten”, tipt Judith. “Zeg tegen jezelf: hé, ik merk dat mijn brein zich weer druk maakt, maar ik weet dat ik daar op dit moment niks aan heb. Bedank je brein, maar laat je er niet door leiden.”

 

Zorgen over werk loslaten

 

Beseffen dat je brein je wilt helpen, is stap één. Daarnaast tipt Judith onderstaande tips om werk in het weekend los te laten.

 

1. Luister naar je gedachten en gevoelens

 

Als je werk je ook buiten werk om veel bezighoudt, is daar waarschijnlijk een reden voor. Judith: “Onderzoek eens wat er achter jouw zorgen schuilt. Waar maak je je precies zorgen over? Dat kan van alles zijn, van hoge targets tot openstaande taken, een overvolle inbox of die collega met wie je niet door één deur kunt. Of een combinatie van al het voorgaande.”

 

Als je weet waar je je precies zorgen over maakt, kun je op zoek naar een manier om dat op te lossen. Is het misschien een druk seizoen en weet je dat het straks weer rustiger wordt? Of speelt er iets wat je bij je manager wilt aankaarten?

 

2. Schrijf alles op. Alles.

 

Het is verleidelijk om aan het einde van de werkweek de boel de boel te laten en lekker huiswaarts te keren. Of richting de borrel. Maar leeg voordat je dat doet je gedachten op papier. 

 

“Schrijf eerst op wat je deze week hebt gedaan. Dat is altijd meer dan je denkt en zorgt ervoor dat je met een goed gevoel je weekend inluidt. Schrijf vervolgens op welke taken je nog wilt doen of afmaken komende week”, tipt Judith “Doordat je het opschrijft, haal je de taken uit je hoofd.”

 

Het maken van een to-do-lijst vermindert cognitieve activiteit, blijkt uit onderzoek. Met als gevolg dat je je minder zorgen maakt, minder piekert en ‘s avonds sneller in slaap valt. En the good part? Je hoeft er maar vijf minuten voor uit te trekken.

 

3. Get moving

 

Sporten – of dat nu een flinke wandeling, 30 minuten crossfit of een fietstocht in de zon is – brengt je in je lijf en uit je hoofd. Precies wat je nodig hebt als je je zorgen maakt.

 

Onderzoek toont aan dat beweging piekergedachten vermindert. Ook verlaagt het de stresshormonen adrenaline en cortisol en verhoogt het de gelukshormonen endorfine en dopamine, de natuurlijke pijnstillers en moodboosters van het lichaam”, legt Judith uit.

 

Plan zaterdagochtend of vrijdag na werk een (half)uurtje in om je in het zweet te werken. Of beter gezegd: je uit je hoofd te werken. 

 

4. Verleg je focus

 

Besef je dat werk in het weekend niet binnen jouw cirkel van invloed ligt. Op dat moment kun je even niks doen aan alles wat er door je hoofd spookt. Probeer daarentegen je focus te verleggen naar de dingen waar je wel invloed op hebt. 

 

Judith: “Je focust je misschien op het feit dat je helemaal niet aan werk wilt denken. Wat je gedachten alleen maar versterken. Dit doorbreek je door aandacht te besteden aan dingen waar je wel invloed op hebt, zoals het maken van leuke plannen en activiteiten.”

 

Zorg dat je in je weekend dingen doet die je niet alleen afleiding bieden, maar waar je ook plezier uithaalt. Wat dat is, bepaal je zelf. Denk aan een koffie-afspraak met vrienden, familiebezoekjes, een cursus volgen, sporten, een taal leren, you name it.

 

Betrap je jezelf erop dat je toch met werk bezig bent? Bedenk iets wat je in plaats daarvan doet. Lees op zo’n moment een boek, bel iemand die je een tijdje niet hebt gesproken of doe een sudoku. 

 

5. Maak maandagen leuk

 

Je op zondag zorgen maken over de volgende werkdag heeft niet alleen geen zin, maar is ook zonde van je vrije zondag. waarom vinden we maandagen over het algemeen zo lastig? En wat kun je doen om ervoor te zorgen dat maandagen wat draaglijker worden? Zo ga je om met jouw ‘Monday anxiety’.

 

💡 O, en voor we het vergeten. Doe ‘s een mindfulness-oefening om je gedachten en zorgen los te laten. Zoals deze. Of neem deel aan onze groepssessies. Wie regelmatig mindfulness beoefent, heeft meer grip op z’n emoties en voelt zich minder opgejaagd.