De juiste aandacht en ondersteuning bieden aan medewerkers is in tijden van Corona een extra grote uitdaging. Nu thuiswerken de norm is, in hoeverre hebben we nog zicht op wat er écht speelt bij medewerkers? Dit zijn de meest voorkomende thema’s en hulpvragen in 2021.
Mensen zijn het belangrijkste kapitaal binnen je organisatie, hier wil je zorgvuldig mee omgaan. De coronacrisis heeft voor vele uitdagingen gezorgd, persoonlijke aandacht en mentale ondersteuning zijn er voorbeelden van. Ook nu we elkaar niet meer dagelijks zien, is het belangrijk te weten wat er speelt op de vloer. Dit artikel geeft inzicht in de meest voorkomende hulpvragen van dit moment.
Connectie op afstand is een uitdaging
Uit recent onderzoek van OpenUp (*) onder ruim 540 beslissingsbevoegde HR-professionals, blijkt dat 60% aangeeft het moeilijk te vinden te weten wat er speelt bij mensen. Het ontbreken van face-to-face contact helpt hier niet bij: 64% vindt het lastig emoties te lezen wanneer ze iemand niet fysiek spreken. We kunnen veel remote, maar lang niet alles.
Dat het mentaal zwaarder is geworden sinds de coronacrisis, is een feit. Bijna de helft van de HR-medewerkers geeft aan dat het personeel het mentaal zwaarder heeft sinds de 2e golf, en 43% geeft aan dat een derde golf hun mensen mentaal te zwaar zal worden. Ook heeft 43% van de HR-medewerkers het ziekteverzuim zien toenemen in 2020.
* Op 30 november 2020 deed OpenUp onderzoek naar de impact van het coronavirus op het mentaal welzijn van werknemers en organisaties, door de ogen van HR-medewerkers.
Mentale uitdagingen zijn van alle tijden
Waar mensen zijn, zijn mentale uitdagingen. Dit is van alle tijden en ook niet iets wat te voorkomen valt. We krijgen allemaal ooit te maken met ziekte, ingrijpende gebeurtenissen of persoonlijke problemen. Ook gevoelens van stress, twijfel en onzekerheid zijn niemand vreemd.
Werkgerelateerde klachten worden vaak mee naar huis genomen. Datzelfde geldt voor het omgekeerde: wat in de thuissituatie speelt heeft zijn weerslag op het goed kunnen functioneren op werk. Wat de oorzaak van mentale problemen van medewerkers ook mag zijn, het verdient in alle gevallen aandacht. Door meer inzicht te hebben in wat er speelt op de werkvloer, kan er beter worden ingespeeld op de hulpvragen die leven.
Ben je op zoek naar tips om werknemers te ondersteunen bij mentale hulpvragen? Download dan ons e-book hier.
Welke mentale hulpvragen spelen in 2021 op de werkvloer?
Met welke uitdagingen hebben medewerkers het meest te maken in 2021? De psychologen van OpenUp zien in de praktijk diverse hulpvragen voorbij komen, de belangrijkste thema’s hebben we hier op een rij gezet.
Dit zijn op dit moment de meest voorkomende hulpvragen uit de praktijk:
1. Werkprestaties
Het thema ‘werkprestaties’, blijft te allen tijde actueel. We horen van veel mensen dat de werkdruk erg hoog is, terwijl ze graag goed blijven presteren. Er wordt veel van ze gevraagd en ze voelen zich daardoor extra gespannen. Dit heeft als gevolg dat ze meer stress ervaren. Ook ontstaan er hulpvragen over de balans tussen werk en privé, die vaak verstoord is geraakt door de huidige thuiswerksituatie.
2. Mindfulness
Elke dag naar werk gaan heeft een belangrijke sociale functie. Net als het ontmoeten van vrienden en familie. Door de beperkte mogelijkheden om mensen te ontmoeten, en door het thuiswerken is dit sociale aspect grotendeels weggevallen. Mensen kloppen aan om beter te leren omgaan met wisselende stemmingen en gevoelens van eenzaamheid en somberheid. Ze willen dat deze gevoelens ze minder beïnvloed in hun dagelijks leven. Ze willen kunnen genieten van het moment, en niet teveel bezig zijn met ongemakkelijke gevoelens.
3. Verminderen van (werk)stress en piekeren
Veel mensen geven aan moeite te hebben met het loslaten van werk. Ze vragen hulp bij angst en piekergedachten. Of dat nu komt doordat werk en privé meer in elkaar overvloeien, het sociale aspect van naar kantoor gaan is weggevallen, een veranderde werkwijze de werkdruk heeft opgevoerd of dat er zorgen zijn voor eventueel baanverlies: het vraagt om aandacht.
4. Persoonlijke relaties
Uitdagingen in het privéleven blijven uiteraard ook bestaan. Situaties in de sociale kring, met vrienden en familieleden, kunnen van grote invloed zijn op het werkleven. Veelgehoorde hulpvragen zijn: “Ik twijfel over de relatie met mijn partner”, “Ik ben in een conflict beland met een kennis” of “Ik weet niet hoe ik moet reageren op de situatie van een vriend(in)”.
5. Werkrelaties
Hoe de werkvloer ook is ingericht, waar mensen werken zijn er altijd uitdagingen. In de praktijk zien we werkgerelateerde hulpvragen terugkomen die onder meer betrekking hebben op het functioneren en zich goed voelen binnen een team, op de relatie met een leidinggevende of op gevoelens van waardigheid zoals of men zich serieus genomen voelt op werk.
6. Zelfvertrouwen
Zelfverzekerdheid is een thema dat bij elk mens, dus ook op de werkvloer, altijd een rol zal spelen. De OpenUp-psychologen zien dit in de praktijk door hulpvragen als “Ik doe het no oit goed genoeg”, “Ik ben onzeker op het moment dat om mijn mening gevraagd wordt” en “Ik twijfel over mijn kunnen”.
7. Overige hulpvragen
Verder zien we mensen aankloppen met andere uitdagingen die het functioneren op werk kunnen beïnvloeden. Denk aan slaapproblemen of het onderhouden van een gezonde leefstijl.
Ook zien we mensen tegen hun mentale muren oplopen, waardoor ze meer inzicht wensen in zichzelf en beter willen leren reflecteren.
Mentale gezondheid als aandachtspunt binnen het bedrijf
Mentale gezondheid heeft altijd al onze aandacht nodig gehad. Deze pandemie heeft onze mentale gezondheid extra onder druk gezet. Het is van groot belang te kijken naar oplossingen om mensen ook op afstand goed te kunnen aanvoelen en ondersteunen. Hulp van een professional, die de juiste tips en handvatten kan geven, is waardevoller dan ooit.
OpenUp voor bedrijven
Wil je weten wat OpenUp voor jouw bedrijf kan betekenen? Lees er alles over via onderstaande knop.
Opmerkingen of vragen naar aanleiding van het in dit artikel genoemde onderzoek? Of een andere vraag? Je kunt altijd mailen naar team@openup.care.