Wat kan mindfulness betekenen voor jou

14 jul ‘21
4 min
Mindfulness
Jan Helder
vrouw beoefent mindfulness

Minder stress, minder piekergedachten en meer aanwezig zijn in het moment. Mindfulness lijkt het toverwoord als tegenwicht voor onze drukke, ‘always-on’ levens. Maar hoe doe je dat in de praktijk?

 

We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan…! Herman van Veen verwoordde het (in 1979 al) raak: we zijn hartstikke druk. Gejaagd. Steeds bezig met het volgende. Omringd door oneindig veel prikkels. Altijd in de ‘doe-stand’.

 

Het lijkt onze normale modus te zijn geworden, toch is deze gehaaste manier van leven verre van ideaal, we zijn hier als mens niet voor gemaakt. En dus krijgen velen van ons er concentratieproblemen, rusteloosheid, een kort lontje, vermoeidheid, een verstoorde nachtrust, hoge bloeddruk, (chronische) pijn of allerlei andere stressgerelateerde klachten voor terug.

 

Waarom mindfulness?

 

Een motor die altijd maar blijft draaien, loopt op een gegeven moment vast. Als je je telefoon niet af en toe aan de oplader legt, houdt hij er ook vanzelf mee op. Dat klinkt allemaal logisch, toch zijn we geneigd te denken dat wij wel altijd maar door kunnen gaan. Juist in onze drukke levens, is de beoefening van mindfulness van grote waarde.

 

Mindfulness zorgt voor een vermindering van stresshormonen en spanning in je lijf en het helpt je brein herstellen. Mensen die regelmatig mindfulness beoefenen, reageren flexibeler op nieuwe dingen, hebben een beter geheugen en kunnen beter met wisselende emoties omgaan. Mindfulness is een lonende investering in de kwaliteit van je leven, al vergt het wat tijd en aandacht om jezelf hierin te bekwamen.

 

Ook interessant: Hoe je mindfulness kunt gebruiken om beter te slapen

 

Wat houdt mindfulness in?

 

Mindfulness is een manier om je aandacht te trainen en je volledig bewust te zijn van de ervaring die je op dat moment hebt. Psycholoog Jasmijn Eerenberg legt uit: “Als je mindfulness beoefent, denk je niet aan het verleden en ben je ook niet bezig met de toekomst. Je hebt volle aandacht voor wat er gebeurt, hier en nu. Je observeert wat zich aandient, maar blijft weg van een oordeel en gaat niet mee met het verhaal dat je hoofd er vaak van kan maken.”

 

Mindfulness komt uit de psychotherapie, en is (toevallig ook) in 1979 in de Verenigde Staten is ontstaan dankzij moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn, die de methode ontwikkelde. In feite is mindfulness een levensfilosofie, die je bijvoorbeeld in een standaard programma van acht weken kunt aanleren. Dankzij verschillende praktische oefeningen en meditaties kan je op elk moment van je dag met mindfulness aan de slag.

 

Hoe werkt mindfulness in de praktijk?

 

Mindfulness verwijst naar een reeks uiteenlopende vaardigheden, waarbij het erom draait dat je je aandacht richt met openheid, nieuwsgierigheid, vriendelijkheid en flexibiliteit. Hoe je dit doet?

 

“Allereerst door jezelf vooral tijd te gunnen en de lat niet te hoog te leggen”, adviseert Jasmijn. “Begin klein. Voor vaardigheden geldt dat je moet blijven oefenen, wil je vaardig worden en blijven. Daarvoor hoef je echt niet uren per dag te gaan mediteren, je traint je aandacht al door elke dag een aantal minuten met je aandacht te zijn bij wat er in en om jou heen gebeurt”.

 

Mindfulness is daarmee eerder een way-of-living. Jasmijn: “Een deel van de mindfulnesstraining verwijst naar formele meditatieoefeningen zoals je ademhaling observeren of je lichaam scannen. Maar er zijn oneindig veel meer manieren om mindfulness toe te passen. Denk aan heel aandachtig een hap van je maaltijd nemen of heel bewust de omgeving in je opnemen wanneer je fietst.”

 

Wat kun je vandaag nog doen om meer mindful te worden?

 

Het is een kwestie van bewustwording en oefening. Want oefening baart nog altijd kunst. Maar makkelijk is dat niet altijd, met een hoofd vol gedachten, die vaak erg hardnekkig kunnen zijn.

 

Jasmijn: “De mindfulnessconsults van OpenUp zijn een goede en laagdrempelige manier om te starten. Hierbij kun je oefenen met mindfulness en dit ervaren, onder begeleiding van je psycholoog of leefstijlarts.”

 

Jasmijn sluit af met een aantal praktische tips, waarmee je vandaag nog aan de slag kunt. Doe deze oefeningen de komende week elke dag en ervaar wat mindfulness voor jou kan betekenen:

 

1. Drie minuten ademruimte

 

Doe elke dag, op een vast moment de oefening: drie minuten ademruimte.

 

2. Routinehandeling met aandacht

 

Kies één routinehandeling, bijvoorbeeld tandenpoetsen, traplopen, afdrogen na het douchen, handen wassen, enzovoort, en doe deze bezigheid een week lang met extra aandacht.

 

3. Eet in volle bewustzijn

 

Bekijk de eerste hap van elke maaltijd met volle aandacht, met alle zintuigen. Dat betekent dat je ondertussen geen krant leest, op je telefoon of televisie kijkt of in gedachten al met je volgende hap bezig bent.

 

4. Vang je negatieve gedachten

 

Wees je deze week extra bewust van jouw top drie meest voorkomende automatische negatieve gedachten. Vang ze (“dit is er zo één”) en geef ze een plaats (“het is een gedachte”).

 

5. Schrijf in je dankbaarheidsdagboek

 

Sta na elke dag stil bij de ‘drie goede dingen van je dag’, en wees hier dankbaar voor. Schrijf voor het slapen gaan drie positieve gebeurtenissen van die dag op. Door te reflecteren op positieve gebeurtenissen aan het eind van je dag, krijg je ook meer bewuste aandacht voor die gebeurtenissen tijdens je dag, terwijl ze plaatsvinden.

 

Meer tips? Bekijk onze 6 tips voor meer mindfulness in je leven. En probeer het eens een keer uit en beoefen mindfulness in een van onze groepssessies.