Bore-out: als je werk juist te wéinig van je vraagt

12 okt ‘22
4 min
Werkprestaties
Zingeving
Lisanne van Marrewijk
Gecontroleerd door psycholoog Judith Klenter
illustratie van iemand die zich verveelt op wekrk
Als iemand je vraagt hoe het gaat, reageren we vaak met ‘druk’. Want dat zijn we over het algemeen. Druk op werk, druk met sociale dingen en druk met goed voor onszelf zorgen. Want dat is allemaal belangrijk. Maar wat als het leven, de andere kant op, juist te weinig van je vraagt? Een reactie die je misschien minder vaak voorbij hoort komen (want druk zijn is goed, toch?), maar hetzelfde effect kan hebben als een burn-out.

 

Hoe zit dat precies? Hoe herken je een bore-out en belangrijker: hoe zorg je ervoor dat je hoog in je energie blijft ondanks dat het leven niet altijd even uitdagend is?

 

Bore-out vs. burn-out

 

Meer en meer bedrijven proberen een zo goed mogelijke werk-privébalans te creëren voor hun medewerkers en te voorkomen dat iemand overwerkt raakt.

 

Alleen maar goed, want in 2020 hadden 1,2 miljoen werknemers in Nederland te maken met burn-outverschijnselen.

 

Maar alles waar ‘te’ voor staat is slecht (had je moeder toch gelijk), dus te weinig uitdaging hebben is ook niet ideaal. Sterker nog: als je werk je niet genoeg uitdaagt, kan dat dezelfde gevolgen hebben als een burn-out.

 

“Je voelt je gestresst, prikkelbaar en rusteloos, hebt weinig focus, moeite met slapen en stelt dingen uit omdat je er geen zin in hebt”, legt psycholoog Judith Klenter uit. We noemen het een bore-out.

 

“Een bore-out wordt veroorzaakt door een gebrek aan kwalitatief en kwantitatief uitdagende taken en gaat daarnaast samen met fysieke uitdagingen”, vertelt Judith.

 

De beste manier om het te beschrijven, is ‘chronische verveling’, vertelt de Franse assistent-professor Lotta Harju aan de BBC.

 

Hoe kom je in een bore-out terecht?

 

Hoe die verveling ontstaat? Net als bij een burn-out is het vaak een combinatie van factoren die hieraan bijdragen. “De belangrijkste reden is een gevoel van zinloosheid. Het gevoel dat jouw werk onbelangrijk is, geen doel of zin heeft. Of niet bijdraagt aan jouw persoonlijke doelen”, legt Judith uit.

 

“Het komt vaak voor bij mensen die routinematig werk doen”, gaat de psycholoog verder. “Daarnaast kan het zijn dat je kennis en kunde niet genoeg op de proef worden gesteld of dat je teveel taken en klussen hebt die je niet voldoende uitdagen. Werk wordt dan saai en eentonig.”

 

Het wordt lastig om in een productieve flow te komen. En laat juist die flow een bron van voldoening en geluk zijn.

 

En dan?

 

Waar een burn-out teveel vraagt van je mentale capaciteit, vraagt een bore-out juist te weinig van je hersenen.

 

“Ondanks dat je wel energie hebt om een taak uit te voeren, voel je niet de prikkeling, focus en motivatie die je op zo’n moment wilt voelen”, legt Judith uit. En dat heeft effect op je mentale gezondheid en zelfvertrouwen.

 

Hoe gek het misschien in eerste instantie klinkt, verveling kan leiden tot stress en heeft impact op onze emoties, werkprestaties en kwaliteit van werk.

 

Verveling op werk tegengaan

 

Maar dat jouw werk misschien minder uitdagend is dan voorheen, betekent niet dat je het daar mee moet doen. Onderstaande drie adviezen helpen je om verveling en bore-out op werk tegen te gaan.

 

Kom in actie en…

 

… praat erover

 

Praten over je gevoelens en gedachten lucht op. Het zorgt ervoor dat je op ideeën en inzichten komt waar je in je hoofd alleen niet aan denkt, maar is ook belangrijk om anderen te laten weten wat er speelt.

 

Als je open bent over je gevoelens en uitdagingen, kunnen anderen je helpen bij het vinden van een oplossing, zoals het herindelen van je taken of vinden van meer zingeving in je werk.

 

Verder lezen: Hoe voer je een gesprek over mentale gezondheid op je werk?

 

… leer iets nieuws

 

Nieuwe dingen leren geeft je zelfvertrouwen een boost en geeft je een gevoel van zingeving. Precies wat je nodig hebt in tijden van verveling of in een mentale dip. Volg een online cursus in iets wat je altijd al ‘s hebt willen doen of leren, leer een nieuwe taal of probeer een nieuwe sport.

 

“Iets nieuws doen, is goed voor ons mentaal welzijn. Het boost onze dopamine-levels en geeft een gevoel van voldoening. Klinkt goed, toch?” vertelt Judith

 

Vind je het spannend of heb je weinig energie om iets nieuws te doen? “Maak de stap zo klein en simpel mogelijk voor jezelf”, gaat Judith verder. “Schrijf de stappen die je neemt uit en onthoud dat je vooral iets wilt doen wat je plezier geeft.”

 

… stap uit je comfortzone

 

Het is niet voor iedereen even makkelijk om jezelf uit te dagen, maar wel belangrijk om een bepaald gevoel van positieve stress en spanning te creëren in je leven.

 

Probeer uitdagingen te vinden die je een gezonde kriebel in je buik geven en tegelijkertijd haalbaar zijn.

 

Dit kan zowel op privé (denk aan het opzetten van een side-project dat je energie geeft) als zakelijk vlak. Ga samen met je leidinggevende op zoek naar taken die je meer uitdaging bieden op werk.

 

Een schip in de haven is veilig…

 

Het is doodnormaal als je soms een dag, week of korte periode hebt dat je motivatie of energie wat minder aanwezig is dan je van jezelf gewend bent.

 

Merk je dat het invloed heeft op je mentaal welzijn? Ga er over in gesprek (met vrienden, op werk of met een psycholoog) en zoek de positieve spanning weer op.

 

De Amerikaanse theoloog William Shedd zei niet voor niets: “Een schip in de haven is veilig, maar dat is niet waar schepen voor zijn gebouwd.”

 

Dit vind je misschien ook leuk: Zo maak je elke dag bijzonder