Waarom therapie altijd een goed idee is, zelfs als je gelukkig bent

18 jul ‘22
6 min
Leefstijl
Arianna Freni
Gecontroleerd door psycholoog Madelief Falkmann
“Ik weet niet waar ik over moet praten, alles gaat heel goed!”. Dit is een van de vele redenen waarom iemand emotioneel twijfelt om in therapie te gaan. Als je jezelf als een (over het algemeen) gelukkig mens beschouwt, vind je een gesprek met een psycholoog misschien niet zo nodig of nuttig.

 

De waarheid is dat therapie niet altijd over dingen hoeft te gaan die niet goed gaan. In veel gevallen kan het bespreken van wat je al gelukkig maakt, je helpen om de meest tevreden en liefhebbende versie van jezelf te worden.

 

Reality check

 

Misschien denk je dat een gesprek met een psycholoog betekent dat je worstelt met je mentale gezondheid of dat je een moeilijk moment in je leven doormaakt. Vaak hebben veel mensen een vaag begrip van hoe therapie kan helpen in verschillende omstandigheden. In feite zijn er vele redenen om met een psycholoog te gaan praten en ze zijn allemaal even belangrijk.

 

Onderzoek toont aan dat als je je openstelt voor een psycholoog, je jezelf en anderen beter kunt begrijpen, moeilijk te interpreteren of steeds terugkerende gedachten kunt verwerken, en je beter in staat bent om te groeien en met tegenslagen om te gaan.

 

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe het zoeken naar psychologische ondersteuning moet worden gezien als vanzelfsprekend in ons dagelijkse leven en als een preventieve vorm van gezondheidszorg. Net zoals naar de sportschool gaan goed is voor je lichaam, is een psycholoog een personal trainer voor je geest. De voordelen hiervan gaan veel verder dan moeilijke periodes.

 

Voorkomen is beter dan genezen

 

Een van onze favoriete gezegden luidt: “De beste tijd om het dak te repareren is als de zon schijnt”. Hoewel de oorspronkelijke filosofie achter dit citaat niet specifiek over geestelijke gezondheid ging, is het algemene idee dat we niet moeten wachten om een potentieel probleem aan te pakken, maar dat we actie moeten ondernemen terwijl de omstandigheden gunstig zijn.

 

Ook is het belangrijk om vóór een eventuele crisis al op je geestelijke gezondheid te letten, zodat je beter in staat bent om met moeilijke momenten in het leven om te gaan. Therapie biedt een plek zonder oordelen waarin je kunt praten over elke situatie of elk probleem en te leren die problemen gemakkelijker te overwinnen om zo je algehele welzijn en levenskwaliteit te verbeteren.

 

Als je nog steeds twijfelt of een gesprek met een psycholoog de moeite waard is, geven we je hier een paar redenen waarom we geloven dat therapie voor iedereen een waardevol hulpmiddel kan zijn. Zelfs als je een gelukkig persoon bent die er nog nooit aan gedacht heeft om in therapie te gaan.

 

✨ Ook interessant: Een praktische gids bij het vinden van je doel in het leven

 

1.      Verbeter je overlevingsmechanismen

 

Onze ervaringen bepalen de manier waarop we met emoties omgaan. Onderlinge relaties en omstandigheden sturen ons vermogen om op een gezonde (of minder gezonde) manier te reageren op grote gebeurtenissen in het leven.

 

Praten met een psycholoog wanneer je mentaal goed in je vel zit, maakt het gemakkelijker om over dingen na te denken en je bewustzijn te verbeteren dan wanneer je een moeilijk moment doormaakt.

 

Therapie biedt een gevoel van veiligheid en helpt je je huidige sociale en emotionele mechanismen te herkennen. Wanneer nodig helpt het je om ze te vervangen door gezondere en effectievere mechanismen.

 

2.      Meer duidelijkheid

 

Zelfs als je een over het algemeen gelukkig leven leidt, is het normaal dat er af en toe dingen zijn die je dwarszitten. Het kan de vervelende gewoonte van je partner zijn, onenigheid in je familie, of een onaangename werksituatie. Omgaan met deze uitdagende situaties kan van invloed zijn op je dagelijkse welzijn en ku je op de lange termijn minder gelukkig maken.

 

Met een therapeut praten helpt je om je emoties op te helderen en te begrijpen. Het kan namelijk heel nuttig zijn om duidelijkheid te zoeken met de hulp van iemand anders.

 

Hoewel familie en vrienden dit tot op zekere hoogte kunnen doen, is een psycholoog opgeleid om te luisteren en onbevooroordeeld hun waarnemingen te delen. Identificeren wat je voelt en waarom is niet alleen een manier om je emoties op een gezonde manier te benoemen, maar ook om ze minder overweldigend te maken en makkelijker te beheersen.

 

3. Motivatieboost

 

Als je momenteel gelukkig bent, waarom zou je dan niet proberen om dat gevoel door te trekken in de toekomst? Misschien heb je een carrière- of relatiedoel voor ogen, of wil je gewoon die goede voornemens die je voor het komende jaar in gedachten had, bereiken.

 

Praten met een psycholoog over je toekomstplannen motiveert je om je beste leven te leiden en je doelen en voornemens te bereiken. Psychologen kunnen je nuttige adviezen geven en technieken aanleren die je kunt toepassen om vooruit te komen en meer betekenis aan je leven te geven.

 

💡 Lees meer: Geen motivatie? Zo blijf je geïnspireerd en betrokken tijdens je werk

 

4.      Interpersoonlijke communicatie verbeteren

 

Door met een psycholoog te praten worden we ons meer bewust van anderen en van hoe we worden gezien de mensen waarmee we een relatie hebben. Ook al heb je misschien geen relatieproblemen, effectief leren communiceren verbeterd bijna elk aspect van je leven. Het komt je werk, je relaties en je algemene tevredenheid ten goede.

 

Therapie is een uitgelezen kans om de manier hoe we omgaan met de mensen om ons heen te verbeteren. Met oefeningen is het mogelijk om effectiever te leren communiceren, door veelgemaakte fouten te vermijden en zowel te leren luisteren als gehoord te worden.

 

5.      Groeien als persoon

 

Het volgen van een psychologisch traject is een manier om de diepten van je geest te verkennen en jezelf beter te leren kennen. Therapie gaat niet zozeer over het veranderen van omstandigheden om je heen, maar over het ontdekken hoe je hiermee omgaat en erop reageert. Daarom is deze reis vooral innerlijk.

 

Naarmate je meer inzicht krijgt in wie je bent, leer je hoe je kunt groeien tot de persoon die je wilt zijn, door je zelfvertrouwen en je gevoel van voldoening te vergroten. Een getrainde psycholoog zal je het inzicht en de middelen geven die je nodig hebt om dit te bereiken.

 

Sharing is caring

 

Gesprekken met een psycholoog worden vaak verkeerd beoordeeld en in verband gebracht met onjuiste vooroordelen die stigmatiserend werken. In feite reiken de voordelen van therapie veel verder dan pijnlijke en ongemakkelijke momenten.

 

Een psycholoog stelt je in staat om je leven te reorganiseren, je te trainen in communicatie, je emoties te benoemen en je gevoelens beter te begrijpen.

 

Het biedt een veilige omgeving waar je kunt nadenken over de complexiteit van je geest en de vaardigheden kunt ontwikkelen die nodig hebt voor moeizame periodes in het leven. Dus, zelfs als je gelukkig bent met je huidige leventje, denk er eens over na om het te proberen voor je toekomstige ik.

 

Een vriendelijke herinnering om in gedachten te houden: therapie is niets om je voor te schamen. Met iemand praten – of je nu een ingrijpende gebeurtenis meemaakt of gewoon het gevoel hebt dat je een beetje hulp nodig hebt – is waarschijnlijk de moedigste, meest zorgzame en meelevende actie die je voor jezelf kunt ondernemen. Wees trots op jezelf dat je die stap kunt zetten.