Stress om je financiële situatie? Deze concrete steun kun je krijgen

21 okt ‘22
6 min
Leefstijl
Arianna Freni
Gecontroleerd door psycholoog Madelief Falkmann
financiële stress
In ons vorige artikel bespraken we het verband tussen mentale gezondheid en financiële onzekerheid. We deelden essentiële tips voor het omgaan met jouw zorgen. 

 

Deze keer nemen we je mee op een meer praktische reis. Wat kunnen professionals voor je betekenen op het gebied van financiën? En welke concrete stappen kun je nemen om financiële druk te verlichten. 

 

Hoe kan een psycholoog helpen?

 

Als je stress of zorgen ervaart vanwege je financiële situatie, kan een psycholoog je goed helpen. Hoewel er geen one-size-fits-all bestaat, zijn er allerlei manieren waarop je kunt onderzoeken hoe je om kunt gaan met jouw situatie.

 

Een psycholoog helpt je om bijkomende zorgen en angsten te verlichten, je financiële gewoonten onder de loep te nemen en andere manieren en te ontdekken om financieel stabiel te blijven.

 

De volgende vijf praktische stappen zet je samen met een psycholoog om aan de slag te gaan met je financiële zorgen: 

 

1. Wees open over de situatie (en normaliseer)

 

Financiële onzekerheid kan ertoe leiden dat je je terugtrekt uit sociale situaties. Terwijl het juist goed is om er met anderen over te praten. Het raakt ons immers allemaal.

 

In je eentje piekeren maakt de situatie vaak alleen maar groter dan ‘ie is. Open over je zorgen praten, is de eerste stap om de situatie te accepteren en actie te ondernemen

 

Een psycholoog helpt je om het gesprek met anderen aan te gaan. Samen kun je ontdekken hoe en met wie je erover wilt en kunt praten en vind je manieren om jezelf constructief uit te drukken.

 

Onthoud: het is goed om de verbinding met anderen op te zoeken. Je hoeft het niet alleen op te lossen. Sterker nog: door je gedachten en ideeën te delen, kunnen anderen je eerder helpen of met je meedenken (en vice versa). 

 

2. Omgaan met stressvolle en uitdagende gedachten 

 

Je gedachten hebben impact op je gevoelens en gedrag. Wanneer negatieve gedachten de overhand krijgen, heeft dat impact op je humeur. Je kunt je verdrietig of gestrest voelen en dat kan zich op allerlei manieren uiten, denk aan mo

 

Een psycholoog helpt je om met deze gedachten om te gaan. Samen verken je wat er omgaat in je hoofd  en word je bewust van jouw gedachtepatronen. Je ontdekt waar ze vandaan komen en wanneer ze op komen zetten, om vervolgens op zoek te gaan naar helpende gedachten die jouw negatieve hersenspinsels kunnen vervangen.

Voorbeeld uit de praktijk

“Eén van mijn cliënten wilde in gesprek vanwege angsten die ze heeft op werk. Tijdens onze eerste sessie werd duidelijk dat haar stress het gevolg was van onzekerheid en haar financiële situatie. Ze werkt al meer dan een jaar in een winkel en onlangs heeft ze te horen gekregen dat ze minder kan werken, wat haar salaris beïnvloedt. 

 

Deze omstandigheden maakte haar angstig en bezorgd, en dat merkte ze ook in haar fysieke welzijn. Haar eerste stap was een bezoek aan de huisarts om daarmee aan de slag te gaan. Tegelijkertijd werkten we samen aan de mentale impact die haar gevoelens hadden

 

We gingen aan de slag met het onderzoeken van haar gedachtepatronen en het vinden van nieuwe, helpende gedachten. Eén van de oefeningen die we deden, was de ‘gedachte-opname’. Een hulpmiddel om je bewust te worden van je gedachten, emoties en gedrag. Telkens als je je angstig voelt, kun je de oefening herhalen.

 

De gesprekken en oefeningen hielpen haar om zich stabieler te voelen en haar gedachten beter te organiseren. 

 

Ook hebben we gewerkt aan het verbeteren van haar communicatie met de mensen om haar heen, waaronder het delen van haal financiële zorgen met haar partner. Iets wat haar hielp om stress te verlichten en zich beter te voelen”, vertelt psycholoog Marina Pacini.

3. Een plan maken

 

Waar maak je je precies zorgen om? Zijn het de rekeningen die je wilt betalen? Het beheren van je inkomsten en uitgaven? Het gesprek aangaan met je manager? Of een goede overeenkomst vinden met je (ex-)partner?

 

Wat het ook is, een psycholoog helpt je met het identificeren van jouw uitdagingen en het aanbrengen van structuur. Samen kijk je naar wat er aan de hand is en wat je precies stress geeft. Je maakt een plan met concrete stappen die je kunt nemen, stelt haalbare doelen en werkt aan blijvende gedragsveranderingen.

 

💡 Op zoek naar een diepere duik in hoe je effectief omgaat met financiële onzekerheid? Bekijk onze masterclass “Hoe ga je om met financiële stress”.

 

4. Doorverwijzen naar de juiste referentiecijfers 

 

Als je worstelt met het beheren van je budget en geen overzicht hebt op je inkomsten en uitgaven, doe je er goed aan om professionele hulp te zoeken. Financiën zijn nu eenmaal ingewikkeld. Het is niet gek als je door de bomen het bos niet ziet. 

 

Er zijn allerlei instanties die je kunnen helpen. Afhankelijk van je situatie kan een psycholoog je doorverwijzen naar de juiste organisatie of expert.

 

Zo kan een budgetcoach je helpen om een langetermijnstrategie te maken op basis van jouw situatie. Samen kijk je naar jouw wensen en behoeften en maak je een passend plan voor de toekomst. Dit geeft overzicht en haalt een last van je schouders. 

 

Wat kun je verwachten van een budgetcoach?

 

Een budgetcoach helpt je financiële rust te bereiken door doelen te stellen en, misschien nog wel belangrijker, om je eraan te houden. Ze begeleiden je bij het opstellen van een concreet plan dat werkt voor jou. Daarnaast helpen ze ook bij de emotionele aspecten van financieel beheer.

 

Het doel is om een duurzame gedragsverandering teweeg te brengen door middel van nieuwe, gezondere gewoontes. Dit varieert van de manier waarop je boodschappen doet tot het annuleren van abonnementen en het beheren van je schulden.

 

In het algemeen zijn er drie sessies nodig om goed inzichten in de situatie te krijgen en een realistisch plan van aanpak te maken. Of je nu een individu of een bedrijf bent, je kunt altijd een transparant overzicht van je financiële situatie verwachten.

Indika Vermeij, budgetcoach bij BudgetcoachIAM, legt uit dat een coachingstraject altijd op maat wordt gemaakt op basis van de behoeften van de klant. 

 

“Het is mijn rol om erachter te komen waar de financiële problemen vandaan komen en wat er precies nodig is”, vertelt Indika. “Ik creëer mentale rust door concreet advies te geven. Hoe uitdagende de situatie ook is, je hebt altijd een keuze.”

 

Maar een budgetcoach kost óók geld, toch? Dat klopt. Indika wijst erop dat je samen onderzoekt waar er mogelijkheden zijn om te bezuinigen en besparen. Op die manier kun je geleidelijk betalen, zonder rente en extra kosten.

5. Zorg goed voor jezelf

 

Je financiële zorgen verdwijnen niet van de ene op de andere dag. Omgaan met stress en uitdagende situaties is een leerproces dat komt met vallen en opstaan. Een leerproces waarin je niet moet vergeten om ook goed voor jezelf te blijven zorgen, zowel fysiek als mentaal.

 

Een psycholoog herinnert je eraan om goed voor je lijf en geest te zorgen. Denk aan het nemen van voldoende rust, gezond eten en genoeg beweging. Zo kun je samen mindfulness beoefenen of ademhalingsoefeningen doen om direct spanning te verlichten.

 

Vind een nieuwe balans

 

Financiële onzekerheid kan overweldigend zijn, maar gelukkig kun je allerlei acties ondernemen om de controle terug te krijgen, om te gaan met je gedachten en spanning los te laten.

 

Creëer overzicht in je inkomsten en uitgaven, blijf op de hoogte van je financiële situatie en vervang je negatieve gedachtepatronen met nieuwe, helpende gedachten. En vergeet jezelf niet along the way. Zo ontwikkel je langzaam maar zeker een nieuwe balans in je leven die werkt voor jou.

 

✨ Wil je wat extra ondersteuning en je individuele zorgen bespreken? Boek een consult met een van onze psychologen. Wij zijn er om je te helpen.