Hoe blijf je positief in je bovenkamer met al dat oorlogsnieuws?

22 apr ‘22
3 min
Gijs Coppens
De pandemie staat nog maar net op sluimerstand of een nieuwe bron van somberheid domineert het nieuws, de oorlog in Oekraïne. Een 54-jarige man vraagt zich af: hoe zorg ik ervoor dat ik niet al te neerslachtig word van de hele dag oorlogsnieuws?

 

Filosoof Rolf Dobelli schreef in zijn essay Vermijd het nieuws in 2010 al dat de constante stroom aan slecht nieuws je lichaam in een toestand van chronische stress brengt. Zijn advies: vermijd het nieuws maar helemaal, daar word je een stuk gelukkiger van. Maar wat als je wel op de hoogte wil blijven? Hoe voorkom je dan dat bijvoorbeeld oorlogsleed op televisie en in de krant je gemoedstoestand regeert?

 

“Wanneer je stemming gedurende de hele dag neerslachtig is vanwege het nieuws, je prikkelbaar bent, slecht slaapt en je concentratie afneemt, ben je eigenlijk al een grens overgegaan”, stelt Bjarne Timonen, gezondheidszorg- en mediapsycholoog en auteur van het boek De leefstijlgids tegen somberheid.

 

Het is volgens hem niet gek dat veel mensen die grens pas te laat herkennen. “De constante nieuwsstroom veroorzaakt bij veel mensen een negatieve aandachtsbias. Dat houdt in dat met name negatieve berichten je aandacht trekken en het moeilijk is om je daarvan los te wrikken. Mensen denken dan vaak dat het vergaren van zo veel mogelijk kennis ze meer controle geeft over een spannende situatie. Maar dat is een illusie. Die kennis beïnvloedt vooral je wereldbeeld, en dat zorgt bij velen voor een somber gevoel.”

 

Selectieve nieuwsconsumptie

 

De angst om de controle te verliezen is volgens Timonen logisch, maar onnodig. “De oorlog komt ineens heel dichtbij, maar we leven nog steeds in een veilig land. Dan hoef je niet iedere minuut op de hoogte te zijn. Als er ineens wel een dreiging is, hoor je dat vanzelf wel, van je buren of door het luchtalarm, daar heb je het nieuws niet per se voor nodig.”

 

Wie wel op de hoogte wil blijven, kan dat het best selectief doen. “Het is heel belangrijk om jezelf te begrenzen”, zegt Gijs Coppens, gezondheidszorgpsycholoog en oprichter van OpenUp, een aanbieder van laagdrempelige psychologische hulp.

 

“Een keer per dag de krant lezen is voldoende om een samengevat beeld te krijgen van wat er speelt in de wereld.” En pushmeldingen van je nieuwsapps? “Uitzetten”, zegt Coppens resoluut.

 

Stoppen met doomscrollen

 

In 2020 riep Oxford English Dictionary het woord doomscrolling uit tot woord van het jaar. Het is een typisch 21ste-eeuws fenomeen, en betekent letterlijk het scrollen door nare nieuwsberichten op sociale media tot je eraan onderdoorgaat. Ook op dat vlak valt wat te winnen.

 

“Het is een soort verslaving”, stelt Timonen. “Maar het is er wel eentje die je relatief makkelijk kan inperken. Volg in plaats van al die nieuwskanalen gewoon eens wat honden- of kattenaccounts.”

 

Daar sluit ook Coppens zich bij aan. “Afwisseling is goed voor je. Lees bijvoorbeeld in het weekend alleen de sport- en cultuurpagina’s van de krant, of kijk het jeugdjournaal, dat alles wat lichter brengt. Zo kan je zelf de scherpe randjes ervan afhalen.”

 

Lees het artikel op de website van Trouw.