Plezier op werk én goed presteren: hoe combineer je die twee?

29 apr ‘21
4 min
Werkprestaties
Myrthe Weijschedé
plezier-en-goed-presteren

Werk komt met taken en verantwoordelijkheden, maar om productief te blijven is samen lol maken ook erg belangrijk. Waarom is dit zo en hoe zorg je voor een goede balans tussen prestatie en plezier?

 

Je hebt een baan om bepaalde taken uit te voeren, daarvoor word je betaald. Toch kun je als mens niet alleen maar productief zijn. Samen plezier maken is ook erg belangrijk: het speelt een grote rol in het werkgeluk, bovendien draagt het juist bij aan de productiviteit. 

 

Vrolijke mensen zijn productiever, meer betrokken en creatiever

 

Elke organisatie wil een omgeving creëren waarin mensen kunnen groeien en bloeien en doelstellingen worden gehaald. Investeren in een cultuur waar plezier en werkgeluk hoog in het vaandel staan, is hierbij essentieel. 

 

Wanneer mensen zich happy voelen op werk, zijn ze gezonder, productiever en creatiever. Plezier op werk zorgt er bovendien voor dat mensen zich meer betrokken voelen en aardiger zijn voor elkaar. Waarom is dit zo?

 

Plezier zorgt voor meer connectie, tevredenheid en purpose

 

Ten eerste zorgt samen plezier maken voor een betere onderlinge connectie. Mensen blijven sociale dieren, het is een basisbehoefte om contact met elkaar te maken en bij een groep te willen horen. Dit sociale contact zullen we altijd nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Ook in de digitale wereld zijn er genoeg opties om voor plezier en verbinding te zorgen, al heeft het extra aandacht nodig.

 

Plezier op werk maakt daarnaast dat medewerkers zich blijer en meer content voelen in hun baan. Werktevredenheid is een grote voorspeller voor performance en het verlaagt de kans op verzuim of vertrek. Je bent tenslotte graag aanwezig op een plek waar het prettig is om te zijn. 

 

Ook draagt een werkklimaat waarin ruimte is voor plezier en fun bij aan een gevoel van ‘purpose’: werk wordt als meer zinvol ervaren wanneer het zich afspeelt in een prettige (digitale) omgeving. Het motiveert medewerkers om in een betere flow te komen en om productiever te zijn en blijven.

 

Hoe bevorder je het werkplezier én de productiviteit? 4 tips

 

Als HR-professional is het belangrijk om plezier op werk te stimuleren, maar hoe zorg je ervoor dat het niet ten koste gaat van de productiviteit? 

 

1. Stel haalbare doelen en vier successen

 

Het halen van targets en deadlines geeft altijd voldoening en het draagt in grote mate bij aan het werkgeluk. Wanneer de doelen niet of moeilijk haalbaar zijn, krijg je een tegenovergesteld effect: frustratie, boosheid of gevoelens van onzekerheid. 

 

Zorg dus dat werk haalbaar blijft en maak het leuk: stimuleer de positiviteit van de kleine stappen en vier de behaalde doelen en successen. Maak hier bewust tijd voor vrij of creëer speciale momenten op de vrijdagmiddagborrel.

 

2. Relativeer en ontlaad met humor

 

Lachen is gezond! Door te lachen komen er stoffen in de hersenen vrij waaronder de ‘happy hormones’ endorfine, serotonine en dopamine. Ze hebben een kalmerend en pijnstillend effect en zorgen voor een ontspannen, zorgeloos en opgewekt gevoel. Bovendien versterkt lachen je immuunsysteem, alleen glimlachen heeft al een (bewezen) positief effect heeft op je gezondheid.

 

Geef medewerkers de ruimte voor het onderling delen van grappige filmpjes en weetjes. Dit kun je als HR zelf ook stimuleren door het mee te nemen in de communicatie richting werknemers, in mails en nieuwsbrieven. Vergeet bovendien je eigen glimlach niet, want goed te weten: lachen werkt aanstekelijk. 

 

3. Zorg voor (kleine) momenten van ontspanning

 

We kunnen niet honderd procent van de tijd productief zijn, juist de momenten van ontspanning zijn belangrijk om werk leuk te houden en te kunnen blijven presteren. Geef medewerkers dan ook voldoende ruimte en autonomie om hun momenten van ontspanning te kiezen, bijvoorbeeld door te gaan wandelen, mediteren of koffie te drinken met een collega. 


Je kunt werknemers ook vragen om elke dag iemand iets in te laten brengen, denk aan samen de tijd nemen om te luisteren naar iemands favoriete nummer. Een (korte) pauze geeft je hersenen de mogelijkheid om te resetten en informatie te verwerken, zodat je daarna weer met volle aandacht verder kunt gaan met werk.

 

4. Organiseer leuke sociale activiteiten

 

Een dag waar je het echt leuk gehad hebt op werk draagt veel langer bij aan een positieve gemoedstoestand dan een dag waarop je heel productief geweest bent. Organiseer vanuit HR regelmatig leuke activiteiten, zoals spellen, quizzes of teamuitjes. De huidige omstandigheden vereisen uiteraard wel een creatieve aanpak voor het faciliteren van (werk)plezier. 

 

Online en op afstand is ook veel mogelijk, zoals online spelletjes, online escape rooms of een digitale pubquiz op de vrijdagmiddag, met grappige vragen en weetjes over de organisatie en collega’s. Denk bijvoorbeeld ook aan het thuissturen van attributen, zoals een pakket voor een gezamenlijke (online) wijnproeverij. Probeer creatief te blijven en maak er wat leuks van!

 

Wil je weten wat OpenUp voor jouw bedrijf kan betekenen? Lees er alles over via: OpenUp voor bedrijven.