Hoe ga je om met je emoties als je ontslagen wordt?

18 jul ‘22
4 min
Werkprestaties
Annemarie Andre
Gecontroleerd door psycholoog Marina Pacini
A woman is holding a balloon, looks at it in a melancholic way.
Ontslagen worden voelt vaak als een nare scheiding. Of je je ontslag nu zag aankomen of niet, het kan een hoop emoties losmaken, zoals boosheid en verbazing. Ook kan het verliezen van je baan gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Tijdens de Grote Depressie, toen veel bedrijven hun deuren moesten sluiten en werknemers moesten laten gaan, stegen de symptomen van depressie in Europa met 3,4 procent. 

 

In dit artikel vertellen we je hoe je omgaat met de emotionele nasleep van ontslag en hoe je er weer bovenop komt.

 

Wie wordt het hardst geraakt?

 

Het maakt meestal niet uit hoe lang je bij het bedrijf werkt, hoe leuk je je baan vindt of hoe goed je met je collega’s kunt opschieten. Medewerkers met minder zelfvertrouwen en eigenwaarde worden meestal het hardst geraakt door ontslag. Zij zijn zeer kritisch op zichzelf en zijn daardoor geneigd aan hun eigen talenten skills te twijfelen.

 

Werknemers met veel zelfvertrouwen krabbelen over het algemeen gemakkelijker op. Ze geloven meer in zichzelf, waardoor ze zich makkelijker staande houden in moeilijke tijden.

 

Psycholoog Marina Pacini deelt tips en strategieën om om te gaan met de emotionele impact van een ontslag. Ook vertelt ze je hoe je de draad weer kunt oppakken.

 

1. Geef je gevoelens de ruimte

 

Ook al was je misschien al niet meer zo blij met je baan, een plotseling ontslag kan alsnog een schok zijn en inslaan als een bom. “De eerste stap om je emoties te verwerken is om ze te erkennen en proberen te begrijpen waar ze vandaan komen”, legt Marina uit.

 

Gun je gevoelens de ruimte, bijvoorbeeld door een ommetje te maken, met iemand over je emoties te praten, of een rustige plek te vinden en na te denken over je volgende stappen.

 

“Zorg ook goed voor jezelf”, voegt Marina toe. “Een uitdagende periode als deze vraagt veel van je. Beloon jezelf daarom voor de manier waarop je met gevoelens omgaat en het harde werk dat je doet. Jezelf belonen is een goede manier om een emotionele periode af te sluiten.”

 

2. Praat erover met vrienden

 

Je emoties delen met anderen is een goede manier om iets naast je neer te leggen en af te kunnen sluiten. Ontslagen worden kan nu eenmaal gebeuren en is niets om je voor te schamen.

 

Zelfs de meest succesvolle CEO’s en managers zijn wel eens ontslagen. Denk bijvoorbeeld aan Apple oprichter Steve Jobs, en de hoofdredactrice van VOGUE, Anna Wintour, die de ervaring zelfs omschreef als een verrijking van haar karakter.

 

Schroom ook zeker niet om mensen in je netwerk om steun te vragen. Het kan je zomaar een nieuwe kans opleveren!

 

3. Maak tijd voor jezelf

 

Voordat je je ergens overheen kunt zetten, moet je eerst weten wat hetgeen precies is. “Vanuit psychologisch oogpunt brengt een ontslag over het algemeen gevoelens van tekortkoming en twijfels aan jezelf met zich mee”, legt Marina uit. “Dit komt door een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfcompassie.”

 

Neem dus de tijd om actief aan deze punten te werken. Als je financiële situatie het toelaat, kun je een paar weken wachten met het zoeken van een nieuwe baan. Je hebt dan meer tijd om de ervaring emotioneel te verwerken, je behoeften en wensen te ontdekken en te bepalen wat je volgende stappen zijn.

 

Tip: Aarzel niet om ondersteuning in te schakelen in deze lastige periode door een afspraak te maken met een van onze psychologen.

 

4. Houd een routine aan

 

Eindelijk eens lekker uitslapen en ontbijten met pizza? Geen goed idee! De neiging om je routine overboord te gooien als je ontslagen wordt, is niet altijd even zinvol.

 

Bij een ontslag verlies je al deels enkele (gezonde) werkgerelateerde functies (volgens academicus Marie Jahoda gaat het daarbij om structuur, doelen, sociale contacten, status en je dagelijkse bezigheden) dus een routine is een handig hulpmiddel om je goed te voelen.

 

Zorg goed voor je mentale gezondheid door gezonde gewoontes in stand te houden, zoals sporten, gezond eten en het onderhouden van sociale contacten.

 

5. Zaken op orde stellen

 

Ok, je bent van de eerste schok bekomen, wat nu? Er zijn meerdere positieve stappen die je kunt nemen om de draad weer op te pakken. “Na de eerste fase van het accepteren en toelaten van emoties, is de meest efficiënte actie die je kunt ondernemen het op orde stellen van alle zaken”, zegt Marina. 

 

Stel jezelf de volgende vragen: “Wat zijn mijn volgende stappen? Wat zoek ik in mijn volgende baan? Waar begin ik mijn zoektocht naar een nieuwe baan?” Werk je cv bij en richt je tot je netwerk: je volgende carrièrekans ligt voor het grijpen!