Moeite om je aan je mindfulness-routine te houden? Zo lukt het wel

27 jun ‘22
6 min
Mindfulness
Arianna Freni
Gecontroleerd door psycholoog Pia Linden
Je kent het wel: je hoort voor de honderdste keer in een artikel, een video, van een kennis of in een podcast over de eindeloze voordelen van mindfulness. Dit is hét moment om te beginnen met mediteren. Wat houd je nog tegen?

 

De eerste paar dagen vergaat het je prima. Iedere ochtend sta je even stil bij het moment, je gedachten en haal je diep adem. Na een week sla je een dagje over, want wat maakt die ene keer nou uit? Voor je er erg in hebt snooze je de reminder op je telefoon al zo lang dat je er niet meer over nadenkt om er überhaupt iets mee te doen. Totdat je weer een prikkel voorbij ziet komen over de voordelen van meditatie en de cirkel zich nogmaals herhaalt. Herkenbaar?

 

Hoe komt het toch dat we het zo lastig vinden om ons aan een routine vast te houden, zelfs als deze goed voor onze gezondheid is? Psycholoog en mindfulness coach Pia Linden deelt haar inzichten en tips om van mindfulness een gewoonte te maken.

 

Waarom (dagelijks) mediteren goed voor ons is

 

De meeste mensen zijn zich bewust van de voordelen van meditatie. Vele onderzoeken hebben al aangetoond dat mediteren stressverlagend en concentratieverhogend is. 

 

Mediteren beïnvloedt daarnaast ook je humeur, zelfbewustzijn, emoties, slaapritme en pijntolerantie op een positieve manier. 

 

Leuk weetje: uit recent onderzoek blijkt dat dagelijks mediteren je hersenen letterlijk ten goede kan veranderen, waardoor functies als geheugen en aandacht verbeteren.

 

“Het is belangrijk om te weten dat meditatie op vele manieren kan worden beoefend”, zegt Pia. “Denk aan mediteren, maar ook door andere oefeningen te doen.”

 

Mindfulness houdt in dat je de keuze maakt om in het hier en nu te leven en niet oordeelt. Dat klinkt geweldig, maar waarom vinden we het dan zo moeilijk om er een gewoonte van te maken?

 

Het gaat allemaal om de juiste mindset

 

“Het gebeurt zo vaak dat we een nieuw project starten of een nieuwe weg inslaan, vol goede moed en motivatie” zegt Pia. “Naarmate de tijd vordert, blijft er niet veel meer over van die eerdere motivatie en wordt het pittiger om de routine vol te houden. We vallen terug in oude patronen waar we juiste vanaf wilden.” 

 

Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het is uitdagender voor je hersenen om iets anders te doen, dan te doen wat je al vele malen eerder hebt gedaan. Mensen zijn nou eenmaal gewoontedieren. 

 

Ook kun je het gevoel hebben dat je eigenlijk niets doet terwijl je mediteert. Misschien denk je dat je tijd aan het verspillen bent die je nuttiger had kunnen besteden. Dit is natuurlijk niet helemaal waar.

 

Meditatie geeft je de mogelijkheid om een stukje helderheid en kalmte terug te vinden. Het is een manier om je bewust te worden van je gedachtes en meer inzicht te krijgen in je gedragspatronen, reacties en emoties.

 

Ook interessant: 6 tips voor meer mindfulness in je leven

 

“Naarmate we langer hetzelfde gedrag vertonen, versterken we de neurologische verbindingen in onze hersenen”, legt Pia uit. “Na een tijdje wordt alles automatisch in banen geleid, zoals op een snelweg. Een nieuwe verbinding kan worden gezien als een zandweggetje. Eén van deze twee is natuurlijk fijner om over te rijden. Vooral wanneer het leven even in de weg zit en je druk bezig bent met alledaagse taken. Het is dan aantrekkelijker om toch die snelweg weer te pakken.” 

 

Maak het realistisch

 

“Je zou iedere dag 20 minuten moeten mediteren. Behalve als je het druk hebt, maak er dan een uur van.” – Zen uitdrukking

 

Deze quote zegt iets over de tijd waarin we leven. We zijn drukker dan ooit, altijd bezig met onze to-do’s, doelen en nemen weinig tijd om even ‘uit’ te staan.

 

In een oceaan van prikkels en informatie kan een mindfulnessroutine je helpen om een staat van zelfbewustzijn te bereiken: met je aandacht in het hier en nu zijn, zonder te oordelen.

 

“Bewust leven in het moment is nooit een slecht idee” zegt Pia. “Maar dit betekent niet dat je de hele dag op een meditatiekussentje hoeft te zitten, dat is ook niet realistisch.”

 

Dus, wanneer je even vastloopt, vind je hier een aantal bruikbare tips die je helpen om nieuwe gewoontes makkelijker vol te houden.

 

1. Kleine stapjes

 

Begin klein en wees realistisch: kijk naar wat er daadwerkelijk in jouw schema past. Je kunt al leren om je volledige aandacht ergens op te vestigen door simpelweg iedere dag een paar minuten te concentreren op wat er om je heen gebeurt.

 

2. Twee in één

 

Eén van de makkelijkste manieren om een nieuwe gewoonte aan te leren is door deze te combineren met iets waar je al aan gewend bent om te doen. Zo kun je bijvoorbeeld iedere dag na het tandenpoetsen een oefening doen.

 

Wanneer deze twee acties met elkaar geassocieerd worden, is het makkelijker om een routine op te bouwen. Het fijne aan deze techniek is dat je het kunt toepassen op bijna iedere gewoonte die je al hebt. Denk aan naar werk fietsen, je eerste kop koffie in de ochtend of een boek lezen voor het slapengaan.

 

3. Plan je moment van mindfulness

 

Kies voor jezelf een vaste dag en vast tijdstip waarbij je mediteren niet ziet als een klusje dat gedaan moet worden, maar een fijn moment om te kunnen ontspannen.

 

Ben je geen ochtendmens? Dwing jezelf dan niet om direct na het opstaan te mediteren. Kies er in plaats daarvan voor om tien minuten voor het slapengaan je hoofd leeg maken met een korte meditatie. Wees begripvol naar jezelf toe en kies een moment dat bij jou past.

 

💡 Tip: Plan een mindfulness sessie met een van onze psychologen om je te helpen een routine op te bouwen

 

4. Definieer hoe en waarom

 

Definiëren wat mindfulness voor jou kan betekenen, draagt bij aan het verhogen van je intrinsieke motivatie en geeft je meer kans om je aan je routine te houden. Hoe duidelijker je plan is, hoe groter de kans dat je het volhoudt.

 

Neem een momentje om je doel te omschrijven voordat je begint: Vandaag wil ik mediteren omdat…

 

5. Beloon jezelf

 

Als beginner kun je ervoor zorgen dat mindfulness een plezierige gewoonte wordt door jezelf te belonen na iedere sessie. Na een tijdje associëren je hersenen het plezier van de beloning met de mindfulnessoefening, waardoor je elke keer in de juiste stemming bent.

 

✨ Mindfulness een keertje uitproberen? Probeer deze 5-4-3-2-1 oefening. Het duurt maar vijf minuten!

 

Go with the flow

 

Het laatste advies (en dit kunnen we niet vaak genoeg herhalen) is om begripvol en geduldig te blijven naar jezelf toe. Probeer te focussen op het moment en welke voordelen je uit mindfulness haalt. Je hoeft je niet minder succesvol te voelen als je een keertje overslaat. Niemand is perfect.

 

Is mediteren een gezonde gewoonte? Zeker. Betekent het het einde van de wereld als je het eens vergeet? Absoluut niet. Luister goed naar je eigen gevoel en wat jouw lichaam zegt. Je kunt mindfulness niet goed of fout doen.

 

Samen oefenen? Neem deel aan onze mindfulness groepsconsulten.