Je dromen najagen als je 30 bent (en daarna)

16 aug ‘22
5 min
Zelfvertrouwen
Zingeving
Gabie Rudyte
Gecontroleerd door psycholoog Ida Dommerholt
Je dromen najagen
Onze twintiger jaren worden vaak gezien als het beslissende decennium. Het is een periode waarin we onszelf ontdekken, op avontuur gaan en de basis leggen voor onze carrière. We verlaten de middelbare school, het ouderlijk huis en beginnen een eigen leven op te bouwen.

 

Maar wat gebeurt daarna? Wat als we tien, twintig of dertig jaar gewend zijn geraakt aan een bepaalde carrière of levensstijl, maar toch een andere richting in willen slaan? Is het te laat om risico’s te nemen en een nieuwe koers te volgen?

 

Groei = verandering

 

Het is eigenlijk verbazingwekkend (en ook wat onrealistisch) dat we in onze prille tienerjaren al keuzes maken die de rest van ons leven bepalen. Sommigen vinden al vroeg hun passie en hebben daar hun hele leven plezier van, maar anderen hebben meer tijd nodig voordat ze weten wat ze precies willen doen.

 

Denk maar eens terug aan toen jij nog een tiener was. Deze levensfase staat in het kader van allerlei veranderingen, groei en het beantwoorden van de grote vraag “wie ben ik en wat wil ik?”. Elk jaar en elke ervaring leerde je iets over wat je wel en niet leuk vond. Welke schoolvakken interesseren je wel of niet, welke vriendschappen waren belangrijk voor je en welke hobby’s passen bij je.

 

Naarmate we opgroeien, leren we onszelf steeds beter kennen. Tegen de tijd dat we twintig worden, zijn we niet meer dezelfde persoon als in onze tienerjaren. En zo veranderen onze voorkeuren en interesses voortdurend. Daarom is het niet meer dan normaal dat we op ons 30ste of 40ste niet meer dezelfde persoon zijn als toen we twintig waren.

 

De twee levenshelften

 

Dr. Stein, een psychoanalyticus aan de International School for Analytical Psychology in Zürich, legt uit dat het leven in twee helften kan worden verdeeld. 

 

De eerste helft gaat over het vinden van een weg in onze traditionele sociale rollen, zoals een eerste baan krijgen, een romantische relatie aangaan of kinderen krijgen. We ontdekken wie we zijn door conventionele wegen te bewandelen en te ontdekken wat bij ons past.

 

🌟 Ook interessant: Tips van een psycholoog: authentiek jezelf zijn

 

In de tweede helft ontsnappen we aan de norm en ontwikkelen we onze individualiteit. Misschien streven we naar een tweede carrière, krijgen we nieuwe hobby’s of verhuizen we naar een andere stad of ander land. We maken andere persoonlijke ontwikkelingen door. In deze periode gaat het om het zoeken naar het onbekende. We transformeren in ons ware zelf.

 

Juist nu weet je wat je wil

 

Het lijkt misschien eng om op je dertigste, veertigste, vijftigste of zestigste, je leven of carrière een andere wending te geven, maar je gedachtes en overtuigingen over de verandering creëren meer angst dan de verandering zelf. 

 

Verandering is een natuurlijk onderdeel van ons leven. Psycholoog Ida Dommerholt verklaart: “Op latere leeftijd ken je jezelf veel beter dan als je twintig bent. Dit helpt je bij het vinden van een nieuwe richting in het leven die echt bij je past.”

 

Na jaren van experimenteren en verschillende dingen proberen, weet je meer dan ooit wie je bent en wat je wilt. En dat is geweldig. Het is nooit te laat om het leven opnieuw te ontdekken.

Volgens een rapport van het National Center of Education Statistics is 17 procent van de deeltijdstudenten die een universitaire opleiding volgt 35 jaar of ouder.

Hoe je beperkende gedachtes en overtuigingen overwint

 

Op je dertigste van carrière wisselen of op je veertigste besluiten weer een studie te volgen, zijn beslissingen die vaak gepaard gaat met angstige of onzekere gevoelens. Maar maak je geen zorgen, dat is volkomen normaal. Je maakt immers een belangrijke keuze in je leven en er gaat van alles veranderen. Daar horen intense gevoelens bij.

 

“Erken dat verandering altijd gepaard gaat met weerstand. Het kost tijd om je aan te passen, ook als jij zelf die verandering veroorzaakt”, vertelt Ida. Het helpt om de gedachtes en gevoelens die bij je naar boven komen te onderzoeken. Ida deelt tips hoe je dit kunt doen:

 

1. Ga na wat je tegenhoudt

Welke overtuigingen komen bij je op als je overweegt een nieuwe carrière te beginnen, terug naar school te gaan, of je baan op te zeggen om te gaan reizen? Gedachtes als ‘het is te laat’, ‘ik ben te oud’, of ‘wat zullen andere mensen wel niet denken’ komen misschien voorbij. Vraag jezelf af welke dingen je jezelf wijsmaakt en je tegenhouden om die grote verandering te maken.

 

2. Besef dat het slechts een gedachte is

Die beperkende gedachten staan vaak op repeat in je hoofd en dat veroorzaakt spanning. Het goede nieuws is dat het slechts opvattingen zijn die jij jezelf wijsmaakt. En daar kun je wat aan doen.

 

3. Daag je opvattingen uit

Vraag jezelf af: “Wat als deze opvatting onterecht is? Wat als het tegenovergestelde waar is?” Misschien is jouw beperkende overtuiging dat je te oud bent om een nieuwe studie te volgen. Daag dit dan uit door jezelf af te vragen: “Is het echt te laat? Als ik 40 jaar op deze planeet leef en er nog minstens 40 te gaan heb, ben ik dan niet net begonnen?” 

 

Draai zo je gedachten om en laat ze vóór je werken. Doe deze oefening telkens als je onzeker, in de war of bezorgd bent over de keuze om die sprong in het diepe te wagen en die grote verandering te maken waar je zo naar verlangt.

 

👉 Dit vind je misschien ook leuk: Zo ga je staan voor wat jij belangrijk vindt (en leer je jezelf beter kennen)

 

Het is nooit te laat

 

De meesten van ons hebben wel eens gehoord van Vera Wang, een modeontwerpster die vooral bekend is door haar iconische trouwjurken. Maar wist je dat ze pas op haar 40ste besloot om bruidsjurken te gaan ontwerpen?

 

Net voor haar 40ste verjaardag stond Vera Wang op het punt om te trouwen en had moeite om een trouwjurk vinden die ze mooi vond. Haar vader zag het direct als een zakelijke kans, maar Vera aarzelde. “Ik dacht dat het te laat voor me was”, vertelt ze in een interview.

 

Met de steun van haar vader besloot ze het risico toch te nemen. Als Vera Wang haar beperkende gedachte zou hebben gevolgd, zou ze de carrièreswitch nooit hebben gemaakt. Laat staan dat ze dan haar mode-imperium zou hebben opgebouwd.

 

Het is nooit te laat om je doelen opnieuw te ontdekken en een andere richting in te slaan. Sta achter de veranderingen die je zoekt en daag je beperkende opvattingen uit. Als je nog wat extra inspiratie nodig hebt, kijk dan deze TED-talk van Paul Tasner, die op 66-jarige leeftijd zijn start-up oprichtte en ondernemer werd.  

 

Kun je steun gebruiken bij grote veranderingen in jouw leven? Boek dan een sessie met Ida of één van onze psychologen.