Zo laat je (hoge) werkdruk los en geniet je weer van je werk

4 nov ‘22
5 min
Stress en piekeren
Werkprestaties
Lisanne van Marrewijk
Gecontroleerd door psycholoog Judith Klenter
illustratie van vrouw die een hoge werkdruk ervaart
De manier waarop je omgaat met (hoge) werkdruk en tegenslagen heeft invloed op hoe je je voelt. En dat heeft weer invloed op je werk en de druk – en daarmee stress – die je ervaart. Een vicieus cirkeltje dus. Maar dat betekent niet dat je met die stroom van de cirkel mee moet deinzen. Integendeel. Vicieuze cirkels zijn er om doorbroken te worden. En al helemaal als het cirkels van stress zijn. 

 

Stress houdt ons allemaal bezig. Ook als je de baan van je dromen hebt en je je werk geweldig vindt. Staat de hoge werkdruk je werkplezier in de weg? Psycholoog Judith Klenter legt uit wat je kunt doen.

 

Hey, werkdruk is oké

 

We hebben het allemaal wel ‘s druk op werk. Misschien omdat er bijkomende taken op je afkomen, misschien omdat je jezelf extra wilt bewijzen, misschien omdat je een nieuwe rol hebt die veel van je vraagt.

 

En die druk is oké, meent Judith. “Je hebt een bepaalde mate van positieve stress nodig om goed te kunnen focussen en alert te zijn. Het maakt adrenaline vrij en stoomt je klaar om actie te ondernemen.”

 

Allemaal positief dus. Maar er zijn ook momenten dat de werkdruk te hoog wordt. Of te lang aanhoudt. Momenten waarop het je belemmert en je het overzicht kwijt raakt, bijvoorbeeld. Of als je merkt dat je je werk niet meer los kunt laten. 

 

💡 Meld je aan voor de mini-course: Verlicht je stress in 5 dagen

 

Het verschil tussen positieve werkdruk en (te) hoge werkdruk

 

“Positieve stress maakt je klaar om te gaan. Om te presteren en je best te doen. Dit betekent dat de stress na de prestatie ook weer afneemt”, vertelt Judith. Denk aan stress bij een examen, een belangrijke presentatie of een strakke deadline. 

 

“Als je langere tijd hoge werkdruk ervaart, is het voor je lichaam lastig om het verschil te maken tussen spanning en ontspanning. Dit betekent dat de spanning langer op hetzelfde niveau blijft, ook als de gebeurtenis waar je gespannen voor was weer voorbij is”, gaat de psycholoog verder.

 

Je hebt dan langere tijd nodig om te herstellen. Als je die tijd niet hebt doordat de werkdruk hoog is en je maar blijft doorgaan, merk je dat de kwaliteit van je werk daaronder lijdt. Met als gevolg dat je in die vicieuze cirkel terechtkomt.

 

Maar zoals we al zeiden: die cirkel kun je doorbreken. Er zijn (gelukkig!) allerlei manieren om die hoge werkdruk en gevoelens van stress los te laten. 

 

Van onderzoeken waar de druk vandaan komt, tot het nemen van (kleine) acties. “Soms kan zoiets simpels als een dag rust nemen al goed helpen”, tipt Judith.

 

Meer lezen: Wanneer neem je een mental health day (en hoe doe je dat?)

 

Ervaar je hoge werkdruk?

 

Ruim eenderde van werkend Nederland geeft een hoge werkdruk aan als reden om te verzuimen, blijkt uit onderzoek van TNO (2020). In totaal verzuimden we tesamen zo’n 9,4 miljoen dagen, omdat werkdruk ons teveel werd. 

 

Cijfers die erop wijzen dat we om willen leren gaan met stress en werkdruk. Belemmert de druk je werkplezier? Judith tipt concrete acties die je vandaag nog kunt ondernemen.

 

1. Accepteer dat het er is

 

Ik ken maar weinig mensen met een stressvrije baan. Accepteren dat een hoge werkdruk onderdeel is van je werk – en dat je dus op zoek wilt naar manieren om zo goed mogelijk met die stress te dealen – is stap één. 

 

En het feit dat je dit artikel leest, betekent dat je stap één al hebt gezet.

 

Acceptatie zorgt voor verlichting en maakt het makkelijker om manieren te vinden om met je emoties om te gaan, terwijl verzet je stressgevoelens juist voedt. 

 

Erken de trigger. Erken de situatie. Erken je emoties en gevoelens. En laat de stress er zijn. Dit artikel van Psychology Today helpt je om stress te accepteren voor wat het is.

 

2. Neem je werklast onder de loep

 

Als je meer werk hebt dan er in jouw werkweek past, is het logisch dat je de nodige werkdruk ervaart. Neem dus je werklast onder de loep en word je bewust van de taken die je hebt en projecten die je leidt. 

 

Zit je vol? Neem dan geen nieuwe projecten meer aan. Leer nee zeggen. Communiceer dit op een vriendelijke en duidelijke manier aan collega’s die iets van je nodig hebben en ga erover in gesprek met je manager of leidinggevende.

 

“The difference between successful people and really successful people is that really successful people say no to almost everything.” – Warren Buffet

 

3. Prioriteren

 

Als je weet wat belangrijk is, kun je aandacht verdelen over de juiste dingen. Werk jij aan taken die essentieel zijn of werk je vooral aan urgente dingen? Laat je je leiden door je inbox of laat je je leiden door je prioriteiten?

 

Ga aan de slag met de Eisenhower Matrix (die je ook vindt in onze gids voor timemanagement) en orden al je taken in de juiste kwadranten. Dit zorgt voor overzicht en inzicht in wat wel en niet belangrijk is.

 

Extra tip van Judith: vraag je dagelijks af welke drie taken je écht af moet krijgen. De drie ‘non-negotiables’. Als je weet wat vandaag wel en niet belangrijk is, vind je meer focus en kun je duidelijkere doelen stellen.

 

4. Vind je focus en flow

 

Flow maakt gelukkig. Richt je omgeving daarom zo in dat het je helpt om te focussen en goed met je tijd om te gaan. Dat kan op allerlei manieren. Onderzoek wat voor jou werkt. Denk aan:

 

  • Elimineer afleidingen (leg je telefoon in een andere kamer, sluit je mail af, zet Slack op stil)
  • Doe één ding tegelijkertijd
  • Leer jezelf kennen: op welke momenten ben je productief en op welke momenten daalt je energie?
  • Probeer de pomodorotechniek
  • Doe de belangrijkste taak eerst

 

Meer hierover? 5 hacks voor een productiever en zinvoller leven (volgens psychologen)

 

5. Praat erover met je manager

 

Dat je veel te doen hebt en de werkdruk hoog is, betekent niet dat jij dat in je eentje moet doen. Je manager is zich vast en zeker van geen kwaad bewust. Totdat je erover in gesprek gaat. 

 

Kaart bij je manager aan wat er speelt en hoe je je voelt, zodat je samen kunt zoeken naar een passende oplossing. 

 

6. Koppel jezelf los

 

Werk is leuk en belangrijk, maar jezelf loskoppelen van werk is minstens zo belangrijk. Maar toch doen we dat niet of te weinig. 

 

Met name als de werkdruk hoog is, skippen we onze pauze, nemen we taken en gedachten mee naar huis en nemen we geen tijd meer voor een kletspraatje met collega’s. 

 

Terwijl juist dat zo belangrijk is om zowel plezier in je werk te houden als productief te blijven. Je kunt je werk immers beter en met meer focus doen als je uitgerust bent. 

 

Zorg dat je voldoende pauzemomenten hebt op een dag (zet ze in je agenda!), goed voor jezelf zorgt (beweeg, eet gezond, beoefen mindfulness) en verbind met je collega’s. 

 

Tip: probeer de pomodorotechniek als je het lastig vindt om een goede balans te vinden tussen focuswerk en pauzes nemen.

 

Hoge werkdruk los je niet op in één dag

 

Geef jezelf de tijd om te dealen met de situatie, langzaam maar zeker je werkdruk te verminderen en je plezier terug te vinden. Vaak gaat dat niet over één nacht ijs. En ook niet zonder te vallen. 

 

Kan je een extra duwtje in de goede richting gebruiken? Of vind je het fijn om wat support te hebben? Een psycholoog kan je helpen om overzicht te creëren in een chaos aan taken. Plan een consult.

 

👉 Verder lezen: Als je geen zin hebt om naar werk te gaan maandag, lees dit