Hoe verwerk je jouw goede voornemens écht in je dagelijks leven?

9 jan ‘24
5 min
Leefstijl
Lisanne van Marrewijk
goede-voornemens-volhouden
De start van een nieuwe jaar komt voor veel mensen met de start van goede voornemens. Voornemens om iets beter te doen. Of net even anders. Zoals minder tijd op je telefoon doorbrengen of georganiseerder leven. En daar zijn we gek op. Want die nieuwe doelen of gewoontes zijn de basis van een gezond en gelukkig leven. Maar hoe zorg je ervoor dat die goede voornemens nu echt blijven plakken?

 

Psycholoog Nine Gramberg vertelt hoe je jouw voornemens waarmaakt (en waarom dat geheid eerst verkeerd gaat).

 

Waarom goede voornemens (bijna) altijd stranden

 

“Wij mensen zijn gewoontedieren. Ons brein vindt het fijn om dingen op dezelfde manier te doen”, vertelt Nine. De alom bekende automatische piloot. Daar functioneren we immers het beste op.

 

Denk maar aan een doorsnee ochtend. Gedachteloos rol je uit bed en vink je onbewust allerlei taken af alvorens je verder gaat met je dag. Vrijwel elke ochtend op dezelfde manier. Lekker makkelijk, nietwaar? Het kost ons geen brainspace en gaat lekker snel.

 

“Het is dan ook begrijpelijk (en doodnormaal) dat jouw goede voornemens of nieuwe gewoontes onderweg ergens stranden. Je forceert jezelf en je brein immers om uit je standaard routines te komen. Om afstand te nemen van gewoontes die diep geworteld zitten in je systeem”, gaat de psycholoog verder.

 

En dat kost wel de nodige brainspace. Met als gevolg dat we (op een uitdagend moment) geneigd zijn om terug te vallen in onze oude patronen.

 

💡 Overigens ben je daarin niet alleen. Onderzoek van Franklin Covey wijst uit dat eenderde van de voornemens voor het nieuwe jaar, het einde van januari niet halen.

 

Hoe houd je voornemens dan wel vol?

 

Als je jouw goede voornemens echt in je leven wilt opnemen, kost dat tijd, aandacht en boven alles: oefening. Het is oké als je terugvalt in oud gedrag. Zolang je daarna de draad weer oppakt waar je ‘m had laten vallen.

 

Hoe? Nine geeft vijf stappen waarmee het wel lukt.

 

1. Focus op één goed voornemen

 

“Vaak willen we alles in één keer anders aanpakken. We zadelen onszelf op met een lijst van voornemens die we echt beter willen doen. Maar het is ingewikkeld om al die dingen tegelijkertijd goed te integreren in je leven. Met als gevolg dat ze allemaal verwateren”, vertelt de psycholoog.

 

“De gouden tip? Kies één ding en focus je daarop.” Want wilskracht is geen onuitputbare bron, meldt The New York Times. Kies daarom beter één goed voornemen en gebruik daar al je wilskracht voor.

 

Ook interessant 💪🏽 Zo houd je die gezonde levensstijl wél vol (9 tips)

 

 

2. Maak je motivatie glashelder

 

“Maak voor jezelf glashelder waarom je het anders wil doen. Wat levert jouw nieuwe gedrag je op? En wat is het je waard? Gedragsverandering begint immers bij motivatie. En als die motivatie niet hoog genoeg is, stuurt je brein je terug naar je oude gedrag,” legt Nine uit. Herinner jezelf er daarom regelmatig aan waarom je dit wilt en wat jouw goede voornemen je oplevert.

 

3. Stel realistische doelen

 

Vervolgens ga je aan de slag met jouw goede voornemen. Nine: “Daarvoor is het belangrijk dat je niet te snel te veel wilt bereiken. Start rustig en begin met een realistisch doel.”

 

Dus: ga niet van nooit sporten naar drie keer sporten per week. Start met één avond. Hou dat een tijdje vol totdat het natuurlijk voelt. Vervolgens kun je je doel bijstellen naar boven.

 

4. Neem de tijd voor je voornemens

 

We zeiden het al: een goed voornemen in je leven integreren, kost tijd. Geef jezelf die dan ook. “Je hebt tijd nodig om te oefenen. Om nieuwe verbindingen aan te leggen in je brein en je nieuwe gedrag als gewoonte aan te nemen”, laat Nine weten.

 

Gaat het na een aantal dagen of weken mis? Geef niet op. Herinner jezelf eraan dat je er tijd en moeite in wilt stoppen. Dat het volkomen normaal is als het even misgaat. En pak alles weer op waar je gebleven was.

 

5. Wees lief voor jezelf

 

Het klinkt misschien cliché, maar wees lief voor jezelf. Als je jezelf afrekent op de keren dat het niet lukt, maak je het niet leuker voor jezelf.

 

“Herinner jezelf eraan waarom je dit ook alweer wilde”, tipt Gramberg. “Pas indien nodig je plan aan en begin opnieuw.”

 

Zie die momenten als een kans om aan jezelf te laten zien hoe belangrijk dit voor je is. Gedragsverandering gaat bij niemand in een rechte lijn omhoog.

 

Verder lezen 👉 Ontdek hier alles over een gezonde levensstijl