Generatie burn-out: waarom heeft juist Gen Z er last van?

12 aug ‘22
3 min
Stress en piekeren
Arianna Freni
Gecontroleerd door psycholoog Ida Dommerholt
young generation gen Z
De laatste jaren is het aantal jongeren met een burn-out wereldwijd toegenomen. Een groeiend aantal jonge werknemers is opgebrand, voelt zich niet productief en is mentaal minder betrokken. En dat al in een vroeg stadium van hun carrière.

 

Dit wordt ondersteund door cijfers: 65 procent van de Gen Z-ers is van plan zich aan te sluiten bij “The Great Resignation”. Een fenomeen waarbij mensen massaal ontslag nemen met het oog op een betere mentale gezondheid. Hoe zit dat?

 

De burn-out generatie

 

Gen Z, geboren na 1996, is de generatie die bekend staat als sociaal bewust, vastberaden om veranderingen op gang te brengen, politiek actief en financieel onafhankelijker dan voorgaande generaties. 

 

“Een groot thema voor Gen Z-ers is om meer impact maken dan eerdere generaties”, legt psycholoog Ida Dommerholt uit. “Er is een drang om aanzienlijk bij te dragen aan de samenleving. Tegelijkertijd voelen Gen Z-ers druk om unieke dingen te bereiken in hun leven.”

 

Ambitieus en gedreven dus, maar deze reputatie komt met een prijs: Gen Z-ers hebben naar verluidt meer last van stress en vermoeidheid. Volgens een onderzoek van Deloitte uit 2022 zeggen vier op de tien Gen Z-ers binnen twee jaar hun baan op omdat ze worstelen met o.a. een gebrek aan evenwicht tussen werk en privé en voortdurende stress.  

 

Uit verder onderzoek blijkt dat 46 procent van werkend Gen Z zich na een dag op kantoor moe en uitgeput voelt. Bovendien gaven zowel millennials als Generatie Z-werknemers aan zich hulpeloos en eenzaam te voelen als gevolg van werkdruk. 

 

Maar het burn-outpercentage onder zowel Millennials en Gen Z-werknemers ligt niet alleen hoger in vergelijking met voorgaande generaties, dit percentage is voor Generatie Z ook nog ‘s snel toegenomen in een jaar tijd. In 2021 meldde 58 procent van de generatie een burn-out. In 2020 was dit nog 47 procent. 

 

Nieuwe eisen

 

Waarom voelen zoveel jonge mensen zich zo overweldigd door hun werk? Kim Hollingdale, psychotherapeut en assistent-professor psychologie, geeft aan dat de pandemie heeft geleid tot meer burn-outs onder alle generaties, maar dat Gen Z er het meest door getroffen lijkt te zijn.

 

Daarvoor zijn verschillende redenen, variërend van een gebrek aan invloed op de werkvloer en financiële instabiliteit tot het onvermogen om grenzen te stellen en echt tot rust te komen. 

 

“Er komen hier een aantal factoren samen”, vertelt Ida. “Enerzijds lijkt deze generatie minder goed met haar eigen uitdagingen om te kunnen gaan. Anderzijds is het bewustzijn over het belang van mentale gezondheid en de gevolgen van (te veel) stress toegenomen. En een generatie die bekend staat om haar activisme aarzelt niet om actie te ondernemen.”

 

“Ook is Gen Z geneigd om onmiddellijke voldoening te krijgen. Waar eerdere generaties er aan gewend zijn om zich af en toe te vervelen, op hun beurt te wachten en te dealen met ongemak, heeft deze generatie daar minder mee te maken gehad en is ze daar ook minder tegen bestand”, aldus Ida.

 

💡 Ook interessant: Waarom investeren in mentaal welzijn talent aantrekt (en hoe je dat doet) 

 

Het is duidelijk: organisaties moeten prioriteit te geven aan de balans tussen werk en privé, genoeg (door)groeimogelijkheden bieden en een veilige, flexibele en inclusieve werkplek garanderen om jong talent te behouden en aan te trekken. Gen Z wil werken voor bedrijven die het welzijn van personeel vooropstellen.

 

Zinvolle veranderingen

 

Gelukkig leggen moeilijke situaties vaak de basis voor positieve verandering. Er is een generatie voortgebracht die geen genoegen neemt met de status quo van de huidige werkplek, maar deze juist uitdaagt. Uitdaagt om te veranderen en te verbeteren. 

 

Dit is de uitgelezen kans om de manier waarop we werken opnieuw uit te vinden en zo in te richten dat het de behoefte en waarden van deze nieuwe, invloedrijke generatie (en daarmee de samenleving als geheel) tegemoetkomt. Niet alleen om talent te behouden, maar ook om nieuw talent aan te trekken. 

 

Creëer een ondersteunende, niet-stigmatiserende cultuur waarin werknemers openlijk over mentale gezondheidskwesties kunnen praten en managers ze de tools bieden die ze nodig hebben. Ga voor een hybride en flexibele werkomgeving, zodat iedereen zich thuis voelt ongeacht de fysieke werkplek. Een creëer een werkritme waarin zowel tijd is voor werk en als voor ontspanning. Werk moet immers energie geven, niet nemen.

 

⚡️ Ook interessant: In zes stappen naar duurzaam inzetbaar personee