Als je geen zin hebt om naar werk te gaan maandag, lees dit

18 apr ‘22
5 min
Werkprestaties
Redactie OpenUp
illustratie van man die naar werk rent op maandag
“Wat hou ik toch van maandagen”, said no one ever. Oké, dat is misschien ietwat overdreven, maar waarom vinden we maandagen over het algemeen zo lastig? En wat kun je doen om ervoor te zorgen dat maandagen wat draaglijker worden?

 

“It’s Monday, time to take over the world”.

 

Maandagen zijn zo slecht nog niet

 

Laten we beginnen met het goede nieuws. In 2012 ontdekte klinisch psycholoog Arthur A. Stone, na een studie waarin duizend Amerikanen een jaar lang iedere dag werden geïnterviewd, dat we maandagen als net zo plezierig ervaren als dinsdagen, woensdagen en donderdagen. Dat je op zondagavond opkijkt tegen de dag erna, is dus niet gebaseerd op je werkelijke ervaring, maar op je verwachting van de ervaring.

 

Op zondagen zijn we daarentegen wel gelukkiger dan op maandag tot vrijdag. Dat we maandagen vervelender vinden dan dinsdagen, komt door het contrast met de dag ervoor. Die is op maandag veel groter dan op dinsdag.

 

We focussen op het verschil in ons gemoed in plaats van ons werkelijke gemoed. En dus is ‘blue Tuesday’ geen ding: we zijn precies even gelukkig of ongelukkig als de dag ervoor.

 

Onthoud dus dat maandagen niet écht treurig zijn. Het zit meestal tussen de oren.

 

Zo ga je om met jouw ‘Monday anxiety’

 

Goed, we hebben dus vastgesteld dat je op maandag waarschijnlijk de iets minder jolige versie van jezelf bent dan op zondag. Hoe dat komt en hoe je hiermee kunt dealen, leggen we je uit.

 

1. Hou een regelmatig slaapritme aan

 

De eerste reden is je biologische klok. Weekenden zijn er – onder andere – voor borrelen, uitslapen, feesten en middagdutjes. Al deze dingen zijn heerlijk en wij zullen de laatste zijn die zeggen dat je hiermee moet stoppen.

 

Maar ze verstoren wel je bioritme, waardoor we maandag vermoeider zijn en daardoor prikkelbaarder en ongeduldiger dan in het weekend. Het is dus beter voor je gemoedstoestand om een regelmatig slaapritme aan te houden. In ieder geval doordeweeks, en zo mogelijk ook in het weekend: dan voel je je op maandag beter.

 

2. Plan iets leuks voor jezelf

 

Op maandag raak je een stukje zorgeloosheid kwijt dat je op zondag nog had toen je tijd doorbracht met vrienden en familie, ongestoord kon lanterfanten of tijd spendeerde aan hobby’s.

 

Daardoor kun je het gevoel hebben dat je een stukje controle bent verloren, omdat je toch van negen tot vijf met werk bezig moet zijn en er minder tijd is om te dagdromen.

 

Maar dit hoeft niet zo te zijn. Sociale activiteiten, lol en ontspanning zijn niet voorbehouden aan het weekend. Zorg er ook doordeweeks voor dat je hier aandacht aan blijft schenken.

 

Drink een kopje koffie met een collega buiten de deur, kook op maandagavond een gezonde, uitgebreide maaltijd en nodig iemand uit om te eten of bel iemand op die je al een tijdje niet hebt gesproken. Sporten op maandagavond kan ook een prettige manier zijn om de week goed en energiek te starten.

 

3. Bereid je voor op de week

 

De maandag kan overweldigend aanvoelen als je je mentaal en praktisch niet hebt voorbereid op de nieuwe week. Je hebt nog geen boodschappen voor de week gedaan, je tas nog niet ingepakt voor de werkdag en je nog niet stilgestaan bij de werktaken die eraan komen. Hierdoor kan de maandagochtend rauw op je dak vallen.

 

Neem vrijdag de tijd om je alvast voor te bereiden op de week die eraan komt. Zo kun je je hele weekend écht ontspannen. Reserveer bijvoorbeeld vrijdagmiddag een (half) uurtje om alvast een planning te maken voor volgende week en berg aan het eind van de dag je werktas netjes op, zodat je deze maandagochtend gelijk weer kunt pakken.

 

4. Verander je Monday mindset

 

Onze cultuur vertelt ons dat maandagen minder leuk zijn dan andere dagen. “It’s just another manic Monday, I wish it was Sunday”, zongen the Bangles. Skyradio belooft iedere maandag om van je Blue Monday een Feel Good Monday te maken. En als de werkweek voorbij is zingt Katy Perry ‘TGIF’. Als je al verwacht dat maandag een vervelende dag gaat zijn, is de kans groter dat het ook zo gaat voelen.

 

Misschien kunnen we vanaf vandaag collectief besluiten dat maandagen fantastisch zijn. Een nieuw begin. Een kans om er weer wat van te maken en om te groeien in onze vaardigheden.

 

We gooien the Bangles uit onze playlist en voegen Imagine Dragons toe: “You are my Monday, you’re the best day of the week. So underrated and a brand-new start.”

 

5. Geef jezelf wat extra aandacht

 

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen zichzelf op maandag het minst aantrekkelijk vinden. Dat kan een gevolg zijn van het feit dat je in het weekend meer hebt gegeten, gedronken en gerookt dan normaal.

 

Besteed maandag wat extra aandacht aan jezelf. Bijvoorbeeld door je favoriete kleding aan te trekken, om je zo wél aantrekkelijk te voelen. Want dat ben je.

 

6. Neem een frisse neus

 

Een frisse neus, zorgt voor een fris hoofd. Neem daarom voldoende pauze gedurende de dag en ga even naar buiten. Dit geldt voor iedere dag van de week, en zéker ook op maandag.

 

7. Ontwikkel een e-mailstrategie

 

Een berg e-mails die op je ligt te wachten, kan een reden zijn voor een stressvolle maandag. Ontwikkel een e-mailstrategie om hiermee te dealen. Verwijder irrelevante e-mails bijvoorbeeld direct ‘s ochtends, beantwoord urgente mails gelijk en reserveer een uurtje aan het eind van de middag voor de minder urgente mails.

 

Onze guide over time management kan je ook helpen om beter met je tijd en inbox om te gaan. Download ‘m hier.

 

8. Doe mindfulness

 

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: mindfulness is goed voor je! Doe bijvoorbeeld een “retrospective” en “prospective” mediatie aan het eind van het weekend. Kijk terug op de fijne dagen die je hebt gehad en kijk vooruit naar de mooie dingen, en wellicht ook de uitdagingen, die de werkweek gaat brengen.

 

Ook interessant: 5 mindfulness-oefeningen die je elk moment en overal kunt doen

 

9. Gun jezelf ook wat rust

 

Ook al word je vrolijk van een weekend volgepland met klusjes en sociale activiteiten, vergeet niet om ook uit te rusten. Emotionele over-stimulatie maakt ons moe en gestrest. Oók als het om positieve emoties gaat. Plan tijd in om rustig te lezen op de bank en van een kop koffie te genieten of ga een uurtje wandelen in de buitenlucht.

 

Structurele oorzaken van de ‘Sunday scaries’

 

Het kan natuurlijk zo zijn dat je ongemakkelijke gevoelens op zondag in anticipatie op de maandag (ook wel de ‘Sunday scaries’ genoemd) serieuzere oorzaken heeft.

 

Je bent ontevreden in je werk, hebt een verstoorde werk-privébalans of ervaart andere mentale uitdagingen. Denk aan sociale angsten, moeite met veranderingen op werk, of je voelt je gestrest.

 

In deze gevallen is het goed om in actie te komen. Neem bijvoorbeeld een mental health day of ontdek in dit artikel hoe je je motivatie terug kunt vinden. Zijn je Sunday scaries het gevolg van mentale uitdagingen, dan kan het helpen om met een psycholoog te praten over jouw situatie.

 

En wie weet… Misschien roep je – na het opvolgen van deze tips of contact met onze psychologen – wel écht ooit een keer vol overtuiging: “Wat hou ik toch van maandagen!”

 

Verder lezen? 👉 Imposter Syndrome: zo voorkom je dat gevoel dat je niet goed genoeg bent