Wat je kunt doen als je je eenzaam voelt (een psycholoog legt uit)

20 okt ‘22
5 min
Relaties
Lisanne van Marrewijk
Gecontroleerd door psycholoog Emma White
illustratie van vrouw die alleen is
Ondanks dat het niet de meest prettige gevoelens met zich meebrengt, is het compleet normaal om je weleens eenzaam te voelen. Net zoals je moe bent als je teveel energie hebt verspild, bekruipen gevoelens van eenzaamheid je als je alleen bent, geen connectie voelt met anderen of niet zo goed weet wat je in het leven wilt.

 

Hoe het gevoel ook ontstaat, maakt niet uit. Gevoelens zijn er om je iets te vertellen. Wat wel uitmaakt, is hoe je ermee omgaat. Want dat je de eenzame gevoelens kunt doorbreken, mag duidelijk zijn. Psycholoog Emma White vertelt.

 

Waarom voel ik me eenzaam?

 

Het woord ‘eenzaam’ roept waarschijnlijk allerlei ideeën en gevoelens bij je op. Maar wat betekent het precies?

 

Als we het woordenboek erbij pakken, wordt eenzaam beschreven als ‘zonder gezelschap’. “Maar dat is niet helemaal wat eenzaamheid betekent en waarom iemand zich eenzaam kan voelen”, vertelt Emma.

 

“Eenzaamheid gaat over je niet verbonden voelen met anderen. Dat betekent dat je je ook eenzaam kan voelen als je veel mensen om je heen hebt, maar geen klik of connectie voelt“, legt de psycholoog uit. “Iemand die zich alleen voelt, mist een emotionele band met anderen.”

 

Naast deze emotionele eenzaamheid kun je je eenzaam voelen doordat je sociale contacten in je leven mist. Dit heet sociale eenzaamheid. Ook kennen we existentiële eenzaamheid: het gevoel dat je niet goed weet wat je plek is of wat de zin van het leven is.

 

Heb je je weleens afgevraagd wat eenzaamheid betekent voor jou? En hoe dat voelt?

 

Om welke vorm van eenzaamheid het ook gaat, weet dat iedereen deze gevoelens wel eens ervaart. Daar is niks mis mee, je kunt immers niet altijd met iedereen de meest hechte band hebben. Vaak ebt het gevoel na een tijdje weer weg.

Eenzaamheid komt vaker voor dan je misschien denkt. Zo voelt een kwart van de Nederlanders zich soms eenzaam en nog eens negen procent voelt zich sterk eenzaam, blijkt uit onderzoek

 

Wees je er van bewust dat je niet de enige bent die zich alleen voelt. Alleen al dat feit kan verzachtend werken.

Wat als je je eenzaam blijft voelen? 

 

Het kan zijn dat de eenzame gevoelens langer aanhouden en impact hebben op je gedachten, humeur en functioneren. Maar dat betekent niet dat je met die gevoelens moet blijven rondlopen. 

 

Omdat eenzaamheid voor iedereen anders voelt en voor iedereen een andere aanleiding heeft, is er ook voor iedereen een andere manier om deze gevoelens te doorbreken. Emma tipt verschillende dingen die je kunt doen.

 

Praat erover

 

Praten over je gevoelens is één van de meest krachtige stappen om te nemen. Het helpt om spanning los te laten die je anders vasthoudt en helpt bij het omgaan met gedachten, emoties en zorgen.

 

Voel je je eenzaam? Praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Dit kan een familielid zijn, een collega met wie je het goed kan vinden, iemand in je buurt of een psycholoog. 

 

Weet je op een bepaald moment even niet naar wie je toe kunt om erover te praten? Het helpt ook om een voicememo op te nemen in je eigen telefoon, bijvoorbeeld via een WhatsApp-gesprek met jezelf.

 

Het lucht op om even ongeremd te kunnen praten over hoe je je voelt. En daarna verwijder je het bericht gewoon weer. We raden het wel aan het met iemand te bespreken als je de mogelijkheid weer hebt.

 

Schrijf je gedachten en gevoelens op

 

Naast erover praten met anderen helpt het om je gevoelens en gedachten voor jezelf op te schrijven. Schrijven is een manier om emoties te verwerken en je gedachten op orde te krijgen.



Handig: als je het nog lastig vindt om er open over te zijn richtingen anderen, helpt het opschrijven van je gedachten om het daarna met iemand te delen. Door je gedachten te ordenen, krijg je er meer grip op en wordt delen makkelijker.

 

Sta stil bij wat verbinding voor jou betekent

 

Het helpt om stil te staan bij wat verbinding voor jou betekent. Hoe voelt dat voor jou? Wanneer voel je je verbonden met de mensen om je heen? Wat voor situaties zijn dat, met welke mensen ben je en waar komt dat door? 

 

Bedenk wat je uit deze situatie kunt meenemen als actie om die verbinding weer op te zoeken. Of dit nu gaat om een fijne verbinding met jezelf of met anderen, maakt niet uit.

 

Door stil te staan bij wat verbinding voor jou betekent, creëer je inzicht in wat jij nodig hebt om je minder eenzaam te voelen. Wil je meer contact met mensen of juist verdieping en openheid in de relaties die je al hebt?

 

Wees actief

 

Sporten helpt je niet alleen om je fysiek en mentaal beter te voelen, het is ook de perfecte manier om nieuwe mensen te leren kennen met dezelfde interesse. Ga op zoek naar een (nieuwe) sport die je leuk lijkt en boek ‘s een proefles.

 

Daarnaast kun je het ook gebruiken om dieper contact te leggen met iemand die je al kent. Vraag of de ander zin heeft om samen een sportklasje te volgen of spreek af om wekelijks te wandelen. Zo ben je niet alleen elkaars stok achter de deur om te gaan sporten, maar creëer je ook een betere band.

 

Zeg ‘ja’

 

Als je je eenzaam voelt, zeg je (onbewust) misschien nee tegen dingen omdat je denkt dat het niks voor jou is of omdat je er geen zin in hebt.

 

Werk jezelf niet tegen en zeg ‘s wat vaker ja. Ja zeggen zorgt ervoor dat je meer dingen doet en weer vaker onder de mensen bent. 

 

Omarm alleen zijn

 

Het helpt om de gevoelens die je hebt te accepteren en te omarmen. Leer om het gezellig te hebben met jezelf. Zie jezelf als je eigen beste vriend en ga vaker met jezelf op stap. 

 

Of dit nu een boek lezen in een koffiezaak is of een bezoekje aan de bioscoop of het museum, doe waar jij zin in hebt. Je hoeft het immers niemand anders naar de zin te maken. Grote kans dat je het leuker vind om met jezelf te zijn dan je van tevoren had gedacht.

 

Op de momenten dat je alleen bent, vraag jezelf af: wat kan ik mezelf geven wat anderen mij geven als ik me verbonden voel?

 

Focus je op de dingen waar je invloed op hebt

 

Gelukkig heb je op veel aspecten invloed als het gaat om eenzaamheid, zoals bovenstaande tips. Leer om de eenzaamheid toe te laten en onderneem actie door mensen op te zoeken, activiteiten te ondernemen en er open over te zijn.

 

Probeer daarentegen dingen te vermijden waar je geen invloed op hebt. Zo helpt het niet om jezelf te vergelijken met anderen. Focus je op jezelf en wat jij op dit moment nodig hebt.

 

Je alleen voelen is menselijk

 

Eenzaamheid is menselijk en niet per se slecht. “Als een eenzaam gevoel je bekruipt, zie het dan als een trigger om je sociale contacten weer ’s aan te boren, nieuwe mensen te ontmoeten of je connecties met familie en vrienden te verdiepen”, meent Emma.

 

Je gevoelens zijn er om je te vertellen wat je nodig hebt. Wat vertelt jouw gevoel je wanneer je je eenzaam voelt?

 

Natuurlijk kun je er ook altijd over in gesprek gaan met een professional. Een psycholoog helpt je om te ontdekken waar je gevoelens vandaan komen en hoe je de eenzaamheid kan doorbreken. Je hoeft het immers echt niet alleen uit te vogelen.

 

O, en probeer dit ‘s: Ochtendmeditatie voor een positieve start van je dag (10 min)