Doelen stellen in 5 stappen? Eerst leren falen!

3 dec ‘20
3 min
Redactie OpenUp

Met de jaarwisseling in aantocht komen ook de goede voornemens weer in beeld. Waarom stellen we onszelf eigenlijk zo graag een doel eind december? En hoe zorg je ervoor dat je jouw Nieuwjaarvoornemens ook de rest van het jaar volhoudt? Jan Helder, psycholoog bij Open Up, werpt een licht op doelen stellen én ze niet meer uit het oog verliezen.

 

‘Je zou kunnen zeggen dat een doel stellen een vorm van zelfzorg is, net zoals voldoende slapen, goed eten en fijne sociale contacten dat zijn: je hebt het allemaal nodig om je prettig te voelen. Dat komt doordat een doel je een gevoel van progressie en ontwikkeling geeft – en daar varen mensen goed op.

 

Doelloos de dagen doorkomen, dat vind niemand fijn. Maar hebben we het idee dat we ergens aan bouwen en stappen maken, dat krijgen we daar positieve energie van. Heb je zelf ambities voor 2021 of misschien al voor vandaag? Dan is het goed om te weten dat voor mentale doelen weliswaar andere mores gelden dan voor economische doelen van een bedrijf, maar dat het basisprincipe hetzelfde is: een grote ambitie realiseer je door deze op te delen in kleine, korte termijn-doelen. Vraag je af waar je morgen al mee zou kunnen beginnen en ga daarmee aan de slag. Heb je al snel het gevoel dat je faalt? Dan heb je een te omvangrijk doel gesteld voor dat moment. Maak de stap wat kleiner.’

 

Falen kun je leren

‘Een groot einddoel realiseer je niet zonder horten en stoten. Daarom is het zo belangrijk om, op het moment dat iets niet meteen goed gaat, je niet meteen uit het veld te laten slaan. Probeer jezelf in te prenten dat een dip niet betekent dat iets mislukt is. Falen is iets dat je jezelf kunt gunnen, door het te zien als een onvermijdelijk onderdeel van de weg vooruit. Het krijgt dan een neutrale connotatie in plaats van een negatieve. Zeker zo belangrijk: besef dat alleen jouw eigen tempo telt. We leven in een prestatiemaatschappij die een tijdsdruk oplegt die niet alleen moordend is, maar die waarschijnlijk ook helemaal niet past bij jouw eigen leven en ambities. Leer daarom vertragen, bepaal zelf wat nu kan, wat later kan en wat helemaal niet mogelijk is omdat je er simpelweg geen invloed op hebt. Met een passend tempo en met voldoende mildheid bij falen bereik je zoveel meer – en vaak ook datgene wat je voor ogen had.’

 

Doelen stellen in 5 stappen

  1. Begin klein en concreet Met korte doelstellingen hou je overzicht op de route naar je doel – en kun je steeds tevreden zijn over de vooruitgang.

  2. Formuleer de obstakels Wat houdt je tegen om je doel te bereiken? Zijn daar zaken tussen die je over een uur al zou kunnen oplossen? En bij welke obstakels heb je hulp nodig?

  3. Zet een stip op de horizon Visualiseer je toekomstige zelf mét het behaalde doel. Hoe sta je er dan bij en hoe voel je je? Voedt dat beeld je motivatie? Roep het dan weer op als je een terugslag hebt.

  4. Reflecteer op de progressieDoelen zijn niet altijd kwantificeerbaar. Door bewust te reflecteren kun je toch de balans opmaken en bepalen hoe je ervoor staat – en wat je nog te doen hebt.

  5. Deel je doel met vrienden, familie en collega’s Sociale steun helpt tegen het gevoel dat je ergens alleen voor staat. Bovendien: anderen helpen is vaak makkelijker dan jezelf ergens doorheen slepen – en dat geldt dus ook voor de mensen om jou heen. Maak gebruik van die steun en vraag hulp als dat nodig is om je doelen te behalen.

Hopelijk geven bovenstaande tips je handvatten en inzichten voor meer zelfvertrouwen. Doe jij iets anders wat jou erg helpt? Of helpen bovenstaande tips voor je gevoel niet? Deel het via [email protected] of boek een vrijblijvend gesprek via deze link. Onze psychologen gaan graag met je in gesprek over wat voor jou wel en niet werkt.