Body positivity: waarom lichaamsacceptatie ertoe doet op de werkvloer

30 mei ‘23
4 min
Zelfvertrouwen
Annemarie Andre
Gecontroleerd door psycholoog Judith Klenter
Three people loving their body

Het accepteren en liefhebben van je eigen lichaam is waar het om draait bij body positivity – ook als de vorm van dat lichaam niet voldoet aan de schoonheidsnormen in de maatschappij. En hoewel de meesten van ons deze term kennen van sociale media, wordt lichaamsacceptatie ook steeds belangrijker op de werkplek.

 

In dit artikel verkennen we hoe een ‘body positive’ werkplek eruitziet én hoe je er zelf aan kunt bijdragen.

 

Het belang van body positivity op de werkvloer

 

Volgens het onderzoek “The Real Cost of Beauty Ideals” in opdracht van het bedrijf Dove kosten schadelijke schoonheidsidealen de Amerikaanse economie jaarlijks ongeveer 305 miljard dollar, waarvan 221 miljard dollar kosten beslaan als gevolg van depressie, angst, eetstoornissen en middelenmisbruik. Daarnaast gaat naar schatting 501 miljard dollar verloren door discriminatie op het gebied van uiterlijk, waaronder gewicht, huidskleur en haar.

 

Een ander onderzoek van de Vanderbilt Law School uit 2014 ondersteunt deze cijfers. Volgens de studie verdienden vrouwen met licht overgewicht op jaarbasis tot 9.000 dollar minder dan hun collega’s met een gemiddeld gewicht, en vrouwen met ernstig overgewicht 19.000 dollar minder. En terwijl de helft van de mannelijke CEO’s overgewicht zou hebben, is dat aantal voor vrouwelijke CEO’s slechts 5%.

 

Johanna Geisler, Team Lead bij Duits B2B-marketingbureau YOYABA en corporate influencer, heeft gewichtsdiscriminatie meegemaakt in haar carrière – niet in haar huidige baan, maar tijdens wervingsprocessen van nieuwe collega’s bij eerdere werkgevers.

 

“Het ergste wat ik heb meegemaakt was dat iemand in de laatste fase werd afgewezen omdat diegene niet in het teambeeld paste – vanwege diens lichaamsgewicht. Voor mij was dat toen de doorslaggevende reden om mijn baan op te zeggen, omdat ik niet voor bedrijf wilde werken dat zo keek naar potentiële medewerkers.”

 

Daarom is het cruciaal om je bewust te zijn van het belang van een ‘lichaamsvriendelijke’ werkplek en er actief aan bij te dragen in jouw organisatie. Zie je jouw bedrijf als inclusief als het gaat om lichaamsgewicht? Dit zijn een aantal uitgangspunten die Johanna Geisler tipt om op te letten – en te bespreken met je HR-afdeling:

  • Recruitmentproces: als iemand solliciteert stelt jouw bedrijf het niet verplicht om een foto met de sollicitatie mee te sturen. Daarnaast geldt bij sollicitatiegesprekken een ‘vier-ogen-principe’ om discriminatie tegen te gaan.

 

  • Er is een actieve aanpak tegen pesten. In jouw organisatie wordt diversiteit al vanaf de sollicitatieprocedure benadrukt als een onmisbaar onderdeel van de bedrijfscultuur, en als iemand toch wordt gepest, hebben jullie afspraken gemaakt over de gevolgen voor de pester.

 

  • Weg met het stigma. Je bedrijf is proactief bezig met diversiteit, lichaamspositiviteit en een open cultuur – of dat nu in de maandelijkse bedrijfsupdate met alle medewerkers is, in teamvergaderingen of 1-op-1 gesprekken. “Gewichtsdiscriminatie mag niet langer een kwestie van wegkijken zijn,” zegt Geisler

5 tips om body positivity te stimuleren in jouw organisatie

 

Iemands lichaamsgewicht is een persoonlijke aangelegenheid. Toch wordt er in onze maatschappij veel over gewicht gesproken (als gevolg van de dieetcultuur) en worden er ongevraagd goedbedoelde, maar soms schadelijke adviezen gegeven. Gelukkig kun je zelf al veel doen om lichaamspositiviteit te bevorderen in je bedrijf. Psycholoog Judith Klenter geeft de volgende tips:

 

1. Maak geen opmerkingen over andermans lichaam (ook niet als je het goed bedoelt)

 

‘Wow, wat goed dat je bent afgevallen!’ Het klinkt in eerste instantie misschien als een compliment, maar kan juist een averechts effect hebben. “Dit is wat mensen met eetstoornissen vaak horen als ze eigenlijk op hun ongezondst zijn; dat positieve oordeel nemen ze dan over,” legt Judith uit. “Iemand kan snel de conclusie trekken dat ze alleen complimenten krijgen als ze dun zijn – een vicieuze cirkel als je met een eetstoornis worstelt.”

 

2. Blijf weg van commentaar op iemands eetgewoonten

 

‘Zo, jij hebt lekkere trek vandaag!’ Wat bedoeld kan zijn als grapje tijdens de lunch met collega’s, kan ook een negatieve invloed hebben op iemands eetgedrag of impliceren dat ze minder zouden moeten eten. Geef geen commentaar op de eetgewoonten van anderen; praat er alleen over als iemand er zelf over begint.

 

3. Maak de dieetcultuur geen onderdeel van je bedrijfscultuur

 

‘Ik heb mijn lunch nog niet verdiend.’ ‘Pas op met die koekjes, die gaan rechtstreeks naar je heupen!’ Vermijd opmerkingen die typisch horen bij de dieetcultuur, de cultuur die de overtuiging promoot dat iemands waarde wordt bepaald door hun lichaamsgewicht en dat dun zijn het gezonde streven moet zijn. Ook als de opmerking betrekking heeft op jezelf, kun je er mensen met overgewicht mee beledigen en uitsluiten. “Als de werkomgeving voor hen toxisch is, zullen ze niet willen blijven,” besluit Klenter.

 

4. Spreek anderen proactief aan op hun gedrag

 

Wat kun je doen als je meemaakt dat collega’s iemand belachelijk maken om diens lichaamsgewicht of er negatieve opmerkingen over maken? Simpel: spreek diegene erop aan. Zo help je te bevestigen dat pesten in jullie organisatie niet wordt getolereerd en breek je een lans voor de acceptatie van alle soorten lichamen op de werkplek.

 

5. Tijd voor zelfreflectie

 

Voelde je je tijdens het lezen aangesproken door bepaalde opmerkingen of dacht je ‘Hmm, dat heb ik misschien ook weleens gezegd’? Dat is oké, en gelukkig kan zelfreflectie geen kwaad. Bedenk of je misschien negatieve stereotypen over mensen met overgewicht hebt overgenomen (zoals: ‘mensen met overgewicht zijn lui en ongezond’). En ga na hoe jouw relatie met je eigen lichaam is? Ben je er blij mee, of ben je dankbaar voor alle mooie dingen die je met je lichaam kunt doen? Geen zorgen als het antwoord ‘nee’ is: je kunt altijd je eigen lichaamsbeeld ontwikkelen en verbeteren. Dit zal je ook helpen om anderen te accepteren!

 

💝 Oefen met zelfliefde: Mindfulness meditatie voor zelfliefde (15 min)

 

Zo ontwikkel je een positiever lichaamsbeeld

 

Een positief lichaamsbeeld is belangrijk voor een gezond en succesvol leven. Als je jouw lichaam kunt accepteren en waarderen, heb je automatisch meer vertrouwen in jezelf. Je kunt met deze punten oefenen om je lichaamsbeeld te verbeteren:

 

  • Zorg goed voor je lichaam, voor een goede basis (voldoende slaap, gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging).
  • Beweeg omdat je het leuk vindt, niet omdat het een straf is. Probeer verschillende sporten tot je iets vindt dat bij je past
  • Beoefen mindfulness.
  • Oefen met het concept ‘lichaamsneutraliteit’. “Met body neutrality of lichaamsneutraliteit train je jezelf te kijken naar wat je lichaam voor je doet, in plaats van te focussen op hoe het eruit ziet,” legt psycholoog Judith uit.

 

📚 Ook interessant: Benut je volledige kracht: een gids over zelfvertrouwen en eigenwaarde

Hoe wil jij OpenUp gebruiken?

Groepssessies

Interactieve groepssessies en masterclasses om ervaringen te delen en praktische inzichten op te doen

Boek Space
1:1 sessies

Gemakkelijk toegang tot online sessies & chats met een gecertificeerde psycholoog, wanneer je wilt.

Boek consult
Zelfbegeleiding

Online cursussen & self-care materialen voor het verbeteren van je mentaal welzijn in je eigen tempo.

Ontdek meer