Interview met Elise Baeriswyl van Picnic

Uitdaging

“Wanneer werknemers zich melden met mentale uitdagingen wil je ze als werkgever uiteraard graag helpen. Als je ze naar hun huisarts stuurt om vervolgens te worden doorgestuurd naar een psycholoog, voelt dat niet alsof je ze echt helpt.”

Oplossing

Onze samenwerking met OpenUp sloeg een brug in de zin van echte hulp die we werknemers konden bieden.

Bij OpenUp geloven we sterk dat het creëren van een omgeving waarin werknemers zich op hun gemak voelen om gedachten en gevoelens te delen, een belangrijk onderdeel van de werkomgeving is. We zijn er trots op te kunnen zeggen dat we niet de enigen zijn die op basis van deze filosofie werken.

 

Bedrijven zoals Picnic, zijn op dezelfde missie om mentale gezondheid toegankelijk te maken voor al hun werknemers. Elise Baeriswyl, People Partner bij Picnic, deelde haar ervaringen met OpenUp en de resultaten van deze strategische samenwerking.

Wanneer was de eerste keer dat er werd nagedacht over het aanbieden van onze service aan jullie werknemers?

 

We zijn van mening dat het mentale welzijn van onze werknemers zeer nauw verbonden is met ons als werkgever. Toen we over OpenUp hoorden, werd onze aandacht en interesse meteen gewekt. Het leek ons de perfecte aanvulling op wat we al deden op het gebied van (mentale) gezondheid. 

 

Zet de eerste stap richting mentaal welzijn in jouw bedrijf.

👉 Plan een gratis demo in

Hoe werkt jullie bedrijf mee aan het welzijn en de gezondheid van werknemers op lange termijn?

 

Voordat we OpenUp inschakelden, boden we gesprekken aan met bedrijfsartsen of vertrouwenspersonen en ondersteuning vanuit het People-team. We boden ook coachingsessies aan, maar dat is natuurlijk iets heel anders dan een gesprek met een psycholoog. En iemand naar een bedrijfsarts sturen is ook niet altijd passend. Toen we in contact kwamen met OpenUp hebben we een eerste gesprek gehad met Gijs, founder van OpenUp, en vlak daarna zijn we gestart. We realiseerden ons toen hoe groot de impact was en hoe het bieden van dit soort externe support een game changer zou kunnen zijn voor het mentaal welzijn van onze medewerkers.

Wat uiteindelijk het verschil maakt, is niet alleen bekwame mensen te hebben, maar ook mensen die zich energiek, betrokken en gemotiveerd voelen. OpenUp brengt deze mentaliteit echt naar boven.

Welke uitdaging probeerden jullie op te lossen toen jullie kozen voor een samenwerking met OpenUp?

 

Wanneer werknemers zich melden met psychische problemen wil je ze als werkgever graag helpen. Als je ze naar hun huisarts stuurt om vervolgens te worden doorgestuurd naar een psycholoog, voelt dat niet alsof je ze echt helpt, zeker niet als je weet hoe lang het duurt voordat je met een specialist kunt praten. Onze samenwerking met OpenUp sloeg een brug in de zin van echte hulp die we werknemers konden bieden. Bovendien wordt de wachttijd voor werknemers om met een psycholoog te kunnen praten aanzienlijk verkort, wat het een stuk toegankelijker maakt. 

 

Hoe heeft OpenUp jullie bedrijfscultuur beïnvloed?

 

Iets zo zichtbaar en duidelijk als de samenwerking met OpenUp maakte het makkelijker om over gevoelige onderwerpen zoals mentale gezondheid te praten. Bij de introductie moesten we oppassen dat het voor de medewerkers niet voelde alsof we de verantwoordelijkheid afschoven op OpenUp, en het onderwerp binnen Picnic negeerden. Het was dus heel belangrijk om een transparant gesprek aan te gaan en ik denk dat dat erg goed is verlopen. We bleven benadrukken dat elk gesprek met OpenUp vrijwillig en vertrouwelijk is, en tegelijkertijd moedigden we mensen aan om contact op te nemen met iemand binnen het Picnic-team als ze zich daar prettig bij voelden.

 

Afgezien van de gesprekken, hielp het vooral dat mentaal welzijn door deze service meer werd besproken: als ik iets over OpenUp vertel, doe ik onvermijdelijk ook uitspraken over mentale gezondheid.

Wil je weten wat OpenUp voor jouw organisatie kan betekenen?

👉 Plan een gratis demo in

Zonder OpenUp zou mentaal welzijn een veel lastiger onderwerp zijn geweest om te introduceren. Het besef dat OpenUp nu onmisbaar is geworden voor onze medewerkers is echt indrukwekkend. Ik zou me nu niet eens meer kunnen voorstellen dat Picnic deze service niet zou aanbieden.

Waarom hebben jullie voor OpenUp gekozen?

 

Het is vanaf het begin een zeer open samenwerking geweest. We waren heel eerlijk over wat belangrijk was voor ons als werkgevers en de flexibiliteit die OpenUp toonde was verfrissend. Tijdens de pilot wilden we er zeker van zijn dat de kwaliteit van de gesprekken naar wens was, dus iedereen die een gesprek heeft, kan enkele vragen beantwoorden om het gesprek te beoordelen. Het People-team hechtte ook veel waarde aan het aanbieden van meerdere talen en korte wachttijden op het moment waarop een werknemer hulp zocht en dat is iets wat OpenUp vanaf het begin heeft waargemaakt.

 

 

Hoe hebben jullie OpenUp geïntroduceerd bij jullie werknemers?

 

We hebben verschillende People teams, en we gebruiken Slack als belangrijkste communicatiemiddel. We hebben de eerste aankondiging gedaan tijdens een stand-up op maandag, maar we hebben er ook voor gezorgd dat we alle verschillende afdelingen op de hoogte hebben gebracht op zowel digitale als niet-digitale manieren. 

 

 

Wat is de feedback van werknemers tot nu toe?

 

 

Over het algemeen is iedereen oprecht blij met de service. Veel medewerkers gaven ook aan dat ze OpenUp privé hebben geraadpleegd en dat het erg bruikbaar was. Daarnaast is de betrokkenheid ook hoog als het gaat om OpenUp masterclasses en cursussen. We zijn van mening dat alle content die OpenUp op de website aanbiedt zeer waardevol is, omdat het de eerste stap kan zijn naar het verkennen van onderwerpen over mentale gezondheid, iets waar mensen zich misschien nog niet bewust van zijn. We werken met een zeer jonge groep werknemers, en velen van hen lijken echt baat te hebben bij de aangeboden webinars over zelfvertrouwen en zelfhulptechnieken. Het feit dat mensen ook zelf de informatie kunnen doorlezen, is zeer waardevol.

Heb je vragen of wil je meer weten over wat OpenUp voor jouw organisatie kan betekenen?

👉 Plan een gratis demogesprek in