Interview met Cilia Keser en Anje de Jager van Nexio Projects

Uitdaging

Het gesprek over mentale gezondheid aangaan en tegelijkertijd de grenzen bewaken tussen wat we als managementteam kunnen doen om te helpen terwijl we de veiligheid en privacy van onze medewerkers blijven waarborgen.

Oplossing

OpenUp als externe partij betrekken voor het bieden van mentale ondersteuning aan al onze medewerkers. Zo kunnen zij makkelijk en laagdrempelig bij een externe professional terecht voor steun bij hulpvragen of uitdagingen.

Bij OpenUp geloven we er sterk in dat het creëren van een omgeving waar je medewerkers zich comfortabel genoeg voelen om hun gedachten en gevoelens te delen, een onmisbaar component is op de werkvloer. Gelukkig zijn wij niet de enige die in deze filosofie geloven. 

Organisaties zoals Nexio Projects, zijn op dezelfde missie om mentaal welzijn toegankelijk te maken voor al hun medewerkers. Cilia Keser, Managing Partner & Chief of People en Anje de Jager, Marketing Strategist bij Nexio Projects, delen hier hun ervaringen met OpenUp en de uitkomsten van deze samenwerking.

Wanneer dacht je er voor het eerst over na om OpenUp aan te bieden aan medewerkers?

 

Omdat wij dagelijks opzoek zijn naar duurzame oplossingen, vinden we het op peil houden van het mentaal- en fysiek welzijn fundamenteel, en zien we deze twee ook als verbonden met elkaar. Daarom was ons doel een holistisch plan op te stellen waarbij we medewerkers bij beide aspecten zouden kunnen ondersteunen. In januari hebben we de prioriteiten binnen onze organisatie gebenchmarkt met een externe partij. Vlak daarna is ons partnerschap met OpenUp van start gegaan en inmiddels werken we al een halfjaar samen.

 

Zet de eerste stap richting mentaal welzijn in jouw bedrijf.

👉 Plan een gratis demo in

Waarom kozen jullie voor OpenUp?

 

Wat ons het meeste aansprak bij dit platform is het laagdrempelig motiveren en activeren van medewerkers om aan hun mentale gezondheid te werken, en dat zij dat ook op een anonieme manier kunnen doen. De privacy, toegankelijkheid en snelle beschikbaarheid die OpenUp biedt is wat wij zochten in een partner. 

Daarnaast is de term practice what you preach er ook een die wij terugzagen in het team van OpenUp en dat maakte ons nog enthousiaster om te beginnen met de samenwerking.

“De privacy, toegankelijkheid en snelle beschikbaarheid die OpenUp biedt is wat wij zochten in een partner.”

Is mentale gezondheid binnen jullie organisatie een bespreekbaar onderwerp?

 

Binnen onze organisatie is de communicatie open en direct. Mentale gezondheid is altijd een bespreekbaar onderwerp geweest, zeker sinds de corona pandemie. Eenzame gevoelens, sociale angst, stress op het werk of privé hebben allemaal een rol gespeeld in de keuze om samen te gaan werken met een derde partij die onze organisatie kan ondersteunen.

 

Wij geloven erin dat juist het praten over het onderwerp mentale gezondheid een veilige omgeving creëert en mensen aanspoort om gebruik te maken van een platform als OpenUp. Dat is ook gebleken uit onze rapporten met resultaten: ruim de helft van onze collega’s maakt gebruik van de optie om consulten te boeken!

 

Hoe communiceren jullie over OpenUp binnen de organisatie?

 

We communiceren erover op verschillende levels. Als management hebben we het minstens één keer per maand over de dienst. Maar het grootste succes in de communicatie komt door de interne ambassadeurs die hun ervaringen met OpenUp delen. We hebben een groep mensen die de dienst regelmatig gebruikt en het is zelfs ter sprake gekomen tijdens onze wekelijkse bedrijfsvergadering. We denken dat hierbij de kracht van mond-tot-mondreclame niet onderschat mag worden!

 

Daarnaast delen we regelmatig artikelen en content van OpenUp in onze HR-slack groep. Soms wordt het ook door collega’s uit andere teams doorgestuurd. Deze laagdrempelige manier van interne communicatie werkt goed om mensen nieuwsgierig en enthousiast te krijgen over het platform. 

Wil je weten wat OpenUp voor jouw organisatie kan betekenen?

👉 Plan een gratis demo in

“Wanneer ik mensen hoor praten over hun uitdagingen – vooral tijdens informele gesprekken – probeer ik ze een duwtje in de juiste richting te geven door ze te motiveren een consult te boeken of in ieder geval ondersteuning te zoeken.”

Anje, hoe zie je jouw rol als ambassadeur en hoe vul je deze in?

 

Omdat ik al bijna twee en een half jaar aan het werk ben bij Nexio en het team persoonlijk ook goed ken, voel ik mij vrij om open te zijn over het feit dat ik OpenUp gebruik. Wanneer ik mensen hoor praten over hun uitdagingen – vooral tijdens informele gesprekken – probeer ik ze een duwtje in de juiste richting te geven door ze te motiveren een consult te boeken of in ieder geval ondersteuning te zoeken. 

 

Wanneer je een diepe connectie voelt met je team, betekent dat soms ook dat je ze dient te refereren naar de juiste externe hulpmiddelen die we bieden. Hoe ik deze rol vorm geef is vooral door bewustzijn te creëren. Door middel van mijn persoonlijke ervaringen te delen en de voordelen die ik pluk vanwege het werken aan mijn eigen mentale gezondheid. 

 

 

Hoe waarborgt jullie organisatie het mentaal welzijn van werknemers?

 

Wij hebben een policy voor thuiswerken en remote werken, die deel uitmaken van ons well-being pakket. We zagen dat het element flexibiliteit heel belangrijk was voor onze werknemers, vooral na de pandemie. Ons doel is om het gevoel dat we samen één tribe zijn te behouden, zonder mensen te dwingen om vijf dagen per week naar kantoor te komen. Ook staan we met het remote beleid werknemers toe om elke maand een week op afstand te werken vanuit een plaats naar keuze – dat kunnen ze dan bijvoorbeeld koppelen aan vakantie. 

 

Naast de OpenUp service bieden we ook een Headspace abonnement aan en hebben we een maandelijkse gezamelijke workout sessie voor onze fysieke gezondheid. Hoewel we volledig achter de middelen staan die we aanbieden, kunnen we niet garanderen dat we altijd dé oplossing hebben voor mentaal welzijn op het werk. Naast wat wij of OpenUp kan bieden, kan er in bepaalde situaties extra ondersteuning nodig zijn van medische professionals.

OpenUp hoort bij de toolbox die wij hebben samengesteld om een belangrijke boodschap uit te dragen. Het is een puzzelstukje dat bijdraagt aan het totaalplaatje voor het mentale- en fysieke welzijn van ons team.

Welke veranderingen merken jullie binnen de organisatie sinds het gebruik van OpenUp?

 

Ik zou niet kunnen spreken van een significante verandering in onze bedrijfscultuur. Wat we vooral merken is dat OpenUp een tool is die goed aansluit bij onze manier van communicatie. Kunnen zeggen dat wij nu onze medewerkers op een professionele manier mentaal kunnen steunen is een grote stap voor ons! 

 

Dit zorgt er ook voor dat wij nog meer vertrouwen hebben in het pakket met arbeidsvoorwaarden dat Nexio aanbiedt: een pakket dat aansluit op de behoefte van ons team.

 

 

Hebben jullie al feedback ontvangen over OpenUp van medewerkers?

 

Ja! Er zijn een aantal collega’s naar ons toegekomen met positieve feedback, en het element dat steeds terugkwam was zowel kwaliteit van de psychologen als de bereikbaarheid – omdat het zo simpel is om een sessie te boeken. De lage drempel om het eens te proberen zorgt ook voor veel inzichten voor mensen die therapie nog nooit een kans hebben gegeven. 

 

Feedback van ons is dat we het enorm waarderen hoe respectvol OpenUp omgaat met mensen met heftigere mentale uitdagingen. Het feit dat je kunt zeggen “Ik denk niet dat wij de beste match zijn om jou nu te helpen met deze problemen, maar hier zijn de contacten waar we jou naar kunnen verwijzen om dit verder aan te pakken” laat ons zien dat OpenUp een betrouwbare, eerlijke service is.

Heb je vragen of wil je meer weten over wat we doen?

👉 Plan een gratis demo in