Inventarisatie van het huidige model van hybride werken
De COVID-19 pandemie zorgde voor snelle verandering op de werkvloer. Flexibiliteit staat nu veel hoger op de agenda. Wereldwijd geeft 85% van de werknemers de voorkeur aan een baan met flexibele werktijden. Ook flexibiliteit in de werklocatie blijkt belangrijk:
- 70% van de werknemers wil kunnen wisselen tussen thuiswerken en werken op kantoor;
- 20% wil alleen nog maar thuiswerken;
- Slechts 10% wil volledig op kantoor werken.
Deze bevindingen maken één ding kraakhelder: hybride werkmodellen zijn de toekomst. Werknemers prefereren het omdat het maximale flexibiliteit en autonomie biedt: ze kunnen zowel van de voordelen van thuiswerken genieten als van de voordelen van op kantoor werken. Ook ‘workcations’, waarbij je vanaf je vakantieadresje werkt, worden normaler. Als het type baan het toelaat natuurlijk.
De uitdagingen: waarom maken werknemers zich zorgen?
Werknemers die zich willen focussen, werken thuis. Werknemers die willen samenwerken aan een project of ideeën met collega’s willen uitwisselen, komen naar kantoor. Dat klinkt super toch?
Toch zijn er zorgen onder werknemers. Deze hebben de volgende drie oorzaken:
- De werkgever spreekt verwachtingen niet duidelijk uit over wanneer mensen kunnen thuiswerken en wanneer ze op kantoor worden verwacht;
- De juiste tools voor hybride werken ontbreken;
- Werknemers die liever thuiswerken denken minder kansen te krijgen dan zij die op kantoor werken.
We zien dat het niet het thuiswerken zelf, maar het leiderschap oorzaak van de zorgen onder werknemers is. Het management is vaak nog niet ingesteld op hybride werken.
Hoe organiseer je hybride werken het best? Vijf snelle tips
1. Controle is (niet zo) goed, vertrouwen is beter
Je moet als werkgever een aantal zaken in je achterhoofd houden wanneer je hybride werken succesvol wil uitrollen in je organisatie. De eerste is: vertrouwen. De belangrijkste voorwaarde voor hybride werken. In plaats van eisen dat je werknemers acht uur per dag achter hun laptop zitten, zul je hun resultaten voor zich moeten laten spreken.
2. Gelijke kansen, zowel thuis als op kantoor
Alle werknemers zouden gelijke kansen moeten hebben, ongeacht of ze liever thuis of op kantoor werken. Het zou niet uit moeten maken in de kansen op promotie, loonsverhoging of een interessant project. Het enige dat zou moeten tellen is prestatie.
3. Wees transparant over verwachtingen, zonder te betuttelen
Het is belangrijk om goed na te denken over hoe je over hybride werken communiceert. Enerzijds moeten verwachtingen helder uitgesproken worden. Anderzijds willen werknemers flexibel en autonoom kunnen werken. Dit betekent dat je rigide top-downregels wilt voorkomen. In plaats daarvan ontwikkel je een aantal basisprincipes voor thuiswerken waaraan iedereen zich kan houden.
4. Flexibiliteit is key: vaste uren en flexibele dagen
In plaats van een strikt negen-tot-vijfbeleid te hanteren, is het beter een aantal vaste uren af te spreken waarop je verwacht dat al het personeel werkt. Bijvoorbeeld van elf tot drie. Laat werknemers daarbuiten zelf beslissen wanneer ze willen werken. Zo leg je een goede basis voor effectief teamwerk, maar gun je je werknemers daarnaast voldoende flexibiliteit.
Dit geldt ook over de werklocatie: in plaats van verplichte kantoordagen, is het zinvoller werknemers zelf te laten kiezen op welke dagen het het meest waardevol is om naar kantoor te komen. Om te voorkomen dat het kantoor overvol of compleet verlaten is, kun je werknemers vragen hun kantoordagen vooraf in te plannen. Dit kan zelfs een extra incentive zijn om naar kantoor te komen: als je weet dat je favo collega er die dag is, krijg je vanzelf zin om ook te gaan!
5. Betrek werknemers in de discussie
Je kunt niet iedereen tevreden houden. Daarom waarderen de meeste werknemers een democratische leiderschapsstijl, om toch tot gedragen besluiten te komen. Om je hybride werkmodel succesvol te maken, is het daarom belangrijk om met je werknemers te praten. Zelfs al kun je niet iedere wens inwilligen, ze zullen het waarderen dat ze betrokken worden en zodoende de gemaakte besluiten eerder accepteren.