In dit artikel vertellen we je wat teambuilding kan betekenen voor het bouwen van een goed team en hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Waarom is teambuilding belangrijk?
Het bouwen van een sterk team gaat verder dan het aannemen van mensen met de juiste skills, mindset en persoonlijkheden. Want hoe goed je ook bent, als je niet in een effectief en productief team terechtkomt is de kans klein dat je je volledige potentie kunt benutten.
En dat is waar teambuilding om de hoek komt kijken. Teambuilding is het actief samenbrengen van teamleden om hun onderlinge relaties te versterken en te verdiepen.
Zoals we al zeiden, is teambuilding een belangrijk onderdeel van het bouwen van effectieve teams, want het…
1. Versterkt vertrouwen
Onderling vertrouwen is één van de belangrijkste basisvoorwaarden voor een effectief team. Een deel van ons brein is namelijk continu bezig met ergens bij willen horen. Als we doorhebben dat we ergens thuishoren, komt dit deel van ons brein tot rust en komt er capaciteit vrij voor andere dingen.
Vertrouwen leidt tot een veilige omgeving waarin werknemers zelf beslissingen durven nemen, fouten durven maken, proactiever aan de slag gaan met hun eigen ideeën en minder moeite hebben om zich kwetsbaar op te stellen.
2. Verbetert communicatie
Of je nou gaat bowlen, naar de karaokebar gaat of een workshop volgt, samen leuke dingen doen is tegelijkertijd een goede communicatietraining. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is een fijne manier om elkaar op een informele manier te leren kennen.
Je leert andermans communicatiestijl kennen en kunt tegelijkertijd je eigen communicatieve vaardigheden aanscherpen.
Als iemand bijvoorbeeld moeite heeft om zich tijdens meetings in de discussie te mengen, kunnen teambuildingactiviteiten helpen om hiermee te oefenen wanneer er minder druk op ligt.
3. Lost sluimerende conflicten op
Tijdens teambuildingactiviteiten creëer je ruimte voor kleine botsingen, competitie of andersoortige interactie waarvoor op de werkvloer geen ruimte is. Daar gaat beleefdheid vaak voor, waardoor conflicten worden onderdrukt en daardoor groter worden dan nodig.
Teambuildingactiviteiten fungeren als ‘social norming activiteiten’. Op een veilige en speelse manier onderzoek je als team welk gedrag acceptabel is en hoe je met elkaars grenzen omgaat.
4. Maakt iedereen benaderbaar
Tijdens teambuildingactiviteiten is iedereen gelijk. Een manager of iemand met veel ervaring kan op de werkvloer wellicht onbenaderbaar of intimiderend zijn, maar tijdens een borrel, workshop of activiteit is dat bijna altijd anders en blijkt die manager eigenlijk heel op te zijn!
Dit was in de startfase van Google een bepalende factor: er werden street hockey wedstrijden georganiseerd met het hele bedrijf, waarbij iedereen all in ging.
5. Hernieuwt de energie in het team
Een ‘change of scenery’ is de perfecte energieboost. Als een team terugkeert op kantoor na een dag vol plezier, heeft dit een positief effect op het energielevel op kantoor. En ook daarna kan dit doorwerken, bijvoorbeeld als er weer leuke herinneringen worden opgehaald.
6. Versterkt de samenwerking
Logisch, maar daardoor niet minder belangrijk. Als je teamleden elkaar niet (goed) kennen, wordt goed samenwerken lastiger. Door samen leuke dingen te doen, leren collega’s elkaar beter begrijpen op een ongedwongen manier. Ze ontwikkelen respect voor elkaar, leren waar collega’s enthousiast van worden of juist wanneer ze geïrriteerd raken. Allemaal goed voor de samenwerking.
7. Helpt bij hybride werkmodellen
Wanneer een deel van het team niet (altijd) vanuit kantoor werkt, heeft dat effect op de sociale banden. Vooral in dit soort situaties is het goed regelmatig teamactiviteiten te organiseren. Probeer het hele team fysiek bij elkaar te krijgen, want via een scherm zien ze elkaar al genoeg.
8. Vergroten creativiteit en innovatie
Teambuilding doorbreekt de dagelijkse routine. Een team uit hun normale werkomgeving halen, is goed voor de creativiteit en helpt om nieuwe inzichten op te doen.
Daarnaast groeit ons verbeeldingsvermogen als we in een groep mensen zijn. Ook dit komt de creativiteit ten goede.
En tot slot: door teamleden die normaal gesproken weinig of eentonige interactie met elkaar hebben op een andere manier met elkaar in contact te brengen, groeit ook de kans op creatieve en innovatieve ideeën.
9. Zorgt voor blije teamleden
Een uitje op z’n tijd houdt werknemers tevreden. Het is een manier om als bedrijf je waardering uit te spreken voor de bijdrage die iedereen levert aan het bedrijf en hen aan te moedigen dit te blijven doen.