Susan Wilson (CHRO @ Mollie): “Wees open over je mentale gezondheid. Het is geen teken van zwakte, maar een teken van kracht.”

3 sep ‘22
5 min
Werkprestaties
Redactie OpenUp
Je mentaal en emotioneel goed voelen, is niet altijd een gegeven. Zeker wanneer je door een uitdagende periode gaat, kan het lastig zijn om goed voor je mentale gezondheid te zorgen. Maar dat is oké. Zo is het leven. Het komt met pieken en dalen. Susan Wilson, Chief Human Resources Officer bij Mollie, weet hier alles van. Afgelopen januari is haar vader gediagnosticeerd met kanker en onlangs is hij overleden. De afgelopen maanden zijn voor haar op zijn zachtst gezegd pittig geweest. 

 

We spraken met Susan over hoe zij deze periode heeft doorstaan, het balanceren van werk en privéleven en haar mentaal welzijn. Ze deelt openlijk hoe de afgelopen jaren voor haar waren en wat zij van deze periode heeft geleerd.

 

Hoi Susan, wat betekent mentale gezondheid voor jou?

 

“Mentaal welzijn gaat voor mij over de mate waarin ik in staat ben om de dingen waar ik dagelijks mee te maken krijg, te verwerken. Hoe ga ik om met de impact die deze gebeurtenissen op me hebben? Als ik lekker in m’n vel zit en alles gaat z’n gangetje, voel ik me comfortabel. Dat is het leven niet zo lastig”, legt Susan uit.

 

“Op zulke momenten kan ik een tegenslag hebben en ga ik graag een uitdaging aan. Maar als ik veel dingen aan mijn hoofd heb en uit balans ben, kunnen zelfs de meest basale dingen lastig of ’te veel’ zijn.”

 

Welke impact hadden de afgelopen maanden op jouw mentaal welzijn?

 

“De laatste maanden waren lastig. Ik probeerde alle ballen hoog te houden, zowel op werk als op privé gebied, en dat zorgde voor een flinke dosis stress. Mollie is een snelgroeiende scale-up. Ik werk in een veeleisende rol waarin ik veel moet schakelen met mensen. Mijn baan is één van de belangrijkste dingen in m’n leven. Maar als je een dierbare verliest, realiseer je je dat je jezelf meer ruimte mag geven. Op zo’n moment is het extra belangrijk om goed voor je mentaal welzijn te zorgen”, deelt Susan openhartig. Ook al is je werk leuk en geeft het je een gevoel van zingeving, het is altijd belangrijk dat de balans goed is.

 

“Ik voel me betrokken bij het werk dat ik doe, maar op een gegeven moment ging m’n kaarsje uit”, vertelt Susan verder. “Er speelde grote dingen in m’n persoonlijke leven die ik een plekje probeerde te geven. Dat verwerkingsproces in combinatie met een fulltime baan binnen een snelgroeiend bedrijf was teveel voor me. Ik kon m’n hoofd er niet goed bij houden tijdens meetings en ik was erg moe. Mijn concentratie verslechterde en ik raakte sneller gefrustreerd.”

 

Hoe ging je om met deze uitdagingen?

 

“In eerste instantie probeerde ik alles draaiende te houden. Zowel op het werk als bij m’n familie. Maar ik merkte al snel dat het belangrijk was om mentaal welzijn als prioriteit te zien. Dit deed ik door het huis uit te gaan en de tijd te nemen om dingen te doen die ik leuk vind en mij rust geven. Ik ontdekte dat ik tot rust kwam tijdens het wandelen door de heuvels in het dorp waar ik vandaan kom. De frisse lucht inademen en bewegen deden me goed.”

 

Hoe heb je grenzen gesteld om overal mee om te kunnen gaan?

 

“Dat was een uitdaging”, vertelt Susan eerlijk. In het begin was het lastig om op haar werk open te zijn over wat er speelde in haar persoonlijke leven. “Ik deelde met niemand wat er aan de hand was. Ik stuur een team aan en wil graag een rolmodel zijn. Ik vond dat ik me ‘sterk’ moest houden en er vooral voor m’n team moest zijn. Ik had het idee dat ik moest laten zien dat ik alles wel kon managen.”

 

Maar een tijdje later deelde Susan haar verhaal toch met haar directe collega’s. “Ik vond het moeilijk om open en eerlijk te zijn. Maar toen mensen eenmaal wisten wat er aan de hand was, maakte dat mijn leven een stuk makkelijker. Het hielp enorm dat mijn collega’s begrepen waarom ik misschien anders reageerde, eerder naar huis ging of sneller vermoeid was dan  normaal.”

 

Toen haar vader overleed, liet Susan alles om haar heen vallen. “Zonder vragen te stellen namen mijn collega’s alles van mij over. Dat deed me goed en was heel fijn om te merken. Iedereen begreep dat dit een moeilijke tijd voor me was. En daarnaast deed het me beseffen hoe geweldig en behulpzaam m’n collega’s zijn.”

 

“Ik heb geleerd dat het goed is om open te zijn over je persoonlijke leven. Collega’s hebben het vaak in de gaten als het iets minder gaat. En bovendien zijn er graag voor je. Het is oké om te delen wat er buiten het werk om gaande is en het is oké om je kwetsbaar op te stellen.”

Wil je op de hoogte blijven van mentaal welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

Hoe verwerk je alles op dit moment?

 

“Ik probeer de dingen van dag tot dag te bekijken. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om te herkennen wanneer je een goede dag hebt en wanneer niet. En dat je je erbij neer mag leggen als het even wat minder gaat. Ook als je veel te doen hebt”, vertelt Susan.

 

“Als je er even niet zo lekker in zit of je hoofd er even niet naar staat, is het soms beter om even te stoppen. Ga wandelen of doe iets wat je fijn vindt. Neem even een pauze van je werk en pak het weer op als je je beter voelt”, stelt ze voor. “Je bent zoveel productiever als je je goed voelt.”

 

Wat zijn jouw belangrijkste lessen?

 

“Om open, eerlijk en kwetsbaar te durven zijn”, zegt Susan overtuigend. “Het is niet alleen oké, het is ook heel belangrijk om te delen wat je bezighoudt. Als je je niet openstelt, wordt het lastig om de steun te krijgen die je misschien nodig hebt.”

 

Wat hoop je dat anderen uit dit interview halen?

 

“Dat het oké is om niet oké te zijn. We hebben allemaal een leven buiten ons werk om. Het is oké dat die twee elkaar kruisen en met elkaar zijn verbonden. Wat je situatie ook is, het is oké om daar openhartig over te zijn. Ook op werk. Het helpt anderen om jou beter te begrijpen. Het is geen teken van zwakte, maar juist een teken van kracht.””

 

Hoe moedig je anderen aan om zich open te stellen?

 

“Bij Mollie proberen we steun te bieden waar we kunnen. Alle Mollies (medewerkers van Mollie) hebben toegang tot OpenUp. Ik moedig iedereen die een extra steuntje in de rug kan gebruiken, aan om een kennismaking te boeken. Daarnaast bieden we allerlei andere dingen aan via ThrivePass. Of dat nu een massage, sapkuur of sensory-therapie is, er is van alles mogelijk. Het is belangrijk dat Mollies weten dat er van alles beschikbaar is om je te helpen wanneer je dat nodig hebt.”

 

Daarnaast is het essentieel om een open en inclusieve bedrijfscultuur te waarborgen, meent Susan: “Ik hoop dat ik door het delen van mijn persoonlijke ervaringen anderen kan aanmoedigen om zich open te stellen. Het is goed om onze kwetsbaarheden met elkaar te blijven delen. Zo kunnen we van elkaar leren en waardevolle ervaringen uitwisselen. Ik moedig iedereen aan om zich uit te spreken over hun mentaal welzijn. Het is de eerste stap om het stigma te doorbreken en er voor elkaar te kunnen zijn.”

 

Wil je eens in gesprek over wat OpenUp voor jouw organisatie kan betekenen? Neem (vrijblijvend) contact met ons op. 

 

Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.