Een helpende hand: Zo steun je jouw collega’s na de aardbevingen in Turkije en Syrië

15 feb ‘23
4 min
Stress en piekeren
Redactie OpenUp
Two women supporting each other

De nasleep van een natuurramp zoals een aardbeving kan een traumatische ervaring zijn voor de getroffenen, zowel privé als op het werk. De recente gebeurtenissen in Turkije en Syrië zijn voor velen een bron van zorgen en stress. De impact van natuurrampen is voor iedereen voelbaar, zelfs voor degenen die niet rechtstreeks door de gebeurtenissen zijn getroffen. Als werkgever of leider is het cruciaal om te begrijpen welke impact dergelijke gebeurtenissen op ons mentaal welzijn kunnen hebben en om steun te bieden aan collega’s die het moeilijk hebben met de huidige situatie.

 

Hier zijn een paar manieren om collega’s te steunen in de nasleep van een aardbeving en ze te helpen ermee om te gaan.

 

1. Biedt proactief steun

 

Als manager of leider is het belangrijk om proactief steun te bieden aan je medewerkers in moeilijke tijden. Geef je medewerkers de aandacht en ruimte die ze nodig hebben om hun situatie te delen. Ga met ze in gesprek en vraag wat ze nodig hebben. Deze aanpak kan ook helpen om een ondersteunende omgeving te creëren.

 

2. Erken de gevoelens van je medewerkers en biedt steun

 

Het is belangrijk om te erkennen dat iedereen anders reageert op moeilijke situaties en dat elke reactie gegrond is. Bied je medewerkers steun door te luisteren naar hun ervaringen. Zorg dat ze zich gehoord voelen en laat ze (als ze dat willen) over hun gevoelens praten. Dit kan ze helpen hun emoties te verwerken. Laat je collega’s weten dat je er voor ze bent en dat ze je altijd kunnen bereiken als ze willen praten.

 

3. Wees empathisch en luister

 

In plaats van oplossingen of advies te bieden, probeer empathisch te zijn, vragen te stellen en vooral te luisteren. Probeer te begrijpen waarom je collega of medewerker zich zo voelt en wat je kunt doen om te helpen. Er gewoon zijn om te luisteren kan al ongelooflijk waardevol zijn en een deel van de stress van je collega helpen verlichten.

 

4. Creëer een ondersteunende werkomgeving

 

Creëer een ondersteunende werkomgeving waarin erkenning is voor de behoeften van degenen die door de aardbeving zijn getroffen. Moedig je collega’s aan om pauzes te nemen als ze die nodig hebben en biedt flexibele werkuren en deadlines aan. Moedig open communicatie aan en probeer regelmatig contact met je collega’s op te nemen. Je kunt ook hulp aanbieden om hun werkdruk te verlichten of een steungroep organiseren. Vriendelijkheid en begrip kunnen veel betekenen.

 

5. Bied steun op de lange termijn en hulpmiddelen

 

Een aardbeving heeft gevolgen die lang kunnen aanhouden. Daarom is het belangrijk dat je je collega’s blijft steunen, ook nadat de situatie lijkt te zijn gestabiliseerd. Blijf bij je collega’s inchecken.
Als je merkt dat ze worstelen met hun mentaal welzijn, biedt dan hulpmiddelen die kunnen helpen. Moedig collega’s aan om gebruik te maken van deze diensten; bied aan om ze te helpen bij het vinden van een psycholoog of een steungroep en geef informatie over hoe ze verdere hulp kunnen krijgen.

 

👉 Boek een sessie met een van onze psychologen (beschikbaar in Turks & Arabisch)

Naast deze stappen zijn er nog een paar andere stappen die je als manager of leider kunt zetten om je collega’s te steunen:

 

  • Moedig zelfzorg aan: Moedig je collega’s aan om hun welzijn op de eerste plek te zetten, pauzes te nemen wanneer ze het nodig hebben, en activiteiten te doen die helpen stress verminderen en ontspannen.
  • Biedt vrije dagen aan: Overweeg om betaald verlof te bieden aan degenen die het nodig hebben, om ze te helpen herstellen van de nasleep van de ramp.
  • Organiseer een inzamelingsactie: Overweeg om een inzamelingsactie te organiseren of donaties in te zamelen om de hulpverleners in de getroffen gebieden te ondersteunen.
  • Biedt training: Biedt training en andere hulpmiddelen om collega’s te helpen de impact van natuurrampen op hun mentaal welzijn te begrijpen en te leren hoe ze elkaar kunnen ondersteunen in moeilijke tijden.

 

 

Als werkgevers, leiders en mensen is het belangrijk om de situatie met empathie en begrip te benaderen en te doen wat je kunt om je collega’s te steunen in deze moeilijke tijden.

 

Door deze stappen te nemen draag je bij aan een ondersteunende en inclusieve werkomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd en gesteund voelt.

Laat je informeren en doneer

In Nederland kun je via Giro555 doneren aan hulporganisaties die zich inzetten voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. Giro555 is een samenwerking van verschillende hulporganisaties, waaronder Care, Unicef, Save the Children en het Rode Kruis. Op de website van Giro555, evenals op de website van de verschillende hulporganisaties, vind je meer up-to-date informatie over de situatie in Turkije en Syrië en wat de verschillende hulporganisaties doen om de slachtoffers te helpen.

NL-blog-activation
Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.