10 vragen voor CEO’s en CHRO’s om te reflecteren op de bedrijfscultuur

21 apr ‘23
4 min
Werkprestaties
Lisanne van Marrewijk
Gecontroleerd door psycholoog Paul Hessels
Deze 10 reflectievragen helpen je om het gesprek over mentaal welzijn in het leiderschapsteam te verdiepen en scherp te zijn op jullie aanpak.

Voor het creëren van een gezonde en veilige bedrijfscultuur zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Mentaal welzijn is immers een persoonlijke kwestie. Wat werkt voor jouw organisatie weten alleen jij en jouw medewerkers. Je wilt daarom geregeld onderzoeken wat het sentiment op de werkvloer is en stilstaan bij de bedrijfscultuur en de kant die jullie opgaan.

 

Deze tien vragen helpen je als CEO of CHRO om te reflecteren op de huidige aanpak en het gesprek over mentaal welzijn in het leiderschapsteam te verdiepen.

 

Mentaal welzijn is een doorlopend topic

 

Mentaal welzijn op de werkvloer is – met name sinds de pandemie – een groeiend topic. Maar ondanks de toegenomen aandacht voor het welzijn van medewerkers, is er nog geen loepzuiver begrip waarom bepaalde oplossingen werken of hoe ze het rendement van een organisatie beïnvloeden.

 

De oplossingen rondom mentaal welzijn op werk zijn geen kwestie van plug & play. Het is iets waar je doorlopend en bewust aandacht aan wilt schenken. Regelmatig reflecteren op de aanpak en de behoeften van medewerkers is daarin de beste weg vooruit.

 

Reflecteren op de cultuur

 

Reflecteren is een effectieve oefening die je helpt om te leren van fouten en ervaringen en verder te ontwikkelen. Om je niet te laten afleiden door geluiden en ontwikkelingen van buitenaf. Dat geldt voor jou als persoon, leider, maar ook als organisatie.

 

Het helpt niet alleen om op koers te blijven qua doelen en ambities, maar houdt je ook scherp op je kernwaarden en of de huidige cultuur, aanpak en interventies nog aansluiten bij waar je als organisatie naartoe wilt. Zo kun je tijdig bijsturen op optimaliseren waar dat nodig is.

 

Plan daarom regelmatig, bijvoorbeeld elk kwartaal, een moment in om met het leiderschapsteam stil te staan bij de bedrijfscultuur en hoe deze door medewerkers wordt ervaren. De volgende vragen helpen je daarbij:

 

  1. Welke kwesties of uitdagingen op het gebied van mentaal welzijn spelen er in de organisatie op dit moment?
  2. Hebben we de juiste oplossingen en begeleiding in huis om mensen bij deze vragen en uitdagingen te ondersteunen? Voldoen de huidige oplossingen?
  3. In hoeverre richten de begeleiding en oplossingen die we aanbieden zich op het voorkomen van problemen en uitdagingen op het gebied van mentaal welzijn? Hoe kunnen we onze aanpak verbeteren en verduurzamen?
  4. Hoe kunnen we mentaal welzijn (verder) bespreekbaar maken op de werkvloer, zodat mensen vertrouwd raken met het onderwerp?
  5. Hoe gaan we ermee om als iemand ongepast of toxisch gedrag vertoont?
  6. Hoe zorgen we ervoor dat we een inclusieve werkomgeving creëren? Op welke vlakken kan dit nog beter?
  7. Op welke manieren stimuleren we de individuele groei van onze medewerkers?
  8. Welke rol speelt het leiderschapsteam in het welzijn van onze medewerkers?
  9. Hoe kunnen we als leiderschapsteam het goede voorbeeld geven?
  10. Wat kunnen we doen om medewerkers te stimuleren om actief en preventief aan hun mentaal welzijn te werken?

Wil je op de hoogte blijven van geestelijke welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

Betrek ook de organisatie erbij

 

Als leiderschapsteam kun je natuurlijk niet alles zien. Je hebt waarschijnlijk allerlei blinde vlekken, maar krijgt ook niet altijd mee wat er precies op de werkvloer speelt. Dat is niet erg, maar maakt het wel belangrijk om ook de rest van de organisatie te betrekken bij het reflecteren op de cultuur.

 

Doe anoniem onderzoek naar hoe de cultuur wordt ervaren, betrek mensen van verschillende lagen in de organisatie als mentaal welzijnsambassadeurs of vraag ze naar hun wensen en behofeten op dit vlak.

 

Je kunt die input gebruiken tijdens de reflectiemeetings. Zo weet je zeker dat de input voor het beantwoorden van de vragen niet wordt gekleurd door jullie vooroordelen of het beperkte zicht dat je hebt als management.

 

Cultuur is er altijd

 

Ondanks dat je er misschien niet dagelijks over praat, wordt de bedrijfscultuur wel dagelijks ervaren. Het is er altijd, bewust en onbewust, en verandert met het bedrijf mee.

 

Het neerzetten en behouden van een positieve, veilige bedrijfscultuur kost dan ook tijd en aandacht. En dat is oké, want een veilige bedrijfscultuur maakt medewerkers gelukkig en gemotiveerd. Andersom is een ongezonde cultuur een reden om van baan te switchen.

 

Op frequente basis stilstaan bij de cultuur, het welbevinden van medewerkers, de visie van medewerkers op die cultuur en de rol van het leiderschapsteam, houdt je als CEO of HR- of leiderschapsteam scherp.

 

Verder lezen over cultuur 👉 De impact van de bedrijfscultuur op de mentale gezondheid (en wat te doen)

NL-blog-activation
Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.