Hoe behoud je een positieve bedrijfscultuur als je snel groeit?

20 feb ‘23
4 min
Werkprestaties
Redactie OpenUp
Gecontroleerd door psycholoog Jan Helder
maintaining-company-culture-when-growing-fast
Een veilige bedrijfscultuur is key om medewerkers gelukkig en gemotiveerd te houden en nieuw talent aan te trekken. En andersom is een ongezonde cultuur voor veel mensen een reden om van baan te switchen. Belangrijk dus, een positieve cultuur. Maar hoe behoud je die als de organisatie snel groeit? En als alles, van de mensen die bij je werken tot de strategie en systemen, steeds verandert?

 

Ondanks dat je er misschien niet dagelijks over praat, wordt de cultuur wel dagelijks ervaren. Het is er altijd. Bewust en onbewust. En verandert met het bedrijf mee. Psycholoog Jan Helder vertelt hoe je een positieve bedrijfscultuur behoudt als je snel groeit.

 

De impact van cultuur

 

De bedrijfscultuur is de menselijke factor van het bedrijf, schrijft het business magazine Forbes

Het is een combinatie van de manier van werken, overtuigingen en waarden binnen het bedrijf. En wordt beïnvloedt door de mensen die ‘m beleven en uitdragen. 

 

“Als een bedrijf de menselijke factor uit het oog verliest, bijvoorbeeld door zich vooral te focussen op de productiviteit, heeft dat impact op de cultuur”, legt Jan uit.

 

“En die cultuur heeft effect op het gevoel van saamhorigheid, het zelfvertrouwen en stressniveau van medewerkers en het wederzijds vertrouwen”, legt psycholoog Jan Helder uit. 

 

“Een positieve cultuur draagt bij aan dat gevoel van zelfvertrouwen en ontspanning in het werk. En andersom voelen mensen zich in een onveilige cultuur minder verbonden met de organisatie, waardoor ze sneller van baan switchen.”

 

Wat maakt een positieve bedrijfscultuur?

 

Jan: “Er zijn verschillende dingen die bijdragen aan een positieve bedrijfscultuur. De volgende dingen komen vaak in mijn gesprekken met cliënten voorbij.” Dat zijn:

 

  • Oprechte interesse en vertrouwen van je directe manager
  • Openstaan voor nieuwe ideeën, innovatie en creativiteit
  • Het nadrukkelijk uiten van waardering
  • Gevoel van psychologische veiligheid

 

Het Amerikaanse instituut Great Place To Work voegt daar nog twee elementen aan toe:

 

  • Het community-gevoel (je doet het samen)
  • Eerlijkheid in compensatie en erkenning

 

Dit vormt de basis voor een cultuur waarin mensen zich veilig en vertrouwd voelen. Waarin mensen het gevoel hebben dat ze zichzelf kunnen zijn en hun mentale gezondheid voorop staat. 

 

Meer weten? 👉 Hoe betrek je managers in het creëren van een open bedrijfscultuur? 7 HR-tips

 

 

De impact van groei en verandering

 

De cultuur binnen een organisatie bepaalt voor een groot deel hoe we ons voelen. Maar ook de veranderingen en groei die een organisatie doormaakt, heeft hier invloed op.

 

“Verandering heeft op allerlei manieren impact op ons, maar dat hoeft niet per se negatief te zijn”, legt Jan uit. Want verandering brengt uitdaging, persoonlijke groei en nieuwe kansen met zich mee. 

 

“Maar om die verandering positief te ervaren, is het belangrijk dat men zich gesteund voelt. En dat gevoel creëer je door transparante en open communicatie te waarborgen, vertrouwen te bieden en mensen in hun kracht te zetten.” 

 

“Een gebrek aan deze factoren wekt angstige gevoelens op en wakkert stress aan”, gaat de psycholoog verder. Wij mensen zijn immers gewoontedieren. We raken gewend aan bepaalde structuren, routines en manieren van werken. 

 

Jan: “Ons aanpassen aan die nieuwe omstandigheden kost tijd en moeite. Dat is oké, maar doet wel wat met onze gevoelswereld. Het kan ons gespannen maken of gevoelens van falen en mislukking opwekken.”

 

Voor bedrijven die snel groeien, is het dus extra belangrijk om dit in de gaten te houden en te de juiste steun in huis te halen. Steun die ze in rumoerige tijden verder helpt en sterker maakt. 

 

Wil je op de hoogte blijven van geestelijke welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

Zo manage je de bedrijfscultuur in tijden van groei

 

Kortom: de cultuur is een belangrijk aandachtspunt in tijden van snelle groei. Want hoe mooi die groei ook klinkt en hoe goed het ook is voor de bedrijfsresultaten, je ziet (nog) vaak dat bedrijven in die groei hun waarden uit het oog verliezen. 

 

Met als gevolg dat de bedrijfscultuur versplinterd en de menselijke factor naar de achtergrond verdwijnt. Hoe voorkom je dat?

 

1. Focus op de mensen die bij je werken

 

De mensen maken de cultuur. Het behouden van een positieve bedrijfscultuur begint dan ook bij een sterke focus op de mensen. Zowel de mensen die al bij je werken als de mensen die bij je komen werken.

 

“Mensen willen zich gezien en gehoord voelen. Met name in tijden waarin veel veranderd. Je wilt daarom vermijden dat mensen zich voelen als ‘zomaar een persoon in een positie’”, legt Jan uit. 

 

Mensen willen gezien en behandeld worden als een individu. Ze willen gewaardeerd worden voor wat ze doen, vertrouwen krijgen en oprechte interesse ervaren.

 

“Als werkgever wil je dat vertrouwen en die waardering naar je mensen toe uiten. Dat kost misschien tijd, maar je krijgt er oprechte interesse en vertrouwen voor terug”, concludeert Jan.

 

2. Neem de juiste mensen aan

 

Andersom wil je nieuwe mensen aannemen die passen bij de cultuur die er heerst en de waarden die je naleeft. 

 

Natuurlijk is het belangrijk dat iemand goed is in wat ‘ie doet, maar een klik met de (waarden van de) organisatie is net zo belangrijk. Neem mensen aan die een toevoeging zijn op de al bestaande cultuur. 

 

Dat doe je door hier in sollicitatiegesprekken actief naar te vragen. Vraag bijvoorbeeld naar het gedrag van mensen in bepaalde situaties en ontdek hoe dat jouw waarden reflecteert. 

 

3. Praat over de waarden en cultuur

 

Ligt de waarden en heersende cultuur toe in de gesprekken die je hebt. Dit kan tijdens meetings en bedrijfsupdates, maar dus ook tijdens sollicitatiegesprekken en in het onboardingsproces. 

 

Zo is het voor nieuwe medewerkers meteen duidelijk welke cultuur er heerst (en of die ze aanspreekt) en blijven de waarden ook on-top-of-mind bij huidige medewerkers.

 

Vraag daarnaast geregeld om feedback op de cultuur. Zowel onder nieuwe hires na een onboarding als onder mensen die al langer bij je werken. 

 

Zo blijf je goed op de hoogte van wat er speelt en kun je tijdig schakelen als je merkt dat de cultuur in negatieve zin verandert. 

 

4. Ontwikkel en koester tradities en rituelen

 

Tradities en rituelen maken onderdeel uit van een cultuur. Het schept een band en zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. 

 

Maar naarmate een bedrijf groeit, kunnen sommige tradities en rituelen vervagen. Terwijl daar juist veel kracht in schuilt.

 

“Culture thrives when teams have an emotional connection to the mission and to one another,” vertelt Sarah Sladek, CEO bij XYZ University, aan Forbes.

 

Maak genoeg tijd en momenten vrij om een onderlinge band te ontwikkelen. Bijvoorbeeld tijdens teamuitjes, kwartaalmeetings en andere events. Creëer een gevoel van saamhorigheid door samen dingen te doen, successen te vieren en te leren van fouten.

 

5. Zorg voor open communicatie en transparantie

 

Jan: “Iedereen ervaart groei en verandering anders. Het is daarom belangrijk om het gesprek gaande te houden en transparant te zijn over wat er speelt in de organisatie.” Zowel op managementniveau als op teamniveau.

 

Een transparante cultuur is een cultuur waarin het managementteam open is over de resultaten en de weg die de organisatie inslaat, maar ook een cultuur waarin mensen feedback aan elkaar kunnen geven.

 

In een transparante organisatie heerst wederzijds vertrouwen, hebben mensen minder stress en ligt het werkgeluk hoger, meldt Glassdoor. Met als gevolg dat men beter presteert. 

 

Iedereen durft, mag en is open naar elkaar toe, maar weet ook dat het oké is om grenzen aan te geven wanneer nodig. 

 

Groei, verandering en cultuur

 

Groei komt met verandering. Dat hoort erbij en houdt ons scherp. Het biedt een kans om zelf ook te groeien. Maar tegelijkertijd brengt die verandering de nodige frictie met zich mee. Frictie die impact heeft op de mensen in je organisatie en de cultuur die er heerst. 

 

Als HR of leidinggevende wil je dat in de gaten houden. Want een positieve bedrijfscultuur draagt bij aan het mentaal welzijn en werkgeluk van de mensen in je organisatie. En dat staat te allen tijde voorop.

 

Meer weten over het creëren van een positieve bedrijfscultuur of het in goede banen leiden van verandering? De psychologen van OpenUp ondersteunen al meer dan 750 organisaties in Europa op het gebied van mentale gezondheid.

NL-blog-activation
Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.