Hoe is OpenUp een toevoeging op een arbodienst of apps zoals Calm of Headspace?

19 sep ‘22
3 min
Werkprestaties
Mindfulness
Redactie OpenUp
Gecontroleerd door psycholoog Pia Linden
Mentale gezondheid staat bij veel organisaties (gelukkig) hoog op de agenda. Geen wonder dat er steeds meer producten en diensten zijn die hierbij ondersteunen. Een geweldige ontwikkeling, als je het ons vraagt. Maar het maakt het soms voor organisaties lastig, want welke van die producten of diensten heb je nodig en hoe verhouden ze zich tot elkaar? Oftewel: hoe ziet het landschap eruit? En hoe past OpenUp daartussen?

 

We leggen uit hoe OpenUp verschilt van een arbodienst en vertellen wat de belangrijkste verschillen en overeenkomsten zijn tussen zelfhulp-apps en OpenUp. We preken daarbij natuurlijk een klein beetje voor eigen parochie, maar proberen alles zo objectief mogelijk uit te leggen.

 

De Arbodienst VS. OpenUp

 

Iedere werkgever in Nederland is verplicht om met een arbodienst te werken. Twee kerntaken van de arbodienst zijn: preventie van ziekte en ziekteverzuimbegeleiding.

 

Arbodiensten focussen op het minimaliseren van verzuim en werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk krijgen. OpenUp draagt hier ook allebei aan bij, maar onze primaire focus is het op lange termijn gezond houden of krijgen van mensen. 

 

We geven ze handvatten om de mentale uitdagingen waar ieder mens mee te maken krijgt het hoofd te bieden. Ons werk is voor 95% preventief. Hoewel de arbodienst vaak pas ingeschakeld wordt als iemand verzuimt vanwege (mentale) klachten, zorgt OpenUp er dus eigenlijk voor dat je de arbodienst hopelijk niet meer nodig hebt.

 

We doen dit door medewerkers te ondersteunen bij allerlei uitdagingen en vragen op het gebied van mentaal welzijn. Denk aan omgaan met hoge werkdruk of het hervinden van motivatie. We zijn er als iemand een luisterend oor nodig heeft of samen met een erkende psycholoog aan een mentale uitdaging wil werken. Via groepssessies, één-op-één online videoconsulten of chat.

 

We helpen ook als het mentaal goed gaat, maar een medewerker zichzelf wil uitdagen en groeien. Bovendien creëren we samen met HR-bewustwording over mentaal welzijn en leren we werknemers vaardigheden ontwikkelen op thema’s als zelfvertrouwen, stress, werkprestaties en meer.

 

Dit maakt de mentale ondersteuning die OpenUp biedt laagdrempeliger en gevarieerder dan die van de arbodienst. OpenUp is er (preventief) voor iedereen, de Arbodienst is er voor de personen die al hulp nodig hebben.

 

Wil je op de hoogte blijven van mentaal welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

Zelfhulp-apps VS. OpenUp

 

Er zijn honderden apps op de markt die mensen helpen om stress te verminderen, beter te slapen en veerkrachtiger te worden. Je hebt misschien wel eens gehoord van bijvoorbeeld Calm, Headspace en Happify. Als bedrijf kun je je werknemers gratis en ongelimiteerd toegang geven tot deze apps. Wij zijn zeker fan.

 

Evenals deze zelfhulp-apps helpt OpenUp mensen ook met hun stress, slaap en veerkracht. En met zelfvertrouwen, relaties, werk-privébalans en meer, trouwens. Maar we doen dat op een andere manier.

 

Onze focus ligt hierbij op persoonlijk contact. Hoewel je met een zelfhulp-app in je eentje met je telefoon interacteert, ondersteunen onze erkende psychologen mensen via de chat, in online videogesprekken, in groepssessies of tijdens een mindfulness-sessie.

 

Daarnaast zorgt je persoonlijke customer success manager van OpenUp samen met HR voor bewustwording van mentale gezondheid binnen de hele organisatie, bieden we online zelfhulpmodules en begeleiden we mensen richting specialistische mentale gezondheidszorg wanneer dat nodig is. 

 

OpenUp helpt je medewerkers en daarmee jouw organisatie

 

Kortom, OpenUp is er voor werkgevers die mentale gezondheid hoog op de agenda hebben staan. Om mensen weerbaarder en veerkrachtiger te maken, waardoor ze nog beter kunnen presteren. En daar wordt iedereen beter van: zowel je werknemers als je organisatie.

 

Activeer tot 100% van je medewerkers hun veerkracht te versterken en hun werkprestaties te verhogen, door hun mentaal welzijn voorop te stellen.

Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.