Merel de Smit (HR Adviseur @ ASICS): “Als je het nut van verandering inziet, kun je er makkelijker mee omgaan.”

31 aug ‘22
3 min
Werkprestaties
Lisanne van Marrewijk
quote van merel over verandering

Verandering is een constante factor in veel bedrijven. Bij groei en vooruitgang komt altijd verandering kijken. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat in de gemiddelde organisatie zo’n vijf organisatiebrede veranderingen per drie jaar plaatsvinden. Dat is nogal wat. Hoe ga je daar als professional mee om?

 

Merel de Smit, HR Advisor bij ASICS, deelt haar inzichten en ervaringen op dit gebied. “Verandering is belangrijk en zelfs nodig. Niets blijft hetzelfde. Het is goed om met die veranderingen mee te gaan.”

 

Verandering zorgt enerzijds voor ongemak en weerstand, anderzijds kan het ook energie geven. Welk effect heeft verandering op jou?

 

“Ik ben van nature een persoon die goed gedijt op stabiliteit. Dat maakt dat ik het in eerste instantie niet altijd makkelijk  vind om met verandering om te gaan. Maar de laatste jaren heb ik ingezien dat verandering ook voordelen met zich meebrengt. Verandering is belangrijk en zelfs nodig. Niets blijft hetzelfde en het is goed om met die veranderingen mee te gaan.

 

Kortom: van nature kan ik soms in eerste instantie wat terughoudend zijn, maar vervolgens zie ik in dat het juist goed is als dingen veranderen.”

 

Welke voordelen brengt verandering met zich mee?

 

“ASICS is een dynamische organisatie waarin dingen vaak veranderen. Ik heb daar gezien dat het vaak positieve en goede dingen teweegbrengt. Dan heb ik het bijvoorbeeld over bepaalde procedures die efficiënter of makkelijker gaan.

 

Ook het moment dat we massaal moesten thuiswerken was natuurlijk een enorme verandering. In eerste instantie denk je dan: ‘o nee, hoe moeten we nu verder?’ Alles moet dan anders. Maar als je vervolgens bent gesetteld en alles z’n plekje heeft gevonden, is zo’n verandering juist positief. Dan blijkt het efficiënt te zijn.” 

 

Hoe gingen jullie hier als HR toen mee om?

 

“Het belangrijkste is om regelmatig te communiceren, vragen te beantwoorden en duidelijke instructies mee te geven. Onze CEO communiceert veel via video en mail. Medewerkers kunnen vragen insturen en die worden dan door hem beantwoord. In de pandemie is het hoger management nog uitgebreider gaan communiceren.”

 

Welke veranderingen hebben veel impact op jou gehad?

 

“Misschien een beetje cliché, maar de grootste verandering in mijn leven is het moederschap. Je moet daardoor veel beter met je tijd omgaan. Waar ik voorheen tot 7 uur ‘s avonds op kantoor kon zitten als ik zou willen, moet ik nu uiterlijk half 6 weg om op tijd m’n kinderen op te halen.

 

Daar moest ik wel een weg in vinden. Dat heeft even tijd nodig, maar op den duur zie ik dan weer in dat dat helemaal prima gaat. Je hebt in zo’n situatie ook geen andere keus, dus je moet ook wel zorgen dat het werkt.” 

 

Hoe ga jij om met de mentale uitdagingen, zoals stress of piekergedachten, die bij zulke veranderingen komen kijken?

 

“Het vinden van een goede balans tussen werk en privé vind ik heel belangrijk. Zeker als je je in een dynamische omgeving bevindt waar regelmatig dingen veranderen. Om daar goed mee om te kunnen gaan, plan ik voldoende rustmomenten voor mezelf in. Maar een potje tennis werkt voor mij het beste. Er is niks zo fijn als je hoofd even helemaal leegmaken en volledig opgaan in het spel. Dit is tenslotte ook waar we voor staan als ASICS: a Sound Mind in a Sound Body.

 

Wil je op de hoogte blijven van mentaal welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

Jij hebt jezelf aangeleerd bewust naar verandering te kijken en er daardoor positief naar te kijken. Hoe heb je dat gedaan?

 

“Ik denk dat het te maken heeft met een stapje terug nemen en de situatie vanuit een groter perspectief bekijken. Hoe groot is die verandering nu eigenlijk? En wat brengt het me misschien voor kansen? Als je het nut inziet van een verandering, is het vaak al een stuk makkelijker om ermee te dealen. Het brengt uiteindelijk immers ook een hoop positieve dingen en nieuwe energie met zich mee.”

 

De momenten waarop verandering plaatsvindt, zijn vaak leer-momenten. Wat heb jij geleerd door veranderingen op werk?

 

“Dat het belangrijk is om dingen vanuit meerdere perspectieven te bekijken. Natuurlijk is het lastig om uit je eigen bubbel te stappen, maar pas dan zie je de positieve kanten en kansen die het met zich meebrengt.”

 

Wat was de meest impactvolle verandering binnen ASICS in de afgelopen tijd? En hoe gingen jullie daar mee om?

 

Voor ons was dat, zoals wellicht voor veel bedrijven, het moment dat we allemaal thuis moesten gaan werken. Waar we eerst niet dachten dat het mogelijk was, bleek het later juist veel kansen te bieden. Zo bleek bijvoorbeeld dat de afstand tussen het hoofdkantoor en de landenorganisaties verkleinde. Doordat men online communiceerde, werd het makkelijker om iedereen te betrekken, onafhankelijk van de locatie.

 

Er is ook meer tijd vrijgekomen in de agenda van mensen, omdat de reistijd wegviel. Wij moedigen aan die tijd goed te besteden door online fitness- en yogalessen aan te bieden. In het algemeen is er ook meer aandacht gekomen voor het fysieke en mentale welzijn van werknemers, wat een heel mooi effect is van de moeilijke situatie waar iedereen in terecht kwam.”

 

Hoe ga jij om met weerstand bij verandering?

 

“Ik wil eerst begrijpen waar die weerstand vandaan komt. Vervolgens probeer ik voldoende context te bieden om begrip te creëren. Ik probeer de situatie uit te leggen en de keuzes die gemaakt zijn goed te onderbouwen om mensen het belang ervan in te laten zien.” 

 

Heb je nog een tip voor andere HR-professionals om te helpen bij veranderingen?

 

“Creëer zoveel mogelijk inzicht in waarom je iets doet en zorg voor duidelijke communicatie. Blijf consistent en duidelijk over wat de verandering inhoudt en wat je van mensen verwacht. En sta oprecht open voor feedback van mensen.”

 

Vind er op dit moment een verandering plaats in jouw leven en vind je het lastig om daarmee om te gaan? We helpen je graag. Plan vrijblijvend een kennismaking in met één van onze psychologen.

Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.