Leren omgaan met verandering draait om inzichten en veerkracht

31 aug ‘22
4 min
Werkprestaties
Gijs Coppens
Ace_and_Tate
In tijden van verandering wordt er veel van ons gevraagd. Voor de een biedt een nieuwe situatie een positieve uitdaging, terwijl de ander er vooral mee worstelt. OpenUp-psycholoog Shannon legt uit hoe dit zit en hoe je hier beter mee kan omgaan.

 

De corona crisis raakte ook Ace & Tate, vertelt Head of People Leonoor. Hoofdkantoor en winkels werden tijdelijk gesloten, en dus kwamen er meer online initiatieven en werd oplossingsgericht gekeken naar opkomende uitdagingen. Maar het behouden van een positieve instelling en aanpak lukte niet iedereen. Voor sommigen was de situatie stressvol en zorgelijk. Waarom reageren we zo verschillend op verandering?

Vaak is er niet één reden te noemen, het is een combinatie van factoren, legt Shannon uit. “Allereerst speelt onze persoonlijkheid een grote rol. De ene persoon staat open voor nieuwe ervaringen en krijgt daar energie van. De ander gaat verandering liever uit de weg omdat het te veel energie kost. Zij hebben meer behoefte aan duidelijkheid, houvast en structuur. Ook iemands persoonlijke omstandigheden kunnen invloed hebben.

 

Zit je in een situatie die veel van je vraagt, dan heb je minder draagkracht voor een verandering of uitdaging. “Zie je draagkracht als een rugzak die je meedraagt. Is die rugzak vrij leeg, dan kan je het extra gewicht makkelijk tillen. Maar is die rugzak al gevuld met andere lasten en zorgen, dan is er minder ruimte.”

Hoeveel draagkracht je hebt, is afhankelijk van verschillende omstandigheden. Nu we meer thuiswerken mis je mogelijk het persoonlijke contact met collega’s, zoek je de balans tussen werk en privé of is bijvoorbeeld je vaste ritme weggevallen. Om hier beter mee om te gaan, ben je gebaat bij veerkracht. Dit is je incasseringsvermogen bij stress en tegenslag. De psychologen van OpenUp kunnen je helpen om meer veerkracht te ontwikkelen, zodat je mogelijk sterker terugkomt na een verandering

 

Inzicht krijgen in redenen

 

Nieuwe situaties bieden de kans om te zien hoe jij op ze reageert en waarom. “Verzet je je van nature wat meer? Dat is niet gek, maar kan veel energie kosten. Het kan voelen als tegen de stroom in zwemmen, en je bereikt er doorgaans weinig mee.” Hoe hard we ons ook verzetten, we kunnen het niet veranderen. Als je je dat realiseert, dan komt er ruimte voor acceptatie, aldus Shannon. ”Hoe zou dat voelen? En kan het je ook iets brengen?”

 

We zijn vaak geneigd om te kijken naar wat we achterlaten. “Maar een verandering kan ook veel positiefs brengen als je er anders naar leert te kijken. Thuis werken is mogelijk niet wat je wilde, maar heeft ook voordelen zoals minder reistijd, een betere concentratie of meer rust.” Veranderingen zorgen ervoor dat je blijft leren en je blijft ontwikkelen. “Your comfort zone is a beautiful place, but nothing grows there, luidt het gezegde. Het biedt kansen als je daarvoor openstaat.”

 

Vergroten van weerbaarheid

 

Deze mentaliteit past ook goed bij de values en way of working van Ace & Tate; stay flexible, look on the bright side and keep it simple. “Als bedrijf veranderen we voortdurend, we zijn een dynamische omgeving”, aldus Leonoor. “Aanpassingen in onze bedrijfsstructuur, systemen en processen horen erbij. Vind je dit lastig, dan kan het waardevol zijn om hiermee aan de slag te gaan.”

 

Kan je goed omgaan met verandering en tegenslag, dan vergroot je ook je veerkracht en mentale weerbaarheid, vertelt Shannon. Wie dit beheerst, krijgt minder vaak te maken met stress, en zelfs burn-outs. “Een psycholoog van OpenUp kan je helpen om inzicht te krijgen in je gevoelens en bij het vergroten van je weerbaarheid. Zo voorkom je dat veranderingen altijd stressvol zijn en veel energie kosten.”

 

Wil je weten waarom je tegen deze problemen aanloopt bij veranderingen? Vraag jezelf dan eens af wat je nodig hebt om eruit te komen, oppert Shannon. “Wat mis je op dat moment? Is dit het contact met collega’s of een gebrek aan uitdaging? Als je dit weet, kan je daar iets aan doen. Neem zelf de regie en kijk, eventueel samen met een psycholoog, hoe je de situatie op een positieve manier kan veranderen voor jezelf.”

 

Wil je op de hoogte blijven van mentaal welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

Opmerken van signalen

 

Ondanks een positieve blik op veranderingen, kan je in zo’n situatie alsnog spanning voelen, aldus Shannon. “Spanning is gezond, het houd je scherp. Maar wordt de spanning te groot, of houdt het te lang aan, dan kan dat negatieve consequenties hebben.”

 

Mogelijk geeft je lijf signalen en ben je vermoeid, geïrriteerd of heb je minder concentratie. “Ook kan je fysieke klachten krijgen, pijn in je buik of spieren. Je lijf probeert je iets te vertellen. Luister je niet, dan kunnen de klachten verergeren.”

 

Praat erover

 

Ook als er niet direct een oplossing is, kan het helpen om over stress te praten met je partner, vrienden, collega’s of familie. Naast sociale steun is het goed om afleiding te zoeken.

 

“De hele tijd met een probleem bezig zijn, is uitputtend. Zoek dus een combinatie van de twee, om balans te houden. Bespreek je probleem, maar ga daarna iets leuks doen, iets waar jij energie van krijgt. Zo pak je het aan, maar heb je ook ruimte voor ontspanning. Dan houd je het langer vol.”

 

Belangrijk om te onthouden is dat veerkracht niet draait om het voorkomen van tegenslagen, maar om de manier waarop je ermee omgaat. “Het opstaan na een val, je herstel, en ondanks alles toch iets van de situatie maken. Bij de pakken neer zitten is menselijk, dat hebben we soms nodig. De belangrijkste vraag daarna is: hoe kom je er weer uit?”

 

Ace & Tate werkt samen met OpenUp.

Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.